u igri 20 milijuna kuna / Evo bez čega bi sve mogao ostati Sanader ako država krene u naplatu kazni

Image
Foto: Sanjin Strukic/Petar Glebov/PIXSELL

Država će, postane li presuda Sanaderu pravomoćna, svoja potraživanja naplatiti iz njegove blokirane imovine

23.10.2018.
9:51
Sanjin Strukic/Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Bivšem hrvatskom premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izrečene dvije presude.

Sutkinja Jasna Galešić Sanadera je proglasila krivim u aferi Hypo, a bivši premijer osuđen je na dvije i pol godine zatvora. U slučaju HEP Dioki on i njegov suokrivljenik Robert Ježić oslobođeni su optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se po istražnim zatvorima 'povlačio' od 2012., Sanader zbog osude u aferi Hypo ni dana neće provesti u zatvoru. 

Image

Bez čega bi sve mogao ostati Sanader: Država će kazne naplatiti od blokirane imovine bivšeg premijera

Image

Bez čega bi sve mogao ostati Sanader: Država će kazne naplatiti od blokirane imovine bivšeg premijera

Ipak, bivši premijer i predsjednik HDZ-a mogao bi ostati bez značajnog dijela svoje imovine, koju su istražitelji počeli zapljenjivati još u sklopu afere Fimi media. Naime, sud je naložio da zbog afere Hypo u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude vratiti 3,61 milijun kuna, za koliko je oštetio Hypo banku, dok je zbog presude u aferi Planinska dužan 17,4 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Ive Sanadera, Jadranka Sloković, nakon presude je potvrdila kako je bivšem premijeru sva imovina blokirana, stoga će država, postane li presuda pravomoćna, država svoja potraživanja naplatiti iz njegove blokirane imovine. 

Blokirane imovine do koje Sanader i njegova obitelj ne mogu doći, prema pisanju Jutarnjeg lista, zaista ima napretek, pa krenimo redom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financije - štednja u PBZ, ZABA-i i Raiffeisen bankama

Na štednom depozitu bivšeg premijera i Ive Šarića u Raiffeisenu stoji iznos od 93.470 eura. Tu je i iznos od 370.189 kuna koji se nalazi na računima Ive Sanadera u Zagrebačkoj banci. U Raiffeisenbank mu se nalazi i iznos od 38.544 eura na oročenom nenamjenskom depozitu na njegovo ime. 

Nadalje, pretragom sefa u poslovnici banke Raiffeisen u Innsbrucku nalazi se iznos od 180 tisuća eura na štednom ulogu, a glasi na donositelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i brojni oročeni iznosi u spomenutoj i ostalim bankama na imena Sanaderovih članova obitelji. 

Na ime njegove kćeri Petre Sanader u PBZ-u na deviznom računu leži 18,462 eura, u Raiffeisenu na oročenom nenamjenskom depozitu ukupno 28 tisuća kuna, a u ZABA-i na oročenoj deviznoj štednji iznos od 11,5 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ime druge njegove kćeri Brune Sanader u PBZ-u, Raiffeisenu i ZABA-i oročen je novac u ukupnom iznosu od nešto više od 35.000 eura. 

Pokretna imovina 

Od pokretne imovine tu su umjetnička djela - slike i sklupture - zaplijenjene u njegovoj obiteljskoj kući u Kozarčevoj, u vrijednosti od oko 930 tisuća eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče slika, riječ je o pet slika Vlahe Bukovca – "Šuma u Fontainebleauu" (1883.), "Portret gospođe Mounier" (1883.), "Mala markiza" (1916.), "Opravljanje mreže" (1920.) i "Zavist ubija pravednost III" (1921.), čija je vrijednost procijenjena na 230.000 eura.

Nadalje, tu je niz luksuznih satova koje je Sanader tijekom premijerskog mandata često nosio na ruci u javnosti. Radi se o 15-ak satova slavnih proizvođača poput Rolex, IWC, Panerai, Cartier, a njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na oko 190 tisuća eura. Te satove Sanader nikad nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, opravdavši se nejasnim formularima oko imovine. 

Blokirani su mu i poslovni prostori u Zagrebu, stan u Splitu, vinograd pokraj Zaprešića, 'old timer' automobil Renault 8 i jedno grobno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo