Damir Foretić / Glavni projektant za RTL o rušenju tornja katedrale: 'Oštećenja su velika, sutra je dan D'

Monsinjor Hren, koji je zadužen za obnovu katedrale, nada se da će se ipak sutra rušiti dio sjevernog tornja

16.4.2020.
19:18
VOYO logo

Sve je bilo spremno, pred katedralom i kardinal Bozanić, a Kaptolom je odjekivala molitva. Očekivalo se rušenje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale, a onda je sve stalo.

Točno u podne zaustavljeni su radovi, a kardinal Bozanić blagoslovio je radnike koji rade na uklanjanju dijela sjevernog tornja katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Posljednje provjere: Kreće uklanjanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Image

Posljednje provjere: Kreće uklanjanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

"Zamolimo Božju pomoć da ovo djelo bude privedeno željenom cilju. Da štiti i čuva voditelje radova i radnike", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Prisjetio se potresa i svih kojima su stradali domovi. Molio je i za sve vjernike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred ovom katedralom, koja je majka svih crkava i  kapela naše nadbiskupije, molimo za sve vjernike. Ranjenost katedrale ne tiče se samo kamena nego ponajprije našega duha", rekao je Bozanić.

Kardinal nije davao izjave, ali monsinjor Hren koji je zadužen za obnovu katedrale nada se da će ipak sutra rušiti dio sjevernog tornja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra bi trebalo biti manje vjetra

"Budući da on mene oslovljava imenom i kaže: 'Ivo, nemoj ništa forsirat, do sad je išlo sve, nikome se nije ništa dogodilo, vidjet ćeš kad razgovaraš s dečkima.' Prorok nisam i ja sam samo čovjek, ni meni nije svejedno i mene je strah. Ali kad uperim gore, zato smo završili blagoslov s 'aleluja'. Život je pobijedio, ne smrt", rekao je predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren.

Iako je oštećeni toranj još jučer opasan sajlama koje bi ga nakon kontrolirane eksplozije trebale učvrstiti, statičari su danas tražili dodatna osiguranja. Sutra bi na visini od 108 metara trebalo biti i manje vjetra, a cijela operacija provest će se pod strogim mjerama osiguranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dizalica je visoka 120 metara. Ona će primiti između 25 i 30 tona. Nek se dogodi jedan malo jači vjetar, ona može pasti. Zbog sigurnosti svih je zona od 120 metara u slučaju mogućeg pada dizalice. Ne treba se strašiti, na to ne možemo utjecati, jednostavno ne možemo. Poduzeli smo sve", rekao je Hren.

Što se događa na katedrali zanimalo je građane koji su se okupili na Gornjem gradu i Kaptolu. Policija ih je upozoravala da se pridržavaju uputa Stožera radi prevencije širenja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će sve biti u redu jer to je stručna ekipa. Čak ima ovdje jednih majstora  koje sam ja učio raditi", rekao je Zlatko Pavlović iz Zagreba.

Ako vrijeme dopusti, sutra između 10 i 14 sati trebalo bi se krenuti s podizanjem 30 tona teškog vrha sjevernog tornja. Uz brojne stručnjake, u dosad neviđenoj operaciji sudjeluju i alpinisti i inženjeri Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas glavni projektant zagrebačke katedrale

Gost RTL-a Danas bio je glavni projektant obnove zagrebačke katedrale Damir Foretić.

U ovoj operaciji sudjelovat će 10 pripadnika Hrvatske vojske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po svemu sudeći, ako nas nešto drugo ne iznenadi, vjetar ili nešto, sutra će biti dan D", rekao je glavni projektant Foretić.

Kazao je da su oštećenja na katedrali velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omotan je zelenim vrećama jer se bojimo da će kod same te demontaže doći do pada manjih elemenata. Drugi dio, dolje će biti ta kontrolirana eksplozija koja neće biti tako strašna niti velika, manje nego što Grički top tuče. To će biti istodobno i zatim spuštanje toga dolje, sve je spremno. Alpinisti su bili u samom tornju do maloprije na 92 metra, mi smo bili u košari izvana.

Oštećenja su velika. Sam toranj sjedi na četiri točke, od toga su dvije oštećene. Jedna je oštećena u gornjoj zoni i on tu stoji na jednoj površini 20 puta 20 centimetara, a inače to mora biti 80 centimetara. Vrlo je labilan u smjeru sjeverozapad - jugoistok", objasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje će biti najviša zgrada za sve Hrvate i vjernike"

Objasnio je i kamo će spustiti dijelove katedrale te zaključio da će s 92 metra katedrala i dalje biti najviša zgrada za sve vjernike i Hrvate.

"Spustit će se kraj dvaju baldahina koje smo postavili kraj sjevernog zida kraj bedema, tamo ćemo ga spustiti. Tamo jedino dizalica može taj manevar napraviti i on će ostati tamo dok ga spustimo i učvrstimo. Onda ćemo vidjeti kako radovi budu išli, odnosno pripreme i završno skidanje gornjeg dijela koji će još ostati na katedrali, onda ćemo vidjeti hoćemo li ga premještati ili ostaviti tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znam da je do sada bila najviša građevina u Hrvatskoj sa 108 metara, sad će bit 92. Ono što znam sigurno za vjernike i zagrebačku nadbiskupiju i sve Hrvate da će to uvijek biti najviša zgrada jer to je najveća katedrala u ovom dijelu Europe", rekao je Foretić. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike