Može se jesti s gradela ili pohana, a najbolja je friška ravno iz mora. Uz pokoju kapljicu limunovog soka Ostrea edulis postaje prava delcijia. Njen okus je toliko specifičan da je postala prvi morski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti Europske unije, a takav okus ima samo u jednom hrvatskom zaljevu.
Oznaka izvornosti
Prvi morski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti Europske
unije i 28 hrvatski proizvod s takvom oznakom uzgaja se u
Malostonoskom zaljevu.
''Europska plosnata kamenica Ostrea edulis uzgaja se i u drugim
područjima u Europi, ali ovdje je specifična baš zbog svog ukusa,
zbog omjera slatke i slane vode, salinitet u Malostonskom
zaljevu'', kazao je Mario Radibratović,
uzgajivač kamenica.
Dobivanje važnog certifikata pokrenula je udruga 'Stonski
školjkari'. U projekt s Ministarstvom poljoprivrede ušli su još
2015. godine. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti
lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete.
''Nakon dvije godine smo uspjeli oznaku ishodovati na nacionalnoj
razini - to je takozvana prijelazna oznaka. I još dvije, dvije i
pol godine smo se borili s Europskom komisijom'', izjavio je
Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite
izvornosti malostonske kamenice.
Za uzgojiti jednu kamenicu potrebno je dvije do tri godine, a
godišnje ih u Malostonskom zaljevu bude oko 5 milijuna. Najviše
ih okuse strana nepca.
''Čak bi rekao da jedan dobar dio tih turista u Ston dođe
prvenstveno radi kamenice, a onda radi zidina, solane i vina'',
rekao je Tomislav Šare, voditelj restorana u
Stonu i uzgajivač kamenica.
Koliko je Malostonska kamenica ustvari dobra, najbolje ćete
saznati kada je probate. U dobroj turističkoj sezoni u samo
jednom restoranu dnevno ih se pojede oko tisuću.
S novim priznanjem kvaliteta kraljice školjaka ostat će neupitna
sve dok je čistog Malostonoskog zaljeva.
''Ako izgubimo Malostonski zaljev izgubit ćemo malostonsku
kamenicu, izgubit ćemo ostale školjkaše izgubit ćemo školjkare,
izgubit ćemo tisuću godina tradicije uzgoja'', izjavio je
Kunica.
Time bi na gubitku bila ne samo županija, već cijela Hrvatska.
Jer Malostonska kamenica na ponos je čistog okoliša, a u slast
svih gurmana!