Srozale se cijene vikendica, može ih se naći i za 3.000 €

Vlasnici u nekretninama vide posljednji izvor novca, no kupcima ni traga ni glasa iako su cijene mizerne. Cijena vikendice od 3.

13.8.2012.
13:57
VOYO logo

Natpis 'Na prodaju' kraj ribičke kuće uz rijeku u Podravskim Sesvetama izvješen je već šest mjeseci. Rijetke kupce koji su kružili oko nje vlasnik je mamio čak i pečenim kobasicama. Telefon mu, kaže, zazvoni bar jednom tjedno. Svakog od njih odvede do vikendice i pripremi malu zakusku. No, trud mu je uzaludan. U raju za ribiče ne može ih zadržati ni cijena od tek 4.000 eura. Šesnaest 'kvadrata' i jedan ral zemljišta uz rijeku zamijenio bi i za motocikl.

Osim na Jadranu i u okolici Zagreba, kriza je 'nokautirala' cijene vikendica. Kuće za odmor prodaju se u bescjenje, i to do te mjere da – bude sumnju. Za nedovršenu vikendicu od 30 četvornih metara i 1.700 kvadrata vinograda sa 350 trsova te okućnicom u Čepelovcu kod Đurđevca zanimali su se čak i Splićani. Kuća je to s telefonom, vodovodom i urednim papirima. No, cijena od tek 3.000 eura izazvala je nevjericu pa su 'pobjegli'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recesijom osiromašeni građani u prodaji ovakvih građevina traže posljednje rezerve novca. Plaši ih i najava uvođenja poreza na imovinu. Zbog istih razloga, pak, nema ni kupaca.

Preplašeni građani čuvaju svaku kunu

Cijena vikendica je pala čak 40 posto. Za vikend-kuće u osječkom kraju, od prosječno 60 do 80 kvadrata, treba izbrojati od 10.000 pa do 20.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza je stisnula i Baranjku Ilonu B. Otkako joj je lani suprug preminuo, vikendicu u Kamencu sve manje posjećuje pa joj je postala 'višak'. Usto, za nju plaća i 300 kuna poreza na godinu.

''Tražimo 18.000 eura za kuću, vinograd, voćnjak i zemljište'', kaže ona. U Kuljanima kod Hrvatske Kostajnice vikendica uz Unu može se kupiti za 5.500 eura. Drvena kuća od 40 metara četvornih ima i 560 kvadrata okućnice, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ponudom vikend-kuća je i objekt od 34 kvadrata u Bencetićima kod Draganića. Kuća je okružena zelenilom i vinogradima. Ima i vinski podrum. Priključena je na struju, a vodovod je udaljen 100 metara. Vrijedna je 15.000 eura. No, građani su preplašeni pa čuvaju svaku kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo