RASKOL ZA RASKOLOM /

Gdje je nestao treći put? Nekad su puhali za vrat HDZ-u i SDP-u, a sad su na niskim granama

Nekad su ozbiljno puhali za vratom vodećim strankama, no stranačkim raskolom pali su na niske grane

10.9.2019.
21:06
VOYO logo

Nekad Laburisti ili ORaH, ne tako davno MOST i Živi zid - opcije koje su predstavljale treći put, pretendirale na osvajanje znatnog broja glasova, i u tome barem jednom i uspjele. Svi su oni, prema anketama, bili treća politička snaga, no snagu i potporu koju su imali nisu znali zadržati. Prema istraživanju CRO Demoskopa za RTL vodeće dvije stranke sve su bliže jedna drugoj, a treći put kao da je nestao.

Nekad su ozbiljno puhali za vratom vodećim strankama, no stranačkim raskolom pali su na niske grane. Živi zid, pokazuje RTL-ova anketa, srozao se ispod dva posto podrške, a ni s glasovima koje bi dobila Stranka Ivana Pernara ne prelaze izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je opcija koja je dvaput pomogla HDZ-u da dođe na vlast. Nakon fijaska na europskim izborima kada nisu osvojili željeni mandat, podržava ih samo pet posto ispitanika.

"Uvijek ista pitanja zadnje četiri godine, slažem se s vama, samo će prava anketa biti na izborima, a to je negdje za godinu dana", kaže predsjednik MOST-a Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stabilnu podršku uživa i HDZ, ali i SDP. Razlika među njima gotovo je na razini statističke pogreške. I u HDZ-u i u SDP-u uvjereni su da će nakon parlamentarnihizbora baš oni biti odlučujući faktor, ali velika koalicija nije im opcija.

"Nama je bitno da je rejting HDZ-a stabilan, odnosno, u ovom slučaju ponešto je i porastao tako da ćemo se voditi našim interesima i politikama i vjerujemo da ćemo za njih dobivati potporu građana", ističe glavnik tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, a slično o šansama svoje stranke misli i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk:

"Što se tiče našeg rejtinga, on je bolji nego zadnje tri godine i očekujem da će biti bolji i da ćemo se vratiti na one rejtinge koji će nam garantirati da ćemo biti favorit za pobjedu na sljedećim izborima."

Bez obzira na to što bivši sudac nakon europskih izbora jedva istupa u javnosti, Lista Mislava Kolakušića sada predstavlja treću opciju, ali s manje od šest posto potpore. A među strankama koje gube potporu je i HSS, no i tamo su uvjereni da su izbori jedina prava anketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se i dalje nadam da će ozbiljne opozicijske stranke sklopiti jedan ili dva saveza i preuzeti odgovornost, povijest je pokazala kako se to radi", smatra predsjednik HSS-a Krešimir Beljak.

Da bi to mogao biti plan, daju naslutiti i iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je zadaća da one glasove koji bi bili glasovi za promjene u ovoj zemlji ne postavimo da budu izgubljeni. Znamo da je to našaodgovornost i tako ćemo se u budućnosti i ponašati", tvrdi Bauk.

No ta će računica ipak malo pričekati jer su svima u fokusu predsjednički izbori. A tu se već sada vodi žestoka bitka.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo