FOTO: / U šumi pronašli strvine osamdesetak konja!

Trebalo je više od mjesec dana nakon poplave i puštanja vode u retenciju Lonjskog polja kako bi se sagledale sve posljedice nedavne poplave Save.

8.11.2010.
19:13
VOYO logo

U potrazi za svojom stokom na slobodnoj ispaši, stočari Palanjka, Tišine, Mahova i drugih sela na lijevoj obali Save ovih su dana bili iznenađeni kad su u šumi Ostrovsko zatekli na desetke lešina. Iako se ukupan broj stradalih grla stoke još ne zna, stočari pretpostavljaju da je u šumi od visoke vode uginulo osamdesetak konja i dvadesetak goveda.

Lešine su već u visokom stupnju raspadanja, pa se cijelom šumom širi neugodan miris, piše Večernji list. Nema sumnje da je stoka, bježeći od vode, tražila više područje i okupila se u šumi. Opkoljeni vodom koja je i dalje naglo rasla jer je probijen savski nasip kod Palanjka, konji i goveda hranili su se korom drveća. Na kraju su smrt našli u visokoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U 24 sata vodeni val je narastao metar i pol'

"Samo u 24 sata vodeni val narastao je na metar i pol, pa je bilo prekasno da izvučemo svu stoku. Osim toga, u to smo vrijeme gradili zečje nasipe, dežurali na obali Save i spašavali stoku, koliko smo stigli. Spasio sam 15 vlastitih grla, ali sedam konja mi je stradalo. Pričaju da se sličan slučaj posljednji put dogodio jo 1972. godine", kaže Željko Sertić iz Tišine.

I Ivanu Gecu stradalo je sedam konja, od kojih su dva uginula kod kuće. Kaže da je zbog guste šume, u kojoj su se mnogi konji i krave upetljali u grmlje i nisu se mogli izvući, stoku bilo vrlo teško spašavati. Na mnogim lešinama još su vidljive teške ozljede na nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strvine će zakopati u šumi

U ponedjeljak su u šumi očevid obavili veterinarska inspekcija, predstavnici Hrvatskih voda, Agroproteinke i lokalne samouprave. Glavna je tema bila kako sanirati nepristupačni teren. Pomoć u radovima najavili su i predstavnici Hrvatskih voda.

"Do sada smo locirali šezdesetak grla uginule stoke, od čega je 90 posto konja. Rad nastavljamo jer zbog moguće zaraze moramo pronaći svaku lešinu. Budući da su u raspadajućem stanju ne može ih preuzeti Agroproteinka, već ih treba zakopati na licu mjesta. S Hrvatskim šumama dogovorit ćemo probijanje puta, kako bi pristupila mehanizacija", kaže viši državni veterinarski inspektor s uredom u Sisku Luka Grbeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009230705006 arti-201009300401006 arti-201009240304006 arti-201009200266006 arti-201009200653006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo