Vladavina (ne)pravde / Gdje je pravna država? Centar uporno ignorira odluku suda i odbija odobriti udomljavanje gay paru

Jedan od problema je i Zakon o udomiteljstvu

29.1.2020.
10:25
VOYO logo

Ivo Šegota i Mladen Kožić istospolni su par koji želi udomiti dijete. U Centru za socijalnu skrb su im odbili dati dozvolu za udomljavanje, oni su se žalili Ministarstvu, to nije prošlo pa su na Upravnom sudu dobili presudu bez mogućnosti žalbe prema kojoj imaju pravo ući u postupak za udomljavanje. Krenuli su ponovno u Centar i unatoč presudi dobili odbijenicu!

"Centar se ne mora pridržavati pravnog shvaćanja Upravnog suda, ali to govori o tome koliko smo mi vladavina prava. Koliko mi želimo biti vladavina prava jer bi bilo logično i normalno da Centar za socijalnu skrb poštuje ispravno shvaćanje Upravnog suda", rekla je odvjetnica para Sanja Bezbradica Jelavić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni sud je rekao da udomiteljsku obitelj mogu činiti udomitelj i njegov životni partner, ali Centar za socijalnu skrb to ne priznaje jer kažu da Zakon o u udomiteljstvu ne poznaje životno partnerstvo. Bez obzira na to što Zakon o životnom partnerstvu kaže da istospolni parovi imaju ista prava kao i bračni drugovi!

"Centar za socijalnu skrb je po drugi puta za sada odlučio ne primijeniti Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, prekršiti je. Povrijediti Ustavna jamstva. Odlučio je pogrešno primijeniti materijalni propis i nanijeti štetu konkretnim ljudima", kaže Bezbradica Jelavić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se u Vladi hvale da Vijeće Europe vodi Hrvatica, a posao joj je zaštita ljudskih prava i pravne države, ministrica socijalne politike iste te Vlade odluku ne može komentirati. Ali o žalbi na odluku Centra bi se trebali očitovati.

"Ako Ministarstvo ne poništi ovo rješenje Centra za socijalnu skrb, onda neka predlože izmjene Zakona o udomiteljstvu u Saboru i da se izrijekom napiše da istospolni parovi ne mogu biti udomitelji. Pa da vidimo hoće li ta odredba ostati u Zakonu i hoće li je Ustavni sud odmah ukinuti. Neka provedu presudu ili neka već budu tako hrabri pa neka to predlože da piše", poručuje SDP-ov Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ove stvari izbjegnu, Ustavni sud može presjeći i odlučiti da se u Zakon o udomiteljstvu doda termin životno partnerstvo.

"Početkom prošle godine smo podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti novog Zakona o udomiteljstvu. I dalje smatramo da taj zakon omogućava životnim partnerima, ali da bi bilo lakše svima i ne bi bilo pravnih nesigurnosti ako bi mi eksplicitno bili navedeni u zakonu. Tako da ne bi bilo ovoga podložnog interpretaciji", rekao je , koordinator udruge

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i djecu su složne da životno partnerstvo ne može biti razlog za odbijanje udomiteljstva. U Komori socijalnih radnika danas nas podsjećaju na svoj stav iz 2017. u kojem podržavaju pravo istospolnih parova na udomljavanje i posvajanje.

U Europi pravo na udomiteljstvo imaju istospolni parovi u Finskoj, Švedskoj, Estoniji, Danskoj, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Francuskoj, Lihtenštajnu, Španjolskoj i Portugalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je već potpuno jasno i postoji veliki broj istraživanja o tome da seksualna orijentacija odraslih nema veze s kvalitetom roditeljstva. Drugim riječima, hoće li neki roditelj biti dobar ili loš roditelj ne ovisi o tome je li on homoseksualne ili heteroseksualne orijentacije", rekla je , klinička psihologinja.

U Italiji neki gradovi ili regije dopuštaju udomiteljstvo, dok je u Poljskoj i, pazite sad, Hrvatskoj moguće da samci budu udomitelji i posvojitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udomiteljstvo je više socijalnog karaktera gdje želite pomoći. Posvajanje je više trajno roditeljstvo. Kod nas u članstvu imate LGBT osobe koje žele postat roditelji posvajanjem, onda oni prvi posvoje dijete kao pojedinci ili pojedinke i onda nakon toga sklope životno partnerstvo gdje njihov partner može dobiti partnersku skrb nad tim djetetom koje je njihov partner posvojio", kaže Martinović.

Ali ima onih koji misle da djeci s istospolnim parovima neće biti dobro zbog diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini neprihvatljivim i opasnim od strane isnstitucija da odmah razmatraju hoće li djeca biti diskriminirana. Jer institucije moraju slijediti zakone, moraju slijediti konvenciju o pravima djece", rekla je Profaca.

Dok ste čitali ovaj tekst izrečeno je barem 10 homofobnih i osuđujućih izjava! Isto tako, najmanje desetero djece otišlo je na spavanje bez da im je itko poželio laku noć!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo