glavna tema drniškog kraja /

Gdje je nestao nedavno pali meteorit? Drnišani u potrazi za kamenom iz svemira koji bi mogao vrijediti od tisuću eura

Astronomi imaju preciznije koordinate, ali ih ne žele odavati. Za njih je važnija znanstvena nego materijalna vrijednost kamenčića iz svemira

12.3.2021.
10:10
VOYO logo

Gdje je nestao nedavno pali meteorit - glavno je pitanje koje ovih dana muči Hrvatsku meteorsku mrežu, ali i građane koji su krenuli u potragu na području Drniša.

I RTL-ova ekipa se uvjerila da je skupocjeni kamen iz Svemira glavna tema drniškog kraja, jedni ga silno žele naći, drugi Nikolini Radić tvrde da su već uspjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23. veljače odmah nakon ponoći na 4 je minute osvijetlio nebo nad Drnišem i pao. Kad su astronomi to obznanili, krenula je i potraga za meteoritom. Savi je, kaže, usput tražiti ga dok čuva ovce.

Image
kontradiktorne izjave /

Smrt obavijena velom tajni: Evo što piše u kaznenoj prijavi protiv Natalije Price i Bandićevih suradnika

Image
kontradiktorne izjave /

Smrt obavijena velom tajni: Evo što piše u kaznenoj prijavi protiv Natalije Price i Bandićevih suradnika


"Ja sam sinoć gleda, kažu veličine orasa ili mandarine i tako nešto. I ima neke po sebi znakove, sjaj neki, ovo-ono. I ako potrevim, bit će mi drago. Haha", rekla je Sava Širko, Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drnišani su se brzo zainteresirali za kamen iz svemira koji bi mogao vrijediti od tisuću eura, pa na više, ovisno o tome koliko u sebi ima rijetke kemijske spojeve.


"Pa provat ću ić tražit, samo kad ove obaveze, velim neke grane maslina sam lomio, rješavao, ali pogledat ću i po onim granama da nije gori. Rekli su da vridi, sad ćemo vidit", Tomislav Vukušić, Drniš.

"Pa čuo sam da je neka cijena, da je to dosta skupo, ali ne bi ga tražija (Zašto?) Je l mislite da nema šanse da ga pronađete?) Ma ko će to nać..", rekao je Zdravko Bojčić, Drniš. 

"Žena mi je svaki dan u polju, šeta i nekidan ga je našla (To je taj metor?) Evo. – Da vidin? (I što ćete sad s njim?) A ništa... – Koliko vridi to? Kažu da je više od iljadu maraka, eura", rekao je Miro iz Drniša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutak kasnije Miro je priznao da se ipak radi o kamenu iz Afrike kojega pokazuje u šali jer je meteorit glavna tema u Drnišu.

U visokoj travi ili šipražju bit će teško pronaći meteor za koji se pretpostavlja da je veličine poput ovakve loptice za stolni tenis. No ono što tragačima eventualno može pomoći je nekakav krater koji je meteor vjerojatno trebao napraviti pri padu i udarcu u zemlju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astronomi ne žele odavati

Astronomi  imaju preciznije koordinate, ali ih ne žele odavati. Za njih je važnija znanstvena nego materijalna vrijednost kamenčića iz svemira.

"Astronomi imaju alate kojima mogu poprilično dobro predvidjeti gdje je neko nebesko tijelo takvog tipa palo. Naročito kad se uzme u obzir triangulacija više kamera što što Hrvatska meteorska mreža ima i onda se može poprilično definirati, suziti, taj teren na kojem će se vršiti potraga", rekao je Marino Tumpić, Astronomska udruga Vidulini, Pula

Ovog vikenda stručnjaci za nebeska tijela kreću u potragu i s dronovima, a mještani će u potrazi za šparogama  obratiti pažnju i na neobično kamenje.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo