EUROPSKOJ UNIJI PRIJETI CRNI SCENARIJ? / 'Do 2100. godine preteći će ju afričke i azijske zemlje, a najgore bi mogla proći Hrvatska i još dvije zemlje'

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

To znači da bi samo nekoliko europskih ekonomija do 2100. godine trebalo zabilježiti rast ekonomske snage, a među njima je, ironično, Ujedinjeno Kraljevstvo koje izlazi iz EU

2.1.2020.
17:25
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Ako je vjerovati američkim znanstvenicima i istraživačima, Europska unija je na izdisaju: zemlje ove zajednice, izračunali su znanstvenici na denverskom Sveučilištu, do 2100. godine izgubit će primat na rang-listi najvećih i najjačih svjetskih ekonomija, i to u korist zemalja afričkog i azijskog kontinenta koje već sada, tvrdi se, velikim koracima nadoknađuju ekonomski zaostatak koji ih je karakterizirao stoljećima.

I dok su još 1960. godine najuspješnije europske ekonomije činile čak trećinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda, s obzirom na postojeće stope rasta i ekonomski napredak, do 2100. godine američki znanstvenici očekuju da će njihov udio biti smanjen na ukupno desetinu svjetskog BDP-a, što bi značilo da će odsad nadalje - Europi uglavnom ići nizbrdo, prenosi novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu računicu zadnjih dana prenosi novinska organizacija Politico.eu, europska verzija američkog medija koja se prvenstveno bavi pitanjima vezanima uz europsku zajednicu, a predviđanja koja prenose izradili su znanstvenici denverskog Pardee centra, think-thanka koji se bavi dugoročnim predviđanjima globalnih promjena i razvoja čovječanstva.

Krivac je depopulacija

A američka predviđanja glavnog krivca za značajno oslabljivanje europske ekonomske snage uglavnom vide u procesu depopulacije, koji potkrepljuju fatalnom statistikom Eurostata, a prema kojoj će dobar dio europskih zemalja značajno smanjiti broj stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore među njima, piše Politico, upravo su Bugarska, Litva i Hrvatska koje bi do 2100. godine broj stanovnika trebale smanjiti za polovicu, a samo u Hrvatskoj bi broj stanovnika s 4,1 milijun do kraja stoljeća trebao pasti na samo 2,3.

To znači da bi samo nekoliko europskih ekonomija do 2100. godine trebalo zabilježiti rast ekonomske snage, a među njima je, ironično, Ujedinjeno Kraljevstvo koje izlazi iz EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo