GONG PROUČAVAO KAMPANJE NA INTERNETU: / Uočili su jednu opasnost, ali i jedan drugi fenomen na društvenim mrežama

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Pružila se jedinstvena prilika da možemo provjeriti što kandidati prijavljuju jer Facebook i Google od 2018.

25.5.2021.
12:59
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na ovogodišnjim lokalnim izborima postoje problemi s prikazivanjem troškova za internetske platforme, pokazala je to analiza koju je proveo GONG. Melisa Skender iz GONG-a komentirala je analizu.

“Pružila se jedinstvena prilika da možemo provjeriti što kandidati prijavljuju jer Facebook i Google od 2018. objavljuju te podatke u cilju da spriječe manipulaciju koja je na digitalnim platforma uvijek rizik”, rekla je Skender za N1 te dodala da su "svi kandidati zbunjeni što treba prijaviti, a što ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
ZELENA AKCIJA REAGIRALA NA ŠKORINE OPTUŽBE O TOMAŠEVIĆU I PLATFORMI: /

'Veliki ekonomist je još i pogrešno zbrojio iznose'

Image
ZELENA AKCIJA REAGIRALA NA ŠKORINE OPTUŽBE O TOMAŠEVIĆU I PLATFORMI: /

'Veliki ekonomist je još i pogrešno zbrojio iznose'

Prikriveno oglašavanje

“Mi smo od cijele liste izdvojili neke koji su išli preko prosječnih mjesečnih primanja u Hrvatskoj. S druge strane, kandidati unajmljuju agencije koje im izdaju račune pa kandidat u preliminarnom izvješću nije obvezan te troškove prijaviti jer mu još nije izdan račun. Google oglasi se na poseban način plasiraju u medije, to je real time bidding – kojim publikama bi vaša poruka bila najbolje krojena, to je ta jedna opasnost kod digitalnog oglašavanja. Kod društvenih mreža uočili smo drugi fenomen, puno je profila koji služe difamaciji ili promociji nekog kandidata. Tu se radi o prikrivenom oglašavanju. Izgleda da ćemo poći za primjerima Trumpa, Brexita i sličnih fenomena koji su pokazali koliko štete može nastati i kakve su sve manipulacije moguće”, rekla je Skender.

Također, dodala je da su se u analizi fokusirali na one kandidate koji nisu prijavili niti jedan oglas na društvenim mrežama, a njihovi su se oglasi istovremeno mogli vidjeti na mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da svi kandidati dosta troše na online platforme i društvene mreže, možda zato što su i epidemiološkim mjerama ograničeni kada su pitanju žive kampanje”, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike