ODRŽALI KONFERENCIJU ZA MEDIJE / Grbin komentirao situaciju u Uljaniku: 'Tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin kazao je kako je Vlada jamstvom dobila rok od šest mjeseci u kojem treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja Uljanika

23.1.2018.
10:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP održao je konferenciju na medije zbog problematičnog stanja u Uljaniku. Novinarima se obratio Peđa Grbin koji je pozdravio odluku EK i Vlade HR kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu od 6 milijuna eura s državnim jamstvima.

Grbin je kazao kako se radi o jamstvu kojem je dan rok od šest mjeseci te da u tom periodu treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja u koji trebaju biti uključeni uprava, vlasnici, sindikati, potencijalni strateški partner te Vlada RH. "Vlada Republike Hrvatske s tim planom ide prema EK i tek nakon njihogov odobrenja, dana jamstva mogu postati jamstva za restrukturiranje", kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem. Zato tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan, kako bi građani, ali iznad svega radnici, znali na čemu su i hoće li im se ponovno dogoditi situacija u kojoj mjesecima nisu primali plaće. Takva situacija je da se ne smije dogoditi", poručioje Grbin.

Saborski zastupnik upitao je i koji je plan B za Uljanik ako restrukturiranje ne prođe.  Što će se tad dogoditi za brodogradilište u Puli, stečaj ili Vlada razmatra neku drugu opciju?", upitao je Grbin i kazao kako razumije radnike jer im plaće još uvijek nisu isplaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jamstvo koje je Vlada dala je podijeljeno u dvije grupe. Jedna se odnosi na obveze koje su nastale i to će biti isplaćeno samo na temelju ove odluke Europske komisije. Druga grupa jamstava predstavlja novac koji će biti isplaćen. Uljanik u ovom trenutku može dobiti samo za ono što duguje. Meni je potpuno razumljivo da postoji dio radnika koji se bore za svoju egzistenciju", kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo