U KNEŽEVU DVORU / Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo - otkriva to izložba 'Biseri južnog mora'

Na izložbi su i tanjuri na kojima su se posluživali jastozi, kavijari s maslom, francuske salate, a s njih je večerao i engleski kralj Edward VIII.

28.12.2021.
21:30
VOYO logo

Tanjuri stari gotovo stoljeće stižu iz restorana koji je u Širokoj ulici u povijesnom dijelu Dubrovnika otvoren davne 1928. godine. Na njima su se posluživali jastozi, kavijari s maslom, francuske salate, sardine, a ,između ostalog, tu je 1936. godine večerao engleski kralj Edward VIII.

I iza sebe ostavio pisani trag. Sin bivšeg vlasnika još brižno čuva namještaj i posuđe restorana, koji je prije Drugog svjetskog rata bio glavno odredište engleskih gostiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I radio je do '48, a onda su gradske vlasti odlučile to sve predati u narodne ruke pa su popisali inventar, nešto su platili uglavnom sve je otišlo, a ovo što vidite to je ostalo", otkriva nam Vladimir Šarić iz Dubrovnika.

Dio je to izložbe o dubrovačkom turizmu prošlog stoljeća. Od turističkog informativnog centra do brošura i publikacija koje danas imaju umjetničku vrijednost.

"Ako pogledamo neke od brošura s početka stoljeća, odnosno iz 20-ih, 30-ih godina prošloga stoljeća, pa sve do 40-ih godina, možemo vidjeti da se, zapravo, puno više ulagalo u samu propagandu", kaže nam Ivica Kipre, koautor izložbe "Biseri južnoga mora-Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekako mi sve izgleda skromnije i ljudskije nego danas, iako sam vidjela da je i tada bilo photoshootinga", komentirala je u smijeh Marija Glavić.

A, photoshop nije bio na razglednicama. Na njima su se najčešće nalazili hoteli - baš poput najstarijeg izgrađenog krajem 19. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dosta i razglednica iz tog njihovog Zlatnoga doba, odnosno 1896. do početka Prvog svjetskog rata, odnosno 1918. godine", kaže nam Dino Lokas, također koautor ove izložbe. 

Image

Dio njih i dalje je u funkciji, ali ne u onakvoj kako je pamte Dubrovčani s kraja prošlog stoljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je zanimljivost hotela što su bili otvoreni za javnost pa se dobar dio zimskog javnog života u Dubrovniku odvijao u tim hotelima. Od karnevala preko maturalnih zabava, tako da su hoteli bili nekakav integralni dio grada", dvori Marko Dabrović.

Dašak turističke i arhitektonske povijesti Dubrovnika sada se nalazi u Kneževu dvoru. Izložba "Biseri južnoga mora" bit će otvorena sve do kraja ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo