hoće li naći splav? / Pretražuju područje dvaput veće od Hrvatske: 'Pomorce ćemo tražiti još danas, a onda odlučiti što dalje'

Image
Foto: Facebook/bourbonoffshore.com

U srijedu je u Atlantiku tijekom potrage uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi

10.10.2019.
14:21
Facebook/bourbonoffshore.com
VOYO logo

Potraga za nestalim pomorcima s tegljača "Bourbon Rhode", koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, nastavljena je nakon što je u noći na utorak u oceanu primjećena ispaljena signalna raketa, pa su u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije "Bourbon Offshore" te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući i hrvatskog kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Vlasti na Martiniqueu: ''Tragamo još danas, onda ćemo odlučiti što dalje''

''Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu'', rekao je to danas Jutarnjem Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique, koji je zadužen za komunikaciju u ovoj akciji spašavanja kojom ravna CROSS AG, institucija ekvivalentna hrvatskoj Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Točno je da je jučer, na temelju satelitske snimke, pretraženo područje na kojem bi mogla biti splav, no nismo je pronašli. Moram napomenuti da u ovom trenutku ne možemo uopće biti sigurni radi li se na snimci doista o splavi s Bourbon Rhodea ili nečem drugom, no zasad ništa nije pronađeno'', rekao je Sahtout za Jutarnji.

U Fort de Franceu, odakle se koordinira potragom, trenutno je 8 sati (u 14 po hrvatskom vremenu) što znači da je potraga tek započela prije nekoliko sati. Vremena još ima, no na Martiniqueu nam kažu - sve manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: ''Ulažemo maksimalan napor kako bi se doznala sudbina pomorca Miškića''

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dine Miškića, nakon potonuća tegljača "Bourbon Rhode" u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

"Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dine Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji", rekao je premijer na kraju sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da je Vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je Vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila. Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

"U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećemo zaustaviti potragu

Vlasnik atlantskog potopljenog broda Bourbon Rhode obećava da neće zaustaviti operaciju potrage i spašavanja i pružiti podršku obiteljima spašenih, poginulih i nestalih mornara, od kojih su većina Ukrajinci, javljaju ukrajinski mediji. To se navodi u izjavi koju je Ukrinform podnio izvršnom direktoru brodske tvrtke Bourbon Gel Bodene.

''Mi smo kao tvrtka fokusirani na provođenje operacija traganja i spašavanja, kao i na svu moguću podršku obiteljima članova posade'', kaže tvrtka.

Brodovlasnik je u bliskom kontaktu s obiteljima mornara. Bourbon je izrazio duboku sućut obiteljima četvero poginulih žrtava tragedije, kao i sedam nestalih ljudi, uključujući šest Ukrajinaca.

Stručnjak za traganje: ''Ovo je kao da tražite iglu u plastu sijena''

Stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević za Morski.hr komentirao je kako izgleda potraga za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea na Atlantiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali  99% siguran da se koristio onaj sa paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kurseve brodova u postroju. Same dužine “nogu” (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke'', priča dipl. ing pomorskog prometa Davor Alujević.

Zgusnuta formacija u području ispaljenih raketa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dakle, po uočavanju signalnih raketa, brodovi su se uputili put područja u kojem je približno određena pozicija ispaljivanja istih, i u tom relativnom malom prostoru su krenuli u zgusnutiju formaciju pretrage skupa sa, čini mi se zrakoplovom C130. Ukoliko je satelit uočio splav, na osnovu GPS pozicije i odmaka od otprilike 2h za zaprimanje snimke, radi se proračun “u hodu” tj. korekcija pozicije za prevladavajući smjer valova i struje – pretpostavka gdje će splav biti odnesena za ta 2h, plus naravno, vrijeme doplovljenja brodova do pozicije'', dodaje Alujević.

Smatra da je je operacija do sedmog dana i prekida vođena dobro, po dostupnim informacijama. Problem je, smatra, definitivno preuranjen prekid zbog činjenice da se splav nije pronašla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne postoji idealan obrazac. Dapače, uvjeren sam da su kombinirali sve ove tijekom potrage. Ukoliko je potvrđeno da je zrakoplov Američke obalne straže sudjelovao/sudjeluje, oni će zasigurno koristiti i ovaj sofisticirani program u suradnji s ostalim snagama.''

Istaknuo je da je jako teško iz "naše pozicije" pratiti "točkice" na programu Marine Traffic jer postoji puno faktora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ciklon koji je prošao “preko” njih, vrti kao centrifuga. Tako da se njegovim prolaskom splav vrati pod utjecaj prevladavajućih struja i vjetrova uobičajenih za područje. Uopće ne bi bilo nemoguće da se splav pod utjecajem ciklona udaljila, pa opet strujom naknadno vraćena oko početne pozicije. Plus, gotovo sigurno su imali tzv. grid mrežu područja (kvadranata) po kojima su pretraživali. Ukoliko u jednom ne pronađu ništa, idu u drugi tako redom na ogromnom području. Ako u jednom od kvadranata grid-a ne uočite splav, proći ce puno vremena dok se vratite na isti kvadrant opet. Ako se uopće vratite'', objasnio je Alujević za Morski.hr. 

Ističe da je operacija jako složena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena. Bilo bi zanimljivo vidjeti ukoliko nađu splav, koliko je udaljena i u kojem smjeru u odnosu na prvu pronađenu. Ako je viđeno iz satelita splav, bez obzira na ishod priče, to je i definitivna potvrda da je odluka o prekidu bila – preuranjena, tj. da je ovih par dana izgubljeno dragocjeno vrijeme'', ispričao je dipl. ing pomorskog prometa, Davor Alujević za Morski.hr.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo