podmirenje dugova / Franck rješava probleme nakon Agrokora: Čipi čips ima novog vlasnika za 12 milijuna eura

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako bi podmirio dug prema Privrednoj banci Zagreb, Franck je ovih dana prodao svoju tvornicu čipsa Adria Snack Company nizozemskom Intersnacku

27.7.2018.
10:22
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Franck se polako izvlači iz velikih problema u koje je upao kao jedan od glavnih dobavljača i indirektnih financijera bivšeg carsta Ivice Todorića, piše Jutarnji list. Čini se da bi ovim posljednjim potezom mogli osigurati bolju budućnost.

Naime, kako bi podmirio dug prema Privrednoj banci Zagreb, Franck je ovih dana prodao svoju tvornicu čipsa Adria Snack Company nizozemskom Intersnacku. Pritom je u pripremi i plan za rješavanje obveza prema Zagrebačkoj i ostalim bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga Franck su umalo preuzeli Atlantik grupa i nekoliko fondova, no ruku spasa s oko 10 milijuna eura pružio je vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić, s kojim tvrtka surađuje već godinama. Sada, nakon sklapanja nagodbe i prvih konkretnih poteza vezanih uz restrukturiranje, uslijedila je i prodaja udjela tvornice krumpira u Hercegovcu koja posluje od 1977. i između ostalog proizvodi poznati brend Čipi Čips.

Intersnack, strateški partner Francka koji će je preuzeti najveći je proizvođač grickalica u Europi, ima 85 zaposlenih s prosječnom plaćom od 6618 kuna i lanjskom dobiti od 1,9 milijuna kuna. Jutarnji list piše da je riječ o transakciji teškoj 12 milijuna eura čime će sad Franck podmiriti potraživanja PBZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveze prema Zagrebačkoj banci rješavat će se, kako se pretpostavlja, refinanciranjem obveza, a morat će se sklopiti dogovori i s ostalim bankama vezanim uz mjenice i zadužnice.

Na kraju 2016. ukupni kapital kompanije iznosio je nepunih 590 milijuna kuna. Uz 354 milijuna temeljnog kapitala, Franck je knjižio i 170 milijuna akumulirane zadržane dobiti, a dugoročne su financijske obveze na kraju 2016. iznosile 72 milijuna kuna. Na ostvarenih 958 milijuna kuna ukupnog prihoda, Franck je iskazao 19,3 milijuna neto dobiti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo