predsjednica obišla jajce / Grabar-Kitarović: 'Žalimo za svakom nevinom žrtvom, no za rat je kriva politika Miloševića'

Image
Foto: HINA/PIXSELL

Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba

13.9.2015.
11:49
HINA/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju u Jajcu u središnjoj Bosni kako su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i Bosne i Hercegovine vođene 1995. godine bile ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici istaknuvši pri tom kako je krivac za ratne strahote pa tako i za sve nevine žrtve prije svega velikosrpska politika Slobodana Miloševića.

Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postrojbe Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) oslobodile su Jajce 13. rujna 1995. godine u sklopu vojno-redarstvene operacije "Maestaral" kojom su stvoreni uvjeti za okončanje ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini i mirovne pregovore što su na kraju doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

U oslobađanju Jajca koje je pod okupacijom bilo od listopada 1992. godine uz postrojbe HVO-a sudjelovali su 81. gardijska brigada HV, 22. domobranska satnija HV, 4. gardijska brigada HV, 7. gardijska brigada HV i 1. hrvatski gardijski zdrug HV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović položili su vijence na spomen-križ u središtu Jajca podignut u znak sjećanja na poginule branitelje a hrvatska je predsjednica u govoru koji je tom prigodom održala istaknula važnost zajedničkih vojnih operacija vođenih 1995. godine.

"Čestitam vam svima 20. obljetnicu vojno-redrstvene operacije 'Maestral' i oslobađenje hrvatskog kraljevskog grada Jajca", kazala je Grabar-Kitarović pozdravljena pljeskom okupljenog mnoštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskazala je osobnu zahvalnost pripdnicima vojnih postrojbi koju su sudjelovali u operaciji "Maestral" uz ocjenu kako je ona predstavljala pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH ali i pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Prisjetila se i egzodusa svih koji su pred ratom morali napustiti BiH a utočište im je bila Hrvatska izrazivši istodobno žaljenje zbog svih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I mi žalimo za svakom nevinom žrtvom bez obzira koje je nacionalnosti", kazala je Grabar-Kitarović no pri tom je istaknula kako činjenice govore da se i u Hrvatskoj i u BiH vodio "krvavi rat koji je prouzročila Miloševićeva velikosrpska politika" i koja je u konačnici dovela i do genocida u Srebrenici.

Grabar-Kitarović je kazala i kako je jasno da je operacija "Maestral" bila potpuno legitimna jer je temeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je predsjednica konstatirala kako se BiH na žalost i danas suočava s brojnim problemima koje dijele i Hrvati što u njoj žive, a oni tamo moraju imati zajamčenu jednakopravnost u okruženju koje znači funkcionalnu državu i oporavak gospodarstva što je opet zadaća domaćih političara.

"Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan jer to je i matična država hrvatskog naroda", poručila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji put za rješavanje tih problema po njenim je riječima put ka euroatlantskim integracijama a Hrvatska će na tom putu biti uvijek iskren susjed i dobar prijatelj BiH.

Put europskog zajedništva i tolerancije svih naroda koji žive u BiH pravi je put za cijelu zemlju, ocijenila je hrvatska predsjednica obećavši u Jajcu kako će osobno u međunarodnim kontaktima biti zagovornikom bržeg integriranja BiH u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast osloboditeljima Jajca u nedjelju je odana svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih potrojbi.

Vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić koji je predvodio molitvu za poginule branitelje kazao je kako se njihove žrtve kao i svih stradalih u ratu treba sjećati s dužnom pažnjom no pri tom se ne smije zaboraviti na brojna nasilja koja se i danas provode diljem svijeta pri čemu su najčešće žtve kršćani a svijet o tome uglavnom šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se molimo za one koji su pretrpjeli gubitak života njihova žrtva nas upozorava da u njihovo ime kažemo kako Isus trpi u svakome tko pati", kazao je biskup Vukšić.

Dodao je kako se Isusa vrijeđa u svakom vojnom veteranu kojemu se oduzimaju prava ali i zbog onih koji ta prava neopravdano prisvajaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetom Jajcu predsjednica Grabar-Kitarović završila je četvorodnevni radni boravak u Bosni i Hercegovini.

Ona je ovog tjedna boravila u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Vitezu gdje je razgovarala s predstavnicima državnih, entitetskih i lokalnih vlasti a sastala se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te biskupom banjolučkim Franjom Komaricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo