Gosti RTL Direkta / Gay par koji želi udomiti dijete ima prijedlog za sve 'hejtere': 'Mi smo država puna licemjerja'

Protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb koja odbija provesti odluku Upravnog suda u srijedu ide kaznena prijava

28.1.2020.
23:18
VOYO logo

Mogu li gay partneri udomiti dijete? To žele Ivo Šegota i Mladen Kožić koji su se još prije tri godine prijavili Centru za socijalnu skrb. Oni su im objasnili da njih dvojica nikoga ne mogu udomiti jer zakonom to nije dopušteno - životnim partnerima. Onda je Upravni sud lani u prosincu donio povijesnu presudu i rekao da životni partneri mogu biti udomitelji. Ali, Centar za socijalnu skrb njihov je zahtjev ponovno odbacio. 

Ivo Šegota i Mladen Kožić, životni partneri koji se nadaju da će postati i prvi hrvatski gay udomitelji, bili su gosti RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najluđe od svega je ovo: da nisu životni partneri, nego npr. samci, mogli bi bez problema udomiti dijete. 

"To je najveći paradoks. Da sam sâm došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran... Upadam u idealan prozor udomitelja", rekao je Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Božić su dobili "dar" Upravnog suda, no prerano su počeli slaviti.

"Prije nekoliko dana došlo je rješenje Centra za socijalnu skrb u kojem ravnateljica tvrdi da ne priznaje odluku Suda, da ju ne želi provesti. Danas smo saznali da je to kazneno djelo i sutra ide prijava za kazneno djelo protiv iste", kazao je Mladen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku.

"Dugo čekamo, nadamo se da, čim podnesemo žalbu, da će Ministarstvo promptno reagirati u skladu sa zakonima i odlukom Upravnog suda", kaže Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili bi prvi gay par koji je udomio dijete, no u Hrvatskoj već postoje istospolni parovi koji imaju djecu.

"Nemamo službne statistike, ali družimo se s puno takvih obitelji. Neki imaju već odraslu djecu, no sad imamo mali 'baby boom' prošlih godina. Takve obitelji imaju puno pozitivnija iskustva nego što bi netko očekivao. To su obitelji iz svih dijelova Hrvatske i savršeno funkcioniraju. Stručnjaci koji rade s tom djecom u vrtićima i školama su senzibilizirani, a susjedi u principu gledaju čovjeka kao čovjeka. Pogotovo kad je dijete u pitanju, malo tko će ići na štetu djeteta", ispričao je Mladen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije koje dobivaju su mahom pozitivne

Na sebe su preuzeli tešku ulogu. "Nije nam bila namjera u startu javno istupati, ali u jednom trenu shvatili smo da se izreka 'Kada, ako ne sada i tko, ako ne ja' lako može primijeniti i na nas. Priča u Hrvatskoj ne ide naprijed osim ako javno ne istupimo i ne borimo se za prava jer institucije šute ili nas odbijaju", rekao je Ivo.

Reakcije koje dobivaju mahom su pozitivne, što ih iznenađuje. Ljudi im pristupaju na cesti, imaju podršku obitelji, poslodavaca pa i posve nepoznatih ljuti. Uvjereni su da je došlo vrijeme da i istospolni parovi u Hrvatskoj udomljavaju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je po ovom pitanju trenutno u društvu s Bjelorusijom i Moldavijom. Pitanje je želimo li biti u tom društvu ili u društvu sa Španjolskom, Austrijom, Njemačkom, Velikom Britanijom... Trenutno predsjedamo EU-om i ponosni smo kako smo srce Europe pa zašto ne bismo i po ovome bili europski? Ja sam prilično uvjeren da smo spremni. Postoji ogroman pomak prema pozitivnim komentarima u samo godinu dana i zato nam je drago da smo odlučili istupiti u javnost", smatra Mladen.

Neki govore da ne treba eksperimentirati, no Ivo za njih ima protuprijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja", zaključio je Ivo.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo