što će dogovoriti? /

Glunčić neće biti na čelu ERS-a: HDZ će birati novog voditelja kurikularne reforme?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na stolu su dvije verzije raspleta krize između HNS-a i HDZ-a, a Plenković bi danas trebao donijeti konačnu odluku i o njoj telefonski izvijestiti Vrdoljaka

8.4.2018.
8:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Što je dogovoreno između premijera Andreja Plenkovića i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka na noćnom sastanku u Banskim dvorima i kako će se riješiti kriza između premijera i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, odnosno kriza unutar koalicije HDZ - HNS jer HNS ne pristaje na imenovanje Matka Glunčića šefom Ekspertne radne skupine za kurikul – i dalje je nepoznanica.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, na stolu su dvije verzije raspleta krize, a premijer Plenković danas bi tijekom dana trebao donijeti konačnu odluku i o njoj telefonski izvijestiti Vrdoljaka. Prema jednoj neslužbenoj verziji, dogovoren je kompromis, odnosno da Glunčić u konačnici neće biti na čelu ERS-a, a da će obje strane to nekako prikazati kao reteriranje u korist obrazovanja i nastavka obrazovne reforme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je pristao odreći se Glunčića, a HNS je pristao da umjesto Glunčića na čelo ERS-a dođe bilo tko drugi. A taj bilo tko drugi bit će isključivo izbor HDZ-a, odnosno premijera Plenkovića. Na taj način svi su malo popustili", kazao je Večernjem izvor iz HNS-a.

Međutim, ako se doista ide na spomenuto rješenje, i dalje je nepoznanica na koji bi se način to izvelo, odnosno znači li to da se ide na poništenje natječaja za šefa ERS-a, a i kako će to u konačnici premijer i ministrica opravdati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznanica je i tko bi bio novi šef ERS-a, a HNS je prije predlagao da to bude Nevenka Maras, koja se također javila na natječaj za ERS. U HDZ-u nisu htjeli potvrditi taj scenarij, ali izvori upućeni u zbivanja kažu da nije nemoguća opcija prema kojoj šefa ERS-a ne bi ni bilo jer u Strategiji obrazovanja ne piše da voditelj kurikularne reforme uopće mora postojati.

Bude li se, zaista, išlo u smjeru neimenovanja šefa ERS-a to bi značilo da je krovni dokument reforme obrazovanja poželjan kada politici ide u prilog, ali ne i kada se političari trebaju pridržavati rokova za realizaciju promjena u školstvu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo