INA PRODAJE PLIN HEP-U / Filipović: 'MOL ne može spriječiti našu odluku. Danas ću imati razgovore s njima'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kazao je i kako je u ovoj godini moguće da INA poveća proizvodnju za 10 posto dok će se za iduću godinu vidjeti

14.9.2022.
14:13
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović dao je izjavu nakon sjednice Vlade.

"Na današnjoj sjednici Vlade donijela se odluka gdje se nalaže INA-i da poveća proizvodnju plina u RH koliko je to u ovom trenutku maksimalno moguće, to je za 10 posto. INA će sav plin prodavati HEP-u po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HER-a, to je 41 euro po megavatsatu. Današnja cijena plina na burzi je 227 eura po megavat satu. Nakon toga će HEP sav taj plin distribuirati građanima, bolnicama, vrtićima, svima kojima to bude potrebno sukladno odlukama Vlade", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu smo odluku donijeli danas, sukladno svim zakonskim propisima u RH i danas ću imati razgovore s predstavnicima MOL-a i o tome ću ih informirati. Prošli tjedan sam im najavio da ćemo to napraviti i ovo smo napravili u cilju sigurnosti opskrbe plinom. Hrvatski plin, hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i institucijama", kazao je Filipović.

Kazao je i kako ne postoji način kojim bi MOL to spriječio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

"Nadopunili smo uredbu koja je obuhvatila i ograničavanje cijena električne energije. Činimo sve kako bi pomogli građanima", kazao je Filipović.

Kazao je i da je jučer bio u kontaktu s premijerom koji je pozitivan na koronu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se dobro, napravit ću test, ako ne stignem tijekom dana onda sutra", kazao je.

Filipoviću je postavljeno pitanje kolika je proizvođačka cijena INA-e za plin u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su podaci koje nam INA treba dostaviti. Mi smo stavili najnižu cijenu koja se mogla sukladno propisima. nismo htjeli ići s nižom cijenom. Proizvođačka cijena je niža od ove koje smo odredili, ali htjeli smo raditi po Zakonu. Išli smo s cijenom koja je najniža za građane i rekli da se ona mora prodati HEP-u. Cijena na burzama je 5 puta više od ove cijene, mislimo da je to dobar potez", kazao je Filipović.

'Nema više preprodaje plina'

Filipović je kazao i kako nije točna tvrdnja predsjednika Uprave da INA ionako taj plin prodaje Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je tehnički rekao što je istina jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, bude to nekakav d.o.o., onda INA proda plin d.o.o.-u pa ga on proda dalje. Toga više nema. Kako bi takve stvari spriječili donesena je odluka kako moraju prodati plin HEP-u", kazao je.

Na pitanje jesu li na preprodaji plina zaradile još neke tvrtke, Filipović je kazao da nije analizirao sve ugovore te da je zatražio neovisnu reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dobijem nalaze revizije izvijestit ću javnost o tome", kazao je Filipović.

Filipović je kazao da svi govore o tome da cijenu plina i električne energije posljedice špekulacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može netko radi špekulativnih poteza preko leđa građana plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po cijenama koje nisu prikladne. Mislim da je cijena dobra i da ćemo zaštiti veliki broj građana i institucija", kazao je Filipović.

Na pitanje kakav je cijena u odnosu što se prodavalo Plinari istočne Slavonije, Filipović je kazao da je cijena bila 20 eura, a nova je 41 euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi ispoštovali Zakon morali smo se pridržavati najniže cijene koju određuje HERA. Napravili smo to da bi bilo sve po regulama, da netko ne bi mogao osporavati tu odluku", kazao je Filipović.

Filipović je komentirao što ako MOL odbije promjenu modela upravljanja u INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u situaciji odbijati ovakve stvari jer je ovakav način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala. Mislim da je mađarskoj strani da se korporativno upravljanje unaprijedi da se više nikad ne dogode ovakve stvari", kazao je Filipović.

Kazao je i kako je u ovoj godini moguće da INA poveća proizvodnju za 10 posto dok će se za iduću godinu vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalog im je da povećaju 10 posto u ovoj godini i 10 posto u idućoj godini. Ako se pokaže da je tehnički moguće povećati proizvodnju plina, ići ćemo s nalogom da se to poveća", kazao je Filipović.

'HERA-u i ostale institucije treba preispitati'

Kazao je i kako se jučer sastao krizni tim za sigurnost opskrbe plinu te da je i premijer sudjelovao u jednom dijelu sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednoglasan je odluka bila da hrvatski plin ide hrvatskim institucijama i poduzećima,a da se INA-i naloži povećanja proizvodnje za 10 posto", kazao je.

Na pitanje da li HERA obavlja dobro posao kao regulator, Filipović je kazao da se rad HERA-e i svih institucija u energetskom sektoru treba preispitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ljudi koji vode poduzeća i različite regulatorne agencije trebaju odgovoriti na sva pitanja koja se postavljaju. HERA i HROTE imaju u petak u Saboru izlaganje pred odborom za gospodarstvo, tamo ćemo čuti veliki broj odgovora na postavljena pitanja", kazao je.

Osvrnuo se i na sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o Gradskoj plinari Opskrba Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idući tjedan će biti sastanak sa svim distributerima koji govore da imaju poteškoće. Ima distributera koji traže da im se nadoknade gubici koje su ostvarili. Moramo postavljati pitanje odgovornosti svih koji vode poduzeća. Ako je netko imao obvezu nabaviti plin, a nije ga nabavio i od Vlade traži da riješi problem, to znači da netko nije radio svoj posao", kazao je Filipović.

Komentirajući situaciju u INA-i i spornim ugovorima, Filipović je kazao da je problem korporativnog upravljanja u INA-i velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se dogoditi da direktori četvrte razine donose odluke koje imaju katastrofalne posljedice na cijelo poslovanje INA-e. Svi ti direktori na četvrtoj razini donosili su ih na temelju suglasnosti koje ime je dala Uprava društva gdje većinu ima mađarska strana. Inzistirat ćemo na smjeni cjelokupne Uprave INA-e i modela korporativnog upravljanja", kazao je Filipović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo