Viđaju ih lokalci /

Gdje je nestalo 5.000 migranata? Prošli smo migrantskom rutom kod Karlovca

Anton živi uz cestu odmah iznad Mrežnice i, kako kaže, donedavno nije bilo dana da skupina migranata pod okriljem noći nije prošla kraj njegove kuće

21.8.2018.
22:36
VOYO logo

Brojke o migrantima koje iznose hrvatski i bosansko-hercegovački dužnosnici - nikako se ne poklapaju. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je iz BiH dosad otišlo 8,500 migranata, ministar Davor Božinović da ih je kroz Hrvatsku prošlo 3.200.

Netko ne govori istinu, ili je 5.000 migranata propalo u zemlju. U svakom slučaju, migranti svakodnevno prolaze kroz Hrvatsku, točnije šumama i poljima Karlovačke županije. Prošetali smo njihovom rutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka Mrežnica nedaleko Generalskog Stola. U finišu ljeta i dalje je mamac za kupače i ribiče, ali u posljednje vrijeme i prirodna prepreka migrantima koji iz Bosne idu prema Sloveniji.

Danju se ondje mogu vidjeti samo lokalci i ljudi koji su došli osvježiti se kupanjem u rijeci. No, noću, kako svjedoči lokalno stanovništvo, migranti baš na tom prostoru u većem broju pokušavaju nastaviti svoj put prema Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaku večer, kako kada, nekad ih je deset, nekad 15, nekad petero, nekad troje. Imaju oni izgleda izvidnicu koja ide naprijed s autom pa ako vide policiju na mostu, oni pobjegnu u šumu", ispričao nam je Anton Katić.

Anton živi uz cestu odmah iznad rijeke i, kako kaže, donedavno nije bilo dana da skupina migranata pod okriljem noći nije prošla kraj njegove kuće. No, posljednjih dana njegov ga pas ne obavještava lavežom da prolaze.

"Nema ih više jer sad oni idu na sve moguće načine. On sad može tu, može tamo, većinom preko te vode. Tu gore ima slap malo dalje. Tu su valjda prošli, došli u selo, jedan se čovjek prestrašio pa zvao policiju. Koliko su ih pohvatali, koliko nisu, ja ne znam", priča nam Anton.

U strahu od policije, migranti se danju skrivaju i spavaju, a hodaju noću kroz šumu, bez ikakvog svjetla, prateći ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su u ovim ljetnim danima vodostaji rijeka niži, tako je i prelazaka više, jer migranti mahom ne znaju plivati pa nastoje prehodati rijeke na ovom području. No, Mrežnica im predstavlja problem jer je dosta duboka, pa su osuđeni na mostove, a njih uglavnom nadzire policija.

U to smo se i sami uvjerili, no od policijske patrole nismo uspjeli doznali nikakve detalje, jer su otišli čim smo se pojavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migrantima snalaženje olakšava i snimka s detaljnim rutama za ilegalne prelaske koju su na Internet stavili oni koji su put već prošli. I baš dio od BiH do Slovenije nazivaju najtežim.

"Od Bihaća do Slovenije je najteži put koji sao prošao u životu. Hodao sam kroz šume 250 kilometara. Toliko je mračno da ne vidiš prst pred nosom. Kad dođete do glavne ceste u Hrvatskoj, čekate osam sati ujutro zbog smjene policije. Čuvajte se pasa jer laju bez prestanka", priča migrant u videu s uputama.

Neki migranti tvrdili su da ih je hrvatska policija mlatila, oduzimala im novac i razbijala mobitele, o čemu je objavljen niz svjedočanstava u uglednom britanskom Guardianu. No, hrvatska policija takve optužbe negira.

"Hrvatska policija je izuzetno organizirana, snažna, fleksibilna, i u svakom trenutku jamči mir i sigurnost svima koji su u Hrvatskoj", ističe ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti tri godine ranije, da se prisjetimo vrhunca izbjegličke krize, kroz Hrvatsku je bez ikakvih problema prošlo čak 650 tisuća ljudi. No, tada je Europska unija imala zajednički pristup tom pitanju - sada, kada tog zajedništva nema, i 200 puta manji broj migranata na ruti, kako se čini, mnogo je veći problem.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo