FINANCIAL TIMES SE RASPISAO O TODORIĆU: / 'Akvizicija Mercatora od strane balkanskog oligarha bila je osobito čudna'

Image
Foto: Screenshot

Agrokor i pad najmoćnijeg gazde u Hrvatskoj, Ivice Todorića, već tjednima zaokupljuju naslovnice hrvatskih i medija regija.

12.4.2017.
20:59
Screenshot
VOYO logo

Kako u tekstu analizira Neil Buckley, kupnjom Mercatora Agrokor je trebao postati jedna od najvećih kompanija tog tipa u a u središnjoj i istočnoj Europi.

'Kada je hrvatska maloprodajna grupa Agrokor provela akviziciju slovenskog Mercatora u 2013. godini, veliki posao trebao je dovesti do stvaranja jedne od najvećih kompanija tog tipa u središnjoj i istočnoj Europi, ali i pomoći u obnovi odnosa u bivšoj Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor skupio 3.5 milijardi eura duga prema kreditorima

Umjesto ispunjavanja navedenih očekivanja, taj je potez gurnuo Agrokor preko ruba. Za vrijeme svoje ekspanzije, pogonjene zaduživanjem, Agrokor je skupio preko 3,5 milijardi eura duga prema kreditorima te 2,2 milijarde eura duga prema dobavljačima, prema podacima iz rujna 2016. godine.

U ovome trenutku državno imenovani upravitelj pregovara s bankama i vjerovnicima o injekciji likvidnosti u iznosu od nekoliko milijuna eura, koja bi trebala kompaniju zadržati na površini i spriječiti da potone', navodi Buckley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u tekstu Todorića nazvao balkanskim oligarhom, koji je konačno morao popustiti i vratiti kontrolu nad kompanijom državi.

'Vlasnik 95 posto Agrokora i njegov predsjednik, balkanski oligarh Ivica Todorić, prošlog je tjedna prepustio kontrolu grupe Republici Hrvatskoj u sklopu novog zakona, kolokvijalno nazvanog lex Agrokor, koji je pružio zaštitu od bankrota sistemski važnim kompanijama', piše Buckley za FT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar je naveo i razloge zbog kojih je došlo do ovako teških posljedica.

Akvizicija Mercatora bila je posebno čudna

'Problemi Agrokora posljedica su uobičajenog scenarija, kažu ljudi koji su upoznati sa situacijom: neprimjerenog upravljanja, lošeg upravljanja troškovima i pretjerane ekspanzija. Akvizicija Mercatora je osobito čudna, jer Agrokor ugovorno nije mogao financijski i operativno integrirati Mercator prije nego što je razina duba smanjena na dogovorene razine. Usto, Agrokor je propustio prilike za refinanciranje 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari su se počele odvijati iznenađujućom brzinom nakon što je Agrokor u siječnju ove godine objavio kako je refinanciranje otkazano jer koncern nije mogao dobiti razumne uvjete za zaduživanje. Rejting agencije su spustile Agrokorov rejting, a obveznice su također pale. Kada su se dobavljači prošlog tjedna uplašili kako će Agrokor prestati plaćati za mjenice u iznosu od jedne milijarde eura, obustavili su isporuke.

Todorić je sve morao predati državi

Todorić, koji je kompaniju gradio 41 godinu, nije imao izbora - morao je predati kontrolu nad istom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijska injekcija sada je najveći prioritet Agrokora. Do restrukturiranja će doći nakon što se Agrokor stabilizira. Razni dijelovi koncerna, kao što je na primjer Jamnica, mogli bi biti prodani.

Do sada Agrokorovi ruski kreditori nisu pokušali iskoristiti situaciju kako bi izvršili pritisak na Hrvatsku i susjede. kako kaže jedan izvor blizak restrukturiranju, za Sberbank i VTB 'ovo je isključivo poslovno pitanje', kaže Buckley te zaključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za zapadni Balkan koji je proživio teška vremena nakon pada komunizma, kriza Agrokora je problem koji regiji u ovom trenutku ne treba'.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo