GRADONAČENIK ZADOVOLJAN /

Grad Rijeka u deficitu 12,4 milijuna kuna, no manjak upola manji no prethodne godine

Image
Foto: Riječan.in

„Državna revizija kaže da smo neučinkoviti, ali moram reći da je s obzirom na veličinu grada, broj stanovnik i ostvarene prihode od poslovnih prostora i iznajmljivanja imovine, Rijeka po tome apsolutno prvi grad u Republici Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel

13.4.2016.
14:14
Riječan.in
VOYO logo

Na gradonačelnikovu kolegiju podnesen je izvještaj o izvršenju proračuna Grada Rijeke u 2015. godini. Govoreći o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2015. riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom je današnjem kolegiju kazao kako se zbog određenih zakonskih promjena lanjski rast BDP-a nije u cijelosti povoljno odrazio na prihode Proračuna, pa su oni u 2015. iznosili 683 milijuna kuna, odnosno 92 posto godišnjeg plana, pri čemu se nastojalo rashode uskladiti s prihodima, bez većih rezova na štetu standarda građana.

U Proračunu je ostvaren manjak od 12,4 milijuna kuna, no dobra je vijest da je on za 50 posto manji nego što je bio u prethodnoj godini, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Rijeke rekao je da će izvještaj biti proslijeđen Gradskom vijeću Grada Rijeke na razmatranje i usvajanje, naglasivši pritom da se odluka o izvršenju proračuna nakon dugo vremena usvaja za godinu u kojoj je zabilježen rast industrijske proizvodnje za 2,6 posto, ali i rast BDP-a za 1,6 posto, što je više od procjene koja je bila napravljena za 2015. godinu.

Rast BDP-a, međutim, nije se bitno osjetio na prihodima Proračuna jer najznačajniji udio čine prihodi poslovanja, odnosno prihodi od poreza, koji su ostvareni u iznosu od 352 milijuna kuna. Od toga se gotovo 317 milijuna kuna odnosi na prihode od poreza i prireza na dohodak, koji su za 23 milijuna kuna manji nego tijekom 2014. Taj manjak je izravna posljedica promjene Zakona o porezu na dohodak kojim je povećana porezna osnovica, odnosno osobni odbitak za zaposlene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Riječan.in.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo