Ne osjeća se odgovornim / Filipović o plinskoj aferi: 'Nije posao ministra da vodi brigu kako se kupuje i prodaje'; Milanović o HEP-u: 'Sve se može prikriti'

Na komentar, da ga je HEP o tome informirao još u travnju putem dopisa u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama,potvrdio je da je dobio dopis

6.7.2023.
21:02
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović gostovao je na RTL Danas te je komentirao najnoviju aferu s plinom.

Uvodno je podsjetio kako je vlada u rujnu prošle godine naložila Ini da sav plin, koji se proizvede u Hrvatskoj, proda HEP-u. Podsjetio je da je tada 120.000 građana ostalo bez plina, uključujući bolnice, vrtiće i škole te je plan bio osigurati sigurnu zimu i funkcioniranje sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, kada je saznao za viškove u HEP-u, kazao je da je to bilo 29. lipnja te da ga je o tome informirao HROTE - da postoje određeni viškovi, kao i da se trguje po cijenama koje su neuobičajeno niske.

Image
ODGOVOR PROZVANE TVRTKE /

PPD se oglasio o tvrdnjama da su najveći kupac 'viška' plina od HEP-a: 'Ne znamo za taj podatak'

Image
ODGOVOR PROZVANE TVRTKE /

PPD se oglasio o tvrdnjama da su najveći kupac 'viška' plina od HEP-a: 'Ne znamo za taj podatak'

Nije posao ministra…

Na komentar, da ga je HEP o tome informirao još u travnju putem dopisa u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima u jednom trenutku kada je HEP kupovao plin od INA-e po 41 - cijena je često prelazila i 200 i 250. Za govoriti o nekim gubicima mora se uzeti cijeli period. a mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu.

Sve ovo što se radi: prodaja, kupnja, zapunjavanje skladišta, ima li dovoljno ili nema kapaciteta je posao Uprave. Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje. Zato imamo Uprave tih poduzeća", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne osjećam se odgovornim'

Na pitanje, hoće li upravu HEP-a pozvati na odgovornost, kazao je da kako smatra da bi bilo dobro da uprava te direktori HROTE-a izađe u javnost i obrazlože cijelu situaciju.

"Kada dobijem cjelovitu sliku i informacije koje sam zatražio od svih aktera onda ću vam moći odgovoriti na to pitanje je li gospodin Barbarić odgovoran za ovu situaciju. Ne osjećam se odgovornim", kazao je Filipović te dodao da o viškovima HEP-a moraju odgovoriti ljudi iz HEP-a i HROTE-a te da će on sve moći komentirati kada će imati cjelovite informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domet politike gospodina Radića iz Domovinskog pokreta koji je komentirao da nije važno tko je kupovao plin je u skladu s njegovom frizurom", zaključio je Filipović te ponovio da je na Upravama svih poduzeća koja se spominju u ovoj priči da izađu u javnost i objasne što se dogodilo.

Potvrdio je da se čuo s Barbarićem, ali da ne želi prenijeti o čemu su telefonski razgovarali. Dodao je da je zatražio očitovanje svih institucija te da još ne zna koliko je HEP oštećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba hladne glave donositi odluke, je li ovo dobra situacija-svakako da nije. Ove cijene po kojima se plin prodavao su jako loše…Naravno da treba utvrditi sve činjenice i vidjeti čija je to odgovornost u konačnici", zaključio je ministar Filipović.

Milanović o HEP-u: 'Sve se može prikriti kad institucijama upravlja jedan čovjek'

Plinsku aferu komentirao je i predsjednik Zoran Milanović u svom obraćanju javnosti u četvrtak navečer. Otkrivajući da Vlada pokušava VSOA-u staviti pod nadzor Ministarstva obrane, Milanović je upozorio da isti model prijeti i drugim institucijama koje su još uvijek pod demokratskom kontrolom, ali i strateškim gospodarskim subjektima poput HEP-a, 'kako bi se kontrolirali tokovi novca'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnjiva i evidentna preprodaja plina - koja je danima bez ikakvog suvislog objašnjenja iz Vlade - upozorava kako se sve može prikriti bez sankcija ako državnim institucijama upravlja jedan čovjek. I ako se propisi donose tek da se provede njegova volja ili sakriju njegovi propusti, kao u ovom slučaju.

Hrvatska javnost dovoljno je zrela da prepozna opasnosti koje prijete od takvih postupaka, ali smatrao sam svojom patriotskom dužnošću i obvezom i na ovaj način upozoriti na to“, kazao je predsjednik Milanović u svom obraćanju javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo