POVRATAK NA TRŽIŠTE RADA / Grad Zagreb predstavio kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgojitelj

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Kompenzacijske mjere, koje bi trebale olakšati korisnicima prilagodbu na smanjenje i ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, bile su jedna od spornih stavki prilikom posljednje odluke suda o nezakonitosti izmjena ove mjere

7.9.2022.
11:46
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Grad Zagreb predstavio je kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj-odgojitelj, koja se od rujna iduće godine počinje postupno ukidati.

Kompenzacijske mjere, koje bi trebale olakšati korisnicima prilagodbu na smanjenje i ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, bile su jedna od spornih stavki prilikom posljednje odluke suda o nezakonitosti izmjena ove mjere, na koju je do sada iz gradskog proračuna potrošena 2.1 milijarda kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna je kompenzacijska mjera izgradnja novih vrtića i upis djece u vrtiće jer prošla vlast nije dovoljno ulagala u izgradnju mreže vrtića" rekla je na početku zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec i dodala da na ovu mjeru i ove godine odlazi pola milijarde kuna.

Prva mjera

Dvije su mjere usmjerene na edukaciju korisnika, a druge dvije na potpore, rekla je Dolenec. "Prvi program odnosi se na obrazovanje gdje ćemo s Pučkim otvorenim učilištem osigurati prekvalifikacije i novo osposobljavanje, a ovom mjerom omogućujemo upis svim korisnicima u bilo koji program osposobljavanja uz sufinanciranje dvije trećine od strane grada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga mjera

"Druga mjera dolazi u sklopu Plavog ureda, također je riječ o edukaciji kako pokrenuti vlastiti posao. Nudimo edukaciju i mentoriranje jedan na jedan, kako bi lakše pokrenuli vlastiti posao, ako se za to odluče", rekla je Dolenec.

Treća mjera

Drugi dio mjera odnosi se na potpore. "Ideja je da se putem HZZ-a omogući potpora za samozapošljavanje iako korisnici još uvijek imaju naknadu iz mjere, što do sada nije bilo moguće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta mjera

"Potpora očuvanja obrtničke djelatnosti je posljednja potpora koju nudimo", rekla je Dolenec i odala da će se u ovoj mjeri omogućiti dodatno bodovanje za korisnike mjere roditelj odgojitelj, kao i to da će iznos potpore biti veći ako ste korisnik mjere. Dolenec je još jednom naglasila kako je prioritet ove vlasti osigurati svoj djeci upis u vrtiće uz sve dodatne socijalne mjere.

"Sve mjere se odnose na idućih godinu dana, dok prvi korisnici ne izađu iz mjere. Imamo savjetnika koji pomaže korisnicima navigirati kroz sve ove. Svaki radni dan je osoba zadužena za to na telefonu u Uredu. Sve mjere kreću odmah. Pred nas je stavljen taj zadatak da pratimo izmjene same odluke kompenzacijskim mjerama. Važno je ponoviti da se Upravni sud složio s nama, da je važno samo da se korisnicima ne stavi prekomjerni teret. Ovo je dobro rješenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces ukidanja mjere

"Odmah omogućavamo pravo na zapošljavanje i pravo upisa u vrtić. Kod toga ostajemo čvrsti. Smatramo da moraju imati pravo na rad i pravo na vrtić. Mijenjaju se rokovi i visina naknade. Do 31.3. za korisnike ostaje sve isto. Naknada oko 6000 kn mjesečno. nakon 31.3.2023 visina naknade pada na visinu minimalne plaće RH, ove godine je to bilo 3750 kn. Nakon toga 30.6. naknada pada na pola minimalne plaće, 30. rujna oni korisnici čije dijete navršava 7, izlazi iz mjere.

I nakon toga iz mjere izlaze roditelji kad djeca navršavaju 7 godina. Nakon toga će se broj korisnika smanjivati. Iduće godine ćemo uštedjeti 270 milijuna kuna, a godinu kasnije još i više."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo