vrlo solidan početak / Glazbom protiv nogometa – INmusic u sjeni Vatrenih

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Zahvaljujući početku u 22 sata, utakmica se „kosila“ s koncertima headlinera na glavnom stageu kojima je preotela dobar dio posjetitelja naguranih ispred televizora smještenog kraj legendarnog autobusa firme Krstić.

24.6.2014.
14:29
Nina Djurdjevic/PIXSELL
VOYO logo

Otvaranje devetog izdanja INmusic festivala donekle je palo u drugi plan zbog još jedne u nizu utakmica desetljeća, generacije ili kako su već nabrijani sportski novinari proteklih dana nazivali novi pokušaj hrvatske nogometne reprezentacije da izbori nastup u osmini finala. Zahvaljujući početku u 22 sata, utakmica se „kosila“ s koncertima headlinera na glavnom stageu kojima je preotela dobar dio posjetitelja naguranih ispred televizora smještenog kraj legendarnog autobusa firme Krstić. U slučaju glasgowskih The Fratellisa to stvarno nije bila neka šteta jer se ponovno potvrdilo kako su hvalospjevi kojima ih je britanski glazbeni tisak zasipao u vrijeme debija „Costello Music“ bili najobičnije pretjerivanje i prodavanje magle. U osnovi, riječ je o regresivnom i zastarjelom kombiniranju utjecaja Stonesa, Facesa, glam-rocka i pop-punka koji je izrodio tek nekolicinu dobrih („For a Girl“, „Whistle For A Choir“) i gomilu bezidejnih, bezličnih pjesama.

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Mnogo bolji dojam na manjoj pozornici ostavila je alternative dance skupina Crystal Fighters čiji je razigrani koktel synth-popa, indieja i folka propisno oznojio i rasplesao okupljene. Čini se kako su se organizatori pri slaganju programa ipak malo zeznuli i „zamijenili“ mjesta spomenutim bendovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ulogu glavnog headlinera prve večeri u potpunosti su opravdali Foals, kvintet iz Oxforda koji je na svom premijernom zagrebačkom koncertu svoju neopsihodeliju predstavio u punom sjaju. Za razliku od „braće“ Fratelli, grupa Yannisa Philippakisa s lakoćom je opravdala sve nagrade i priznanja, kako one za najbolji album („Total Live Forever“) tako i titulu jednog od najimpresivnijih live bendova današnjice. Bazirani na materijalu s posljednje dvije ploče, Foals su u jednom trenutku bili hermetični i eksperimentalni poput svojih slavnih sugrađana iz Radioheada, da bi već u sljedećem shoegaze/indie tradiciji dodali poletne plesne ritmove i u publici napravili pravu veselicu. Izvrstan nastup, pogotovo jer je bilo jasno da pred nama stoji sastav u naponu snage, i u kreativnom i u komercijalnom smislu.

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Sve u svemu, vrlo solidan start, a najbolje stvari (The Black Keys, MGMT, Pixies) nas tek očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo