zamjera mu uplitanje u istragu /

Grbin u Direktu napao Plenkovića: 'Premijer jedne demokratske države ne bi se smio tako ponašati'

'Njegov posao je da ako postoji sumnja to prijavi državnom odvjetniku, a na državnom odvjetniku je poslije da procijeni kada će i kako to priopćiti javnosti'

7.3.2017.
22:36
VOYO logo

Okolnosti koje su jučer dovele do zajedničke presice premijera i Glavnog državnog odvjetnika sada su već prilično jasne.

Osoba ili osobe za koje se sumnja da su na  dnevnicama pljačkala državu doslovce sjede u samom vrhu države - u kabinetu predsjednika Vlade. Otkrili su to novinari, otkrili su to odvjetnici Tomislava Sauche, otkrio je to i premijer Plenković, jedini koji to nije otkrio je Uskok, ali su na kraju svi to otkrili Uskoku pa sad i Uskok zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je večeras u Uskoku ispitana i Sandra Zeljko, ključni svjedok protiv Tomislava Sauche.

A Sandra Zeljko je tajnica premijera Andreja Plenkovića, koju je Plenković preuzeo od premijera Tihomira Oreškovića, Orešković od Tomislava Sauche, a Saucha od premijerke Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, Sandra Zeljko od jučer više nije tajnica premijera. Je li umjesto toga postala nova osumnjičenica još se ne zna, otvaranje nove istrage ili proširenje stare očekuje se u iduća 24 sata.

O ovom slučaju smo u Direktu razgovarali s potpredsjednikom SDP-a PeđomGrbinom.

Svi su evo u ovoj aferi Dnevnice nešto otkrili, novinari su otkrili da se kriminal nastavio i nakon Tomislava Sauche, njegovi odvjetnici su to otkrili, premijer je to otkrio , što ste vi u SDP-u otkrili?

"SDP nije ni policija ni DORH da bi otkrivao podatke koji se tiču pojedinih kaznenih djela i istraga. Na SDP-u je da ukazuje kada vidi kršenje ustavnog poretka RH i da ponekad, možda malo grubo i oštro, intervenira kako bi se to spriječilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta ste se grubo osvrnuli na premijera da je tiranin i to zato što je prijavio sumnje u kazneno djelo, pa zar to nije posao svakog građanina, a kamoli premijera?

"Rekao sam da se premijer ponio kao tiranin. Koja je razlika između demokracije i diktature? Demokracija počiva na trodiobi vlasti, diktatura počiva na jedinstvu vlasti. Demokracija počiva na tome da svaka institucija u sklopu vlasti obavlja poslove iz svojih djelokruga. To načelo je prekršeno jer je premijer prije svega krenuo u istragu i nakon toga poziva državnog odvjetnika, i stavlja ga u vrlo neugodnu, da ne kažem neodrživu, situaciju i onda DORH-u praktički daje naloge što će činiti. To nije posao premijera. Njegov posao je da ako postoji sumnja to prijavi državnom odvjetniku, a na državnom odvjetniku je poslije da procijeni kada će i kako to priopćiti javnosti. Vi zaboravljate što je premijer napravio jučer navečer. Kada smo mi ukazali da to postupanjenije primjereno, njegov odgovor je bio - neka oporba šuti. To su sve odlike kako se premijer jedne demokratske države ne bi smio ponašati. Premijer bi mogao biti u sukobu interesa gdje će se možda pojaviti kao svjedok u tom postupku. Znate da je bivši premijer dao iskaz upravo u ovom konkretnom postupku. Puno je tu stvari koje je premijer morao napraviti puno primjerenije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sutra ste sazvali sjednicu Odbora za pravosuđe na koju će doći i Cvitan, što očekujete da ćete na njoj čuti, pa neće vam Cvitan pričati detelje iz istrage?

"Ne. Točno se zna što Cvitan može govoriti, a što ne može. Ono o čemu svakako može govoriti jest je li bilo kakvih pritisaka na njega. Mislim da je u interesu svih nas da otklonimo sumnju da je na rad DORH-a bilo pritisaka".

Što ako se pokaže da je Tomislav Saucha u cijeloj ovoj priči nevin, što vi namjeravate poduzeti? 

"Ako se pokaže da je nevin, prije svega će njemu i njemu bliskim ljudima pasti kamen sa srca. Nadam se da će mu se ispričati svi oni zbog čitavog nisa napisa i oni koji su ga kritizirali u Saboru i iz vrha izvršne vlasti. Želim vjerovati da će se to dogoditi i to što prije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate i vi u SDP-u svojih briga, vrijeme curi, izbori su sve bliže, a vi još uvijek nemate pojma koga ćete podržati na izborima u Zagrebu, nikako da se dogodi suradnja s HNS-om, tko je kriv za to?

"Pregovori se vode i nadam se da će se okončati što je prije moguće, tu ste u pravu. Sa zajedničkim kandidatom trebamo izaći čim prije ako ćemo se dogovoriti. Pregovori se vode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo