PLJUSKA IZ STRASBOURGA /

Evo zašto je Europski sud odbio Mamićevu tužbu protiv Hrvatske

Image
Foto: Denis Kapetanović/Pixsell

Odluka iz Strasbourga može preokrenuti cijeli slučaj jer ako prihvate Mamićevu tužbu i to da su mu povrijeđena ljudska prava zbog izvlačenja novca, presuda će pasti i slučaj ide na novo suđenje

29.8.2024.
9:11
Denis Kapetanović/Pixsell
VOYO logo

NOVO:

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu koju su braća Zdravko i Zoran Mamić podnijeli protiv Hrvatske.

Vlada se oglasila priopćenjem nakon objave odluke Europskog suda. U svom priopćenju iznijeli su detalje optužnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamići i Milan Pernar prigovorili su da nisu imali nepristrano suđenje zbog neprimjerenog odnosa i navodnog primanja mita predsjednika raspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku od podnositelja Zdravka Mamića. Nadalje, Mamići su prigovorili da kazneni postupak protiv njih nije bio pokrenut na temelju zahtjeva ovlaštenog tužitelja. Zdravo Mamić ujedno je prigovorio zbog nezakonitog udaljenja iz sudnice sa 17 ročišta zbog nedoličnog ponašanja, zbog nemogućnosti sudjelovanja na sjednici žalbenog vijeća Vrhovnog suda RH putem video veze iz BiH, kao i zbog negativne medijske kampanje koja se vodila protiv njega i izjava različitih pravosudnih dužnosnika u vezi s kaznenim optužbama pritov njega.

"Nakon provedenog kontradiktornog postupka Europski sud je zahtjeva braće Mamić i Pernara proglasio nedopuštenima. U odnosu na III. podnositelja Pernara Europski sud je utvrdio da ga je pokušao obmanuti lažno predstavljajući da je u ustavnoj tužbi prigovorio povredi prava na nepristranost suda, te je stoga prihvatio prigovor zastupnice RH da je podnošenjem krivotvorene ustavne tužbe III. podnositelj zlouporabio pravo na podnošenje zahtjeva i odbacio njegov zahtjev", navodi Vlada u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na Mamiće, nastavljaju, Sud je naveo da ne može ignorirati činjenicu da su sucima davali novac i poklone i plaćali za njihova putovanja i večere. Navedeno su javno obznanili tek nakon što su pravomoćno osuđeni i kada su svi njihovi pokušaji manipulacije postupkom propali.

"Glede "SMS afere" koja se odnosi na lažno stvaranu korespondenciju između visoko pozicioniranih pravosudnih dužnosnika kako bi podnositelji pokušali dokazati da su bili žrtve nepoštenog suđenja, Europski sud je zaključio da je to pokazatelj do koje mjere su bili spremni ići u podrivanje hrvatskog pravosudnog sustava", navode iz Vlade.

Dodaju i da je Europski sud pridao važnost činjenici da su Mamići pokušali kreirati situaciju u kojoj ne mogu izgubiti - ili davanjem mita sucima kako bi donijeli presudu u njihovu korist ili prigovaranjem nedostatku nepristranosti domaćeg suda, te nakon utvrđenja povrede Konvencije traženjem obnove kaznenog postupka.

"Uzimajući u obzir sve navedeno, Europski sud je prihvatio pravnu argumentaciju zastupnice RH da je takvo postupanje podnositelja bilo očito suprotno svrsi prava na podnošenje zahtjeva pred Europskim sudom i usmjereno na potpkopavanje osnovnih principa zajamčenih Konvencijom. Nakon takvog zaključka (…) Europski sud nije razmatrao ostale prigovore podnositelja", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STARIJE:

Odlučujući je dan za braću Zdravka i Zorana Mamića. Danas će Europski sud za ljudska prava objaviti odluku o tužbi Mamića i ostalih protiv Republike Hrvatske. Riječ je o prvom procesu za izvlačenje novca iz Građanskog nogometnog kluba Dinamo Zagreb. Podsjetimo, braća Mamić i poreznik Milan Pernar pravomoćno su proglašeni krivima i dobili su zatvorske kazne. Samo je Pernar bio u zatvoru, ali je bio teško bolestan, pa su ga ranije pustili na slobodu, a on je lani preminuo.

Osuđen je i Damir Vrbanović. On je u lipnju dobio presudu županijskog suda, nju je potvrdio i Vrhovni sud tri godine kasnije (2021. godine). Ipak, Vrbanović podnosi ustavnu službu nakon što je izbila afera o podmićivanju sudaca, pa je presuda protiv njega ukinuta, a proces je vraćen na novo suđenje koje se još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO SE DOGAĐA' /

Bivši Mamićev pomoćnik opravdavao težak poraz: 'Napravili smo dva crvena, ali ne namjerno'

Image
'TO SE DOGAĐA' /

Bivši Mamićev pomoćnik opravdavao težak poraz: 'Napravili smo dva crvena, ali ne namjerno'

Odluka iz Strasbourga može preokrenuti cijeli slučaj jer ako prihvate Mamićevu tužbu i to da su mu povrijeđena ljudska prava zbog izvlačenja novca, presuda će pasti i slučaj ide na novo suđenje.

"U slučaju da sud utvrdi povredu ljudskih prava Zdravka Mamića, to za sobom povlači obnovu kaznenog postupka u kojem je došlo do povrede njegovih prava što znači da bi došlo do ponovljenog suđenja u tom kaznenom postupku. Duboko vjerujemo da će do toga i doći jer je notorno da Zdravko Mamić nije imao pravično suđenje", rekao je za Večernji.hr Mamićev odvjetnik Filip Glavaš.

POGLEDAJTE VIDEO: Križarski ratovi u DP-u: Kako su otac, sin i duh sveti zavadili DP? 'A kad su zadnji put bili u crkvi?'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo