novi pravilnik /

Gradonačelnik poništio natječaj za 'socijalne' stanove: Evo tko će i po kojim uvjetima imati pravo na najam

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom rujna se planira raspisivanje novog Natječaja za davanje u najam stanova socijalno ugroženim građanima

8.9.2021.
14:00
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak donio je novi Pravilnik o davanju stanova u najam kojim su revidirana mjerila za utvrđivanje Liste reda prvenstva.

Pravo na dodjelu stana u najam, sukladno novim pravilima imat će punoljetni državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Splitu neprekidno najmanje 15 godina, nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu nikakvu drugu useljivu kuću ili stan, ne stanuje u odgovarajućoj kući ili stanu u vlasništvu svojih roditelja ili roditelja bračnog druga...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjet je i da te osobe nisu ostvarile odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu, ali i da već ne koriste odgovarajući gradski stan. Nadalje, ne bi smjeli imati u vlasništvu ili suvlasništvu niti poslovni prostor ili sličnu građevinu, ali i sve vrste zemljišta površine veće od jednog hektara, piše Slobodna Dalmacija.

Ne smiju imati ni nikakvu drugu imovinu čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od 75.000,00 kuna. Iznimka je registrirano osobnog vozila koje služi za prijevoz člana obiteljskog domaćinstva po osnovi invaliditeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje se budu natjecale za gradski socijalni stan bit će diskvalificirane ukoliko su se dovele u nepovoljniji stambeni položaj prodajom, darovanjem ili zamjenom nekretnine odnosno na bilo koji drugi način u zadnjih deset godina prije objavljivanja javnog natječaja.

Tu je postavljen i imovinski cenzus. Ukupni prosječni mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ostvaren u prethodnoj godini ne smije preći strogo određene iznose. Za samca je to 50 posto iznosa posljednjeg objavljenog podatka o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske na dan objavljivanja javnog natječaja, a za obitelj s dva ili više članova 30 posto tog iznosa. Ove uvjete moraju kumulativno ispunjavati podnositelj zahtjeva i svi članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu za davanje stana u najam.

Kako javljau iz gradske uprave, razlog donošenju novog Pravilnika je upravo potreba da se u prioritet pri utvrđivanju budućih korisnika gradskih stanova stavi socijalno najugroženije građane poput osoba s utvrđenim invaliditetom, samohranih roditelja, roditelja njegovatelja…

Gradonačelnik Puljak je zbog toga donio Zaključak o poništenju spomenutog natječaja, a tijekom rujna se planira raspisivanje novog Natječaja za davanje u najam stanova socijalno ugroženim građanima Grada Splita

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo