'Gotovini su smještali i hrvatski obavještajci'

Tri dana uoči izricanja presude hrvatskim generalima pred Haškim sudom Luka Mišetić suđenje je ocijenio pravednim.

12.4.2011.
12:29
VOYO logo

Uoči izricanja presude trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom, o očekivanoj presudi, ali i samom tijeku suđenja te podmetanjima koje je obrana doživjela, novinar Večernjeg listarazgovarao je s Lukom Mišetićem, šefom odvjetničkog tima generala Ante Gotovine.

Luka Mišetić izdvojio je nekoliko ključnih trenutaka i svjedočenja u sudskom procesu protiv hrvatskih generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim sigurno svjedočenje kanadskih časnika o glavnim tvrdnjama tužiteljstva o prekomjernom granatiranju. Nakon unakrsnog svjedočenja pokazalo se da te tvrdnje nisu vjerodostojne. Ponajprije tu mislim na svjedočenje generala Andrewa Leslieja. Također i svjedočenje Petera Galbraitha da je prije vojno-redarstvene akcije Oluje znao kako će srpsko stanovništvo otići te je svjedočio da namjera za protjerivanje srpskog stanovništva nije bilo. Treće što je Galbraith svjedočio bilo je da je vojna operacija Oluja izvedena profesionalno i bez većih povreda međunarodnog prava", rekao je Mišetić.

Najštetnije u sudskom procesu ocijenio je pitanje topničkih dnevnika. Na taj se način, tvrdi Mišetić, tužiteljstvo pokušalo spasiti alibijem kako se nešto skriva i da zbog toga ne mogu dokazati tvrdnje o prekomjernom i neselektivnom granatiranju srpskog stanovništva. Zbog te konstrukcije, dodaje, nisu se mogli baviti svojim poslom, nego su morali brinuti i braniti članove tima od optužbi da su otuđili te dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, velika potpora Brammertzovim tvrdnjama i neistinama dolazila je iz vojne obavještajne službe Republike Hrvatske. No, mi smo te manipulacije razotkrili sudskom vijeću, i to je bio jedan od razloga da je vijeće odbilo Brammertzov zahtjev za izdavanje obvezujućeg naloga RH", tvrdi odvjetnik Mišetić.

Mišetić je suđenje ipak ocijenio pravednim, iako smatra kako sve strane nisu imale jednake mogućnosti u izvođenju dokaza. Osuđujuću presudu, bez obzira na vremensku duljinu kazne, smatrao bi porazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovakvoj situaciji postoji samo jedna pravedna odluka, a to je da je general Gotovina nevin", rekao je Mišetić te dodao da bi u slučaju takve presude, kao šef odvjetničkog tima, na sebe preuzeo isključivu odgovornost.

Vezani članci:

arti-201104110716006 arti-201003100522006 arti-201001260668006 arti-201103310062006 arti-201103280010006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo