GRAĐANI UPLATILI 100 MILIJUNA KUNA ZA BANIJU: / Ali, samo 40 posto toga će ići za obnovu kuća. Ostatak? Za druge svrhe...

Image

Ministarstvo financija uputilo je prijedlog Vladi da se dosad uplaćene donacije podijele tako da 40 posto sredstava ode za obnovu potresom razorene Banije,

25.2.2021.
10:09
VOYO logo

Više od polovice novca koji su građani i tvrtke uplaćivali nakon potresa dobit će četiri ministarstva, a od doniranih 100 milijuna vlada će samo 40 posto dati za obnovu kuća, piše u četvrtak Jutarnji list. Ogromna sredstva, više od 100 milijuna kuna, koja su na račun državne riznice u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" uplatili brojni građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade samo bi manjim dijelom mogla biti potrošena za obnovu stambenih jedinica građana, a 60 posto novca trebalo bi biti raspoređeno za neke druge svrhe povezane s potresom, doznaje dnevnik.

Image
DRŽAVA TRAŽI DONACIJE ZA BANIJU, A NIJE UZELA 2 MILIJUNA KUNA KAZNI ZBOG 'ŽENSKIH KVOTA': /

HDZ je na listama prekršio zakon

Image
DRŽAVA TRAŽI DONACIJE ZA BANIJU, A NIJE UZELA 2 MILIJUNA KUNA KAZNI ZBOG 'ŽENSKIH KVOTA': /

HDZ je na listama prekršio zakon

20 posto za službe i civilnu zaštitu

U posjedu su prijedloga odluke koju je za vladu pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj se definira na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama. Prema tom prijedlogu, 40 posto novca, odnosno oko 40 milijuna kuna išlo bi Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 20 posto doniranog novca, odnosno 20 milijuna kuna, išlo bi na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite. Dakle, ovim bi se sredstvima mogle financirati naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitim tvrtkama koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa.

I robne zalihe dobivaju dio kolača

Riječ je o tvrtkama koje su, primjerice, postavljale šatore, prijevozničkim tvrtkama koje su prevozile mobilne kućice, građevinskim tvrtkama koje su radile na saniranju dimnjaka i krovova ili koje su angažirale dizalice, ali i o državnoj tvrtki Pleter koja je angažirana da priprema hranu stradalima u potresu, nakon što su to danima radili volonteri, vlasnici i zaposlenici poznatih hrvatskih restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i tvrtke su, osim novca za obnovu i pokrivanje troškova mobilizacije, izgleda donirali novac i za robne zalihe, a da toga uopće nisu bili svjesni. Tako bi se i 10 milijuna kuna, odnosno do 10 posto doniranog novca trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba u skladu s odlukama Stožera, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo