Od početka su bili prepušteni sebi / Gradonačelnica Siska Ikić Baniček o sporoj organizaciji Vlade: 'Nisu me zvali na sastanke, ali barem nisam gubila vrijeme. Bila sam na terenu'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sisačka gradonačelnica smatra da je osnivanje Stožera korak naprijed, ali da ima još puno neriješenih pitanja

6.1.2021.
14:25
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnica Siska u intervju za Net.hr izrazila je svoju ogorčenost zbog, prema njezinom sudu loše organizacije vlasti za pomoć potresom pogođenim područjima. 

Krenuli su sami

Kristina Ikić Baniček ispričala je da su od prvog trenutka znali da se kao grad moraju sami organizirati. Prioritet su im bili struja i voda, a čim su gradske dvorane dobile zeleno svjetlo, žurno su ih krenuli osposobljavati za građane čiji domovi nisu bili sigurni ili su uništeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve predstavlja problem. Od toplih obroka, do osiguravanja higijenskih potrepština, lijekova, Covid.Ali sve rješavamo zahvaljujući pomoći koja pristiže u grad.. Ljudima je teško, ali svi skupa nastojimo biti strpljivi i razumni. Rješavamo problem za problemom", kazala je Ikić Baniček. 

Image
Na odjelu kirurgije /

VIDEO RTL-ov reporter u razrušenoj sisačkoj bolnici: 'Zgrada je statički sigurna, ali zidovi su posvuda popucali'

Image
Na odjelu kirurgije /

VIDEO RTL-ov reporter u razrušenoj sisačkoj bolnici: 'Zgrada je statički sigurna, ali zidovi su posvuda popucali'

Ipak, kako tvrdi, sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili su isključivo preko medija i uz njen apel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je tu više paralelnih sustava i pokušaja uspostave sustava. Jedino su od prvog trenutka funkcionirali gradski vatrogasci, gradske tvrtke, gradski Crveni križ i volonteri koji su došli sa svih strana s pomoći, materijalom i strojevima. Ništa drugo nije funkcioniralo, nismo se imali kome obratiti", rekla je sisačka gradonačelnica i dodala da ne želi da ispadne kao da se žali, jer je u Petrinji i Glini teže, ali navodi i da se sustav još uvijek gradi. 

Komentirala je i činjenicu da je Vlada tek šest dana nakon potresa proglasila katastrofu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je neodgovorenih pitanja

"Što se nas na terenu tiče mogli su proglasiti i 'manju nelagodu'. Nama koji živimo u toj katastrofi već tjedan dana to formalno proglašenje ne znači ništa", rekla je Ikić Baniček. 

To, ali i činjenica da se tek nedavno osnovao posebni Stožer za potresom pogođena područja, pokazuje da se vladajući nisu najbolje snašli, tvrdi gradonačelnica.Do organizacije Stožera kojeg vodi Tomo Medved, nitko ju nije službeno nije kontaktirao s državne razine ili uključivao u rad nekakvog županijskog ili državnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu me zvali ni na kakve sastanke, ali u redu – barem nisam gubila vrijeme na te sastanke, nego sam sama zvala na sve strane, kontaktirala tvrtke i moguće donatore", rekla je Ikić Baniček, a tvrdi i da je komunikacije manjkalo i na razini Grad-Županija. 

Ipak, smatra da je osnivanje Stožera definitivno korak naprijed, ali se suočila i s time da na neka pitanja još nema odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što s građanima čiji su stanovi ili kuće neuseljivi, koji dobivaju crvenu naljepnicu. Nisu svi za rušenje, ali su – crveni. Što je s javnim objektima koje su 'crveni'. I dalje nemam upute što raditi s takvim objektima. Ali eto, slijede novi sastanci Stožera i nadam se da ćemo dobiti i konkretnije odgovore", kazala je Ikić Baniček.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo