sad je i službeno / Filozofski fakultet ide na online nastavu. Studenti na nogama: 'To je loše, već smo to proživjeli...'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL/Privatna arhiva

Studenti kažu da im je koncentracija padala zadnji put kad je nastava bila online, neki su imali i problema tehničke prirode jer im je veza pucala. Ne žele više to proživljavati. U petak donosimo priče studenata koji su zbog online nastave za vrijeme korone imali i ozbiljno narušeno mentalno zdravlje

16.2.2023.
21:46
Zeljko Hladika/PIXSELL/Privatna arhiva
VOYO logo

Sve je krenulo još u srijedu u popodnevnim satima. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) preko društvenih mreža obaviješteni su da će za manje od dva tjedna svoju nastavu pratiti online.

Ne bi to bilo ništa čudno da smo trenutno u 2020. godini kada je krenula pandemija koronavirusa, ali gotovo tri godine kasnije - ponovno isti scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni će ljetni semestar, koji počinje za desetak dana, pratiti preko svojih računala, ali odluka koja je donesena doslovno preko noći, mnoge je iznenadila, ali negativno.

Govori nam to i studentica pedagogije i anglistike koja je htjela ostati anonimna (podaci poznati redakciji).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je izrazito loša odluka, pošto smo to već proživjeli i osjetili posljedice na vlastitoj koži. Online nastava je daleko nekvalitetnija od kontaktne nastave, pogotovo jezične vježbe koje iziskuju kontakt profesora i studenta. Nakon online nastave, koja je trajala dvije godine, primjećujem smanjenje koncentracije i nemogućnost praćenja dužih predavanja. S time se slažu i moji kolege. Većina kolega se ne slaže online nastavom, no postoji i manja skupina koja smatra da bi se tako smanjili troškovi prijevoza. Osobno imam ugovor na stan, te ću stanarinu plaćati svakako, a i živim s cimericama koje ne bih ostavila 'na cjedilu' zbog odluke koja je javljena u zadnji čas", poručuje studentica.

Image
SC ZA DANAS.HR /

Svi zaokružili cijene, ali oni nisu. U menzama studentski meni čak i jeftiniji, čekaju li ih promjene?

Image
SC ZA DANAS.HR /

Svi zaokružili cijene, ali oni nisu. U menzama studentski meni čak i jeftiniji, čekaju li ih promjene?

Ali krenimo od početka. Studentski predstavnici su u zatvorenoj grupi na Facebooku objavili koje sve promjene čekaju studente, a jedna od njih bila je ova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj mjesec započinju radovi na fasadi fakulteta, radi se o cjelovitoj, sveobuhvatnoj obnovi. Ti radovi traju do 30. svibnja i povlače sa sobom jednu stvar: radovi predstavljaju opasnost po studente, koji bi se kretali oko fakulteta, te je zato Uprava odlučila da nastava u ljetnom semestru počinje online i trajat će neko vrijeme. Kako radovi traju do 30. svibnja, to je najkasniji rok kada će se vratiti na kontaktnu nastavu, a do tad je vjerojatno da će se nastava održavati online. Više o tome će biti nadolazećih tjedana tako da pratite obavijesti s weba fakulteta te FFZG mailove", stajalo je u jučerašnjoj objavi.

Image
Foto: Privatna arhiva

Vijest se, naravno, proširila, a studenti su zabrinuti. Jutros smo se obratili i Studentskom zboru FFZG-a, ali oni su nam kratko poručili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da se uprava Filozofskog fakulteta nije službeno oglasila preko službenih komunikacijskih kanala Fakulteta s konkretnim informacijama o izvođenju nastave u ljetnom semestru, ne možemo Vam više reći. Što se tiče radova oko energetske i strukturalne obnove zgrade, radovi moraju završiti do 30. svibnja zbog sredstava koje je Fakultet povukao iz fondova", odgovor je Studentskog zbora, ali do tada još nije došla službena obavijest fakulteta.

Večeras, nešto iza 18 sati, studenti su napokon dobili i službenu obavijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Filozofski fakultet dobio je iznimnu mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava. Ključna je činjenica da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana", stoji u početku maila koji smo dobili na uvid.

Spominju se zatim novčani iznosi kojima fakultet raspolaže, a nakon toga dolazi ono glavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu", stoji u priopćenju.

Image
Foto: Privatna arhiva

"Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito", stoji u njihovoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo pitali i dekana Domagoja Tončinića, ali nam do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili. Kad primimo odgovor, objavit ćemo ga.

Studentica Tea, koja na Filozofskom studira španjolski i pedagogiju, također smatra da online nastava nije rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon iskustva s online nastavom, mogu reći da ne bih htjela da se vratimo na online. Prvotno, osobno nisam u mogućnosti opremiti se boljom opremom za samu online nastavu te kad se nastava održavala online imala sam čestih tehničkih problema što je dovodilo do frustracija. Vezano uz to, često takav pristup vodi do pasivnosti te iz vlastitog iskustva mogu reći da razina kvalitete i komunikacije nije jednaka kao na nastavi uživo. Također sam sigurna da mogu govoriti u ime mnogih studenata jer nastava je i socijalno iskustvo, a održavanjem nastave na daljinu velikim dijelom smo lišeni toga", objašnjava.

Njezina prijateljica Maria koja studira pedagogiju i anglistiku slaže se s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram kako je ovo polovično rješenje i da je nedopustivo da su objavili rješenje toliko blizu početka idućeg semestra. Nije mi jasno zašto nisu niti pokušali organizirati hibridnu nastavu po lokacijama kao i neki drugi fakulteti", govori te dodaje da nastava posebice bitna onima koji su na jezičnim smjerovima.

S obzirom na to da menzu na FFZG-u posjećuju mnogi studenti, obratili smo se ravnatelju SC-a Mirku Bošnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek kada od Fakulteta dobijemo službenu informaciju možemo procijeniti u kojem opsegu će raditi restoran subvencionirane studentske prehrane SC-a Zagreb na FFZG-u", odgovorio je Bošnjak.

Dodajmo još jednom da smo se obratili i predstavnicima studenata, ali i Upravi fakulteta. Njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo, a u petak na našem portalu pročitajte i kakve su još reakcije studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s nekoliko studenata saznali smo da zbog online nastave dolazi i do ozbiljnijih problema poput narušavanja mentalnog zdravlja, ali i potpunog gubitka kvalitetne nastave.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo