Čučerje / Građani u podsljemenskoj zoni i dalje spavaju u kontejnerima: 'Da nam daju bar nekakav papir'

Iako se kuće u podsljemenskoj zoni urušavaju naočigled, obnove još nema na vidiku

11.10.2021.
19:08
VOYO logo

I 19 mjeseci nakon razornog potresa građani u podsljemenskoj zoni i dalje spavaju u kontejnerima. Dani prolaze, a na terenu se, kažu, malo toga mijenja. Stoga je i strpljenja sve manje, razočarani su i u državu i u Zakon o obnovi. A kao i ne bi kad je pred njima očito još jedna zima u kontejneru. 

Očajno, tužno i ljutito – tako se Osjećaju stanovnici zagrebačkog Čučerja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od kud da izvučem snagu? Iz čega? Za kog da se primim? Za dijete od 10 godina ili za starca od 86?'', rekla je Željka Petar iz Zagreba.

Obitelji Petar u potresu je uništena kuća. Godinu i sedam mjeseci za obnovu čekaju državu. Živjeli su u kontejneru, a onda uzeli stvar u svoje ruke i garažu prenamijenili u dom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije par mjeseci predala sam papire za rušenje, cijeli elaborat smo napravili. Još dan danas nitko nije nazvao, rješenje nije došlo. Ovo ovako stoji, bili smo mjesecima u kontejneru. Da muž sam nije na garaži to napravio mi bi još bili vani, ovo nam je bio WC, kupaona i sve. Tu na šahtu sam prala suđe do Božića prošle godine'', kazala je Petar. 

Samo nekoliko ulica dalje sličnu sudbinu dijeli i obitelj Šušković. Neizvjesnost, nesigurnost i iščekivanje - njihova su svakodnevica. Zimu će dočekati kod prijatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da bar netko dođe, da vidi, da pita… kako ste, dokle će to – ništa! Da nam daju bar nekakav papir i dođu da je sruše i naprave ljudi koji stvarno znaju nešto. Mi tu ne znamo ništa. Kaj da ju srušim budem kaznu platila, a ne mogu bez njih ništa!'', izjavila je Nevenka Šušković iz Zagreba.

Image
Optimistično /

Horvat: 'Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan'

Image
Optimistično /

Horvat: 'Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan'

I Gordana kuću koristi na vlastitu odgovornost, samo da bi oprala rublje i otišla u kupaonicu. U kontejneru je dočekala još jednu sezonu grijanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Užas jedan, osjeti se vlaga, jedva se zagrije. Sad i ovo nevrijeme što je bilo, to se njiše, ljulja, osjeti se sve – kao da se ruši'', rekla je Gordana Kovačić iz Zagreba.

I ona je više puta predavala zahtjeve, prikupljala dokumentaciju, no nikada je nitko nije kontaktirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sramota za ovu državu! Neka se stave iz Vlade, i svi – neka se stave na naš položaj samo 24 sata, pa neka vide kako je živjeti u jadu i bijedi, zbog njihovog zakona – ništa drugo'', kazala je Kovačić.

Dok država i Grad čekaju, župnik pomaže. Do sada su pomoć u opremanju kuća pružili 70-ak obitelji, s ukupno 2 i pol milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Budući da je preko 40 kuća za rušenje, ovdje u Čučerju tu ne možemo na žalost pomagati, tu čekamo da država i grad učine svoje'', izjavio je Marko Torbar, župnik u Čučerju.

Iako se kuće u podsljemenskoj zoni urušavaju naočigled, obnove, unatoč zakonu, još nema na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo