Gotovo 90 posto vozila nije prošlo izvanredni tehnički!

12.10.2010.
17:10
VOYO logo

Tehnički neispravni automobili svakodnevno voze pokraj nas. Ima tu vozila kojima je istekla registracija, a njihovi su vlasnici 'zaboravili' ponovno otići na tehnički pregled, no ima i onih, javna je tajna, na čije su nedostatke pojedini djelatnici centra za tehnički pregled malo zažmirili, piše Večernji list.

Svakako, automobil s neispravnim kočnicama, pogonskim ili upravljačkim sklopom, lošim donjim postrojem ili gumama, ne smije proći na tehničkom pregledu, i u tim se segmentima pravila moraju strogo poštivati i njihova provedba kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi se moglo zaključiti da kamere u stanicama za tehnički pregled služe kako bi se kontrolirala temeljita provjera vozila, doznaje se da kamere ''gledaju'' samo na registarske pločice automobila.

''Pravilnik o tehničkim pregledima propisao je da se sve stanice za tehnički pregled u Hrvatskoj moraju opremiti sustavom videonadzora. No, u istom pravilniku stoji i da sustav videonadzora mora osigurati najmanje očitanje (identifikaciju) registracijskih pločica na vozilima. Dakle, osnovna svrha videonadzora je dokumentiranje činjenice da je vozilo pristupilo tehničkom pregledu'', objašnjavaju za Večernji list iz Centra za vozila Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad stanica za tehnički pregled nadzire Hrvatski autoklub, no oni ne smiju javnosti dati uvid u podatke o broju vozila koja su prošla tehnički, iako nisu trebala.

Iz MUP-a navode da su od početka ove godine, pa do pred kraj kolovoza 'plavci' na izvanredni tehnički pregled uputili 563 vozila, od kojih je 486, odnosno 86,32 posto proglašeno tehnički neispravnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je automobil koji je upućen na izvanredni pregled pao na tehničkom, isključen je iz prometa, a vozaču su privremeno oduzete registracijske pločice. Zakon propisuje i kaznu za one koji se u promet upuste s neispravnim automobilom, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201001190056006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo