FRANCUSKI PISAC U ZAGREBU: / 'Moj otac je bio antisemit i veliki simpatizer Trećega Reicha'

Image
Foto: AFP, MIGUEL MEDINA
8.2.2016.
7:06
AFP, MIGUEL MEDINA
VOYO logo

Nakon što je na molbu posjetiteljice, nakon iscrpnih razgovora o politici, i nešto manje dugih o ljubavi, 'na red' došao i najavljivani razgovor o romanu "Dobar sin", objavljenome 2014. godine, i sam Bruckner je zaključio kako je, nakon politike, na red došla i literatura.

Oca sam 'malo zeznuo' pa danas svi misle da sam Židov

Bruckner je posvjedočio da je riječ o romanu koji je jako autobiografski jer donosi stvarnost njegova odrastanja i nastojanja njegova oca da ga odgoji tako da bude "pravi podmladak Trećega Reicha". U našoj kući, dodao je, slušale su se njemačke borbene pjesme, ali srećom i njemačka klasična glazba, a kao dječak morao je, kako je rekao, učiti i njemački jezik i otac ga je stalno ispitivao kako se nešto kaže na njemačkome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, istaknuo je Bruckner, "uspio sam oca 'malo zeznuti' pa danas svi misle da sam Židov, a kada im kažem da sam dobar katolik koga su odgojili jezuiti, ljudi mi odgovaraju 'nema veze, ionako te poštujemo'". Osim toga, napomenuo je, potpuno sam zaboravio i njemački jezik i potpuno se 'priklonio' engleskome jeziku.

Ali, bez obzira na sve to, objasnio je, knjiga nije obračun s mojim ocem već više izraz žaljenja što je baš tako bilo, a izraz je ljubavi prema roditeljima koji su me podigli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj razgovor s ocem bio je "razgovor gluhih"

Moj razgovor s ocem bio je i ostao "razgovor gluhih", priznao je Bruckner rekavši kako je prije četiri godine kada mu je otac bio u bolnici ocu donosio knjige koje svjedoče o svemu što se događalo u Trećem Reichu, ali ih je otac odbijao čitati. Isto tako, samo nekoliko tjedana prije očeve smrti, kada mu je došao u posjet, otac mu je, dodao je Bruckner, bio izrazito radostan i smiren i ispričao mu je kako je sanjao jako lijepi san - da je u jednom njemačkom gradu koji je prepun njemačkih zastava i pjesme lijepih mladih djevojaka i svi slave jer je na vlast ponovno došao kancelar.

"Tada sam shvatio da ne možeš ići 'glavom kroz zid' i protiv prirode drugoga čovjeka i njegovih uvjerenja ma kako god ih smatrao pogrešnima", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduševio ga Pariz

Glavni urednik "Europskoga glasnika" Dražen Katunarić, koji je i ugostio Brucknera, napomenuo je kako knjiga donosi i niz zanimljivih anegdota i crtica iz Brucknerovih studentskih dana i zamolio ga da slušateljima kaže nešto i o tome.

Tako se Bruckner prisjetio i svoga dolaska u Pariz i prvoga susreta s tim gradom koji je, kako je rekao, "njega provincijalca, kratko pošišane kose, začudio i zateko svojim spojem slobode i ljepote", Posvjedočio je kako se do danas nije oporavio od toga šoka i slično se osjeća hodajući pariškim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako danas, kako je istaknuo, više ne vjeruje u Boga, "u krćanskome nauku zadivljen je franjevačkim odnosom prema prirodi i bićima, a i njegovo osobno biće duboko je obilježeno vrijednostima kršćanstva".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo