GRAĐANI SU SE IZJASNILI: / Evo tko bi pobijedio da su danas izbori za EU parlament i koji je političar najomraženiji

Image
Foto: PIXSELL

Prema rezultatima CRO Demoksopa, na izborima za Europski parlament u svibnju HDZ bi dobio 27,6 posto glasova, SDP 16,7 posto, Živi zid 9,6 posto, a Amsterdamska koalicija 8,2 posto.

6.3.2019.
19:37
PIXSELL
VOYO logo

Rezultati novog CRO Demoskopa, istraživanja preferencija građana prema strankama i političarima provedenog za RTL televiziju, pokazuje da HDZ i dalje prednjači s potporom od 28,1 posto, dok je na drugom mjestu SDP s potporom od 17 posto. Inače, ovo je prvi put nakon sedam mjeseci da SDP bilježi rast potpore.

S druge strane, HDZ bilježi manji pad u odnosu na veljaču kada su u ovom istraživanju bilježili 28,4 posto potpore. SDP je, pak, u odnosu na rezultat iz veljače (15,8 posto) ojačao nešto više od jednog postotnog boda. Živi zid na trećem mjestu drugi mjesec zaredom bilježi pad, ali ovaj put znatno blaži. Njih bi biralo 10,4 posto ispitanika, u odnosu na 10,9 posto iz veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVI CRODEMOSKOP U IZBORNOJ GODINI: /

SDP dotaknuo novo dno, Živi zid još raste, no najveće iznenađenje je među malim strankama

Image
PRVI CRODEMOSKOP U IZBORNOJ GODINI: /

SDP dotaknuo novo dno, Živi zid još raste, no najveće iznenađenje je među malim strankama

Blagi rast Mosta, Start i GLAS u padu

Blagi rast u odnosu na veljaču bilježi i Most približavajući se lanjskom rejtingu od 7 posto. Ovoga puta dobili su potporu od 6,8 posto, a u veljači su imali 6,5 posto. Iste postotke i sličan rast bilježi HSS (u veljači 3,2 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 3,3 posto) s potporom od 3,6 posto.

Istovremeno, padaju Start i GLAS. Prošlog je mjeseca Start zabljesnuo s 4,6 posto potpore, a sada se ispuhao na 3,4 posto. GLAS gubi gotovo cijeli postotni poen i sada je na 2,9 posto (3,8 posto u veljači). Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bilježi rast uz potporu od 2,7 posto, a blago ispod toga je HNS s 2,5 posto (1,6 posto u veljači), što je najveći izbor ove stranke od ulaska u koaliciju s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

HDZ-u pet, a SDP-u tri mandata na europskim izborima

I u prvom ovogodišnjem istraživanju o preferencijama građana za europske izbore najbolje prolazi HDZ. Sredinom godine, kada se održavaju europski izbori, prema rezultatima bi mogli slaviti, a zadovoljan bi mogao biti i SDP. HDZ bira 27,6 posto, dok je SDP obabir 16,7 posto anketiranih. Živi zid uživa 9,6 posto potpore, a Amsterdamska koalicija 8,2 posto.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja 5, SDP 3, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat. HDZ je na prošlim EU izborima osvojio 6 mandata, ali su izašli u koaliciji, pa je u parlament zapravo ušlo četvero HDZ-ovaca, plus Marijana Petir i Ruža Tomašić. U koaliciji je bio i SDP, pa iako su osvojili 4 mandata samo dvoje su SDP-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od manjih stranki u Europski parlament bi prvi put mogao ući MOST. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2 posto, a stranka Milana Bandića i Start dobivaju 4 posto. Jedino Most ima siguran mandat, a od preostalog graničnog mandata, prema D'Hontovoj metodi, HDZ i Živi zid imaju jednake šanse za osvojiti još jedan neraspoređeni mandat. Ovakav bi rezultat tako mnogi, pa i Bernardić i Plenković mogli na prvu loptu predstaviti kao svoj uspjeh.

Image

Grabar-Kitarović najpozitivnija, no pada joj potpora

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ovaj mjesec je najpozitivnija političarka u Hrvatskoj. Na listi pozitivnih političara, ona je prvi izbor - bira ju 17 posto ispitanika, gotovo jedan postotni bod manje nego u veljači (17,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nju slijedi premijer i šef HDZ Andrej Plenković sa 10,7 posto (u veljači 10,5 posto). Iako uopće nije politički aktivan, treći na toj listi sa 6,1 posto (u veljači 5,7 posto) bivši je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, dok aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića nema među prvih deset. Kao i njenoj stranci, GLAS-u, potpora pada i Anki Mrak Taritaš koja sada uživa podršku od 5,5 posto, a u veljači joj je potpora bila 6,5 posto.

Image

Plenković najnegativniji, Bernardić iza njega

Listu najnegativnijih političara predvodi premijer Plenković. Takvim ga ocijenjuje 22,6 posto, ali u proteklih pola godine trend je da ga sve manje ispitanika vidi negativnim (u veljači 23,1 posto). Davor Bernardić je na drugom mjestu s 9,6 posto, no i njega manje tako ocijenjuju (u veljači 11 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje je i onih koji Milorada Pupovca vide kao najvećeg negativca (8,3 posto izbora, a u veljači 9,1 posto). Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mjesecima raste na negativnoj listi, no sada je na istoj razini kao i u veljači (7,9 posto). Iako su i dalje u top deset i Ivan Pernar, predsjednica te ministar zdravstva rjeđe ih se negativno ocijenjuje, no više je onih koji misle da su negativni - baš svi političari.

Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo