I DANAS SRUŠEN REKORD - IMAMO 4009 NOVIH SLUČAJEVA, 51 PREMINULI: / U subotu kreću nove mjere, uskoro ćemo doznati koje

Image
Foto: Pixsell

Danas je zabilježeno 4009 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao na ukupno 21.

26.11.2020.
7:12
Pixsell
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je ukupno 21.725
  • Preminula je 51 osoba, a ukupno je od početka epidemije zabilježeno 1552 umrlih od posljedica zaraze
  • 2171 pacijent je na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih 252
  • Nužne epidemiološke mjere uvedene su u općini Vrbnik
  • Nove mjere bi trebale obuhvatiti zatvaranje kafića i restorana, održavanje fizičkog razmaka u teretanama i trgovinama, smanjenje kapaciteta javnog prijevoza...

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Francuskoj pada broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih

22:40 Francuska je u četvrtak imala 13.563 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je znak da se širenje virusa u četvrtom tjednu zatvaranja usporava jer je taj broj manji od 16.282 koliko je Francuska imala dan ranije, te od 21.150 prije tjedan dana. Ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije u Francuskoj sad je na 2,18 milijuna.

Broj hospitaliziranih pao je za dodatnih 662 ljudi, na njih 29.310, a broj onih na intenzivnoj njezi je pao za 130, na 4018 ljudi. Obje brojke padaju već dva tjedna, pokazuju podaci francuskog ministarstva zdravlja, a prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Emmanuel Macron je ranije ovaj tjedan rekao kako bi potpuno zatvaranje moglo biti ukinuto 15. prosinca ako dnevni broj novozaraženih tada bude manji od 5 tisuća, a broj covid pacijenata na intenzivnoj njezi između 2,5 i 3 tisuće. Francuska je u četvrtak imala 339 novih smrtnih slučajeva u bolnicama, što je pad s 381 koliko je bilo u srijedu. Sedmodnevni prosjek umrlih u bolnicama i domovima za starije sada je na 547 i pada već tjedan dana nakon što su uvedene restriktivne mjere dok ih je bilo 625.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo AstraZenece zahtijeva 'dodatnu studiju'

20:57 Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili britanski laboratorij AstraZeneca i Sveučilište Oxford zahtijeva "dodatnu studiju", rekao je u četvrtak generalni direktor grupe nakon kritika na objavljene rezultate učinkovitosti.

"Sada kada smo, čini se, pronašli najbolju učinkovitost, moramo je potvrditi, dakle moramo provesti dodatnu studiju", rekao je Pascal Soriot u intervjuu za agenciju Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati te nove međunarodne studije "mogli bi se brže postići" jer znamo da je učinkovitost visoka i zato trebamo manji broj pacijenata, rekao je. Soriot ne vjeruje da će to dodatno ispitivanje usporiti odobrenje cjepiva koje trebaju dati regulatori u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, no za zeleno svjetlo američkih vlasti trebat će nešto više vremena.

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CJEPIVO ASTRAZENECE ZAHTIJEVA DODATNU STUDIJU: /

'Ne vjerujemo da će to usporiti odobrenje u Europi'

Image
CJEPIVO ASTRAZENECE ZAHTIJEVA DODATNU STUDIJU: /

'Ne vjerujemo da će to usporiti odobrenje u Europi'

Image
Foto: Profimedia

(FILES) In this file photo taken on November 17, 2020 An illustration picture shows vials with Covid-19 Vaccine stickers attached and syringes, with the logo of the University of Oxford and its partner British pharmaceutical company AstraZeneca. British drugs group AstraZeneca and the University of Oxford on November 23, 2020 said their jointly-developed vaccine against Covid-19 has shown "an average efficacy of 70 percent" in trials. The results ranged between 62 and 90 percent efficacy depending on the vaccine dosage.,Image: 570582562, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U Srbiji kreću s online nastavom zbog epidemije

20:30 Srbijanska vlada usvojila je u četvrtak nove mjere za suzbijanje epidemije covida-19 kojima se od 30. studenog do početka zimskih praznika 21. prosinca uvodi online nastava za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za sve učenike srednjih škola. Odlučeno je i da zimski praznici za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriju Srbije traju do 21. prosinca do 15. siječnja, priopćila je vlada, nakon što je te mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije ranije ovog tjedna predložio Krizni stožer. Usvojena je i odluka da se mjera skraćenja radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a trgovinama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 sat, produlji do 15. prosinca. Prethodno je bilo odlučeno da ta mjera traje do 1. prosinca, ali je najavljeno da će, u skladu s promjenama epidemiološke situacije, odluka biti izmijenjena.

U Srbiji je od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata preminuo 51 pacijent, što je najviše od početka epidemije, a povećan je i broj oboljelih kojima je neophodna intenzivna njega na respiratorima. U četvrtak je od 21.569 testiranih potvrđeno i 7606 novozaraženih. Najveći broj zaraza i dalje je u Beogradu - 2196, a troznamenkasti broj slučajeva ima još 10 gradova u Srbiji. Od početka epidemjie u Srbiji zaraženo je ukupno 148.214 osoba, a 1366 je preminulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odgođen drugi krug masovnog testiranja u Slovačkoj

19:26 Drugi krug testiranja na koronavirus na razini cijele Slovačke naišao je na otpor zbog čega je odgođen na zasad neodređen datum. Premijer Igor Matovič u srijedu je rekao da drugi krug više nije planiran za 6. i 7. prosinca nego će se održati na zasad neodređeni datum, prenosi agencija dpa. Matovič je veliki zagovornik testiranja cijele populacije, a u prvom krugu 31. listopada i 1. studenoga je testirano 3,6 od ukupno 5,5 milijuna Slovaka. U drugoj rundi bi se detektirali oni koji su zaraženi u međuvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No gradski i lokalni čelnici pružaju otpor zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja, pa žele da ono bude usredotočeno samo na ranjive dijelove stanovništva. Podaci u četvrtak pokazuju da je broj zaraženih u Slovačkoj blago narastao. Protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u listopadu te da nema veze s masovnim testiranjem. Sudjelovanje na masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svatko tko nije mogao dati negativan rezultat testa nije smio dva tjedna ići na posao.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virovitičko-podravska županija: 53 novooboljelih, umrle dvije žene

19:22 U Virovitičko-podravskoj županiji 53 je novooboljelih od covida-19, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer civilne zaštite. Umrle su dvije žene, jedna u dobi od 71 godinu u osječkome KBC-u, a druga u 74. godini u Općoj bolnici u Našicama. Obje su imale mnoge komorbiditete i bile su na respiratoru, rekli su u Stožeru.

Najviše je novozaraženih u Virovitici (21) i Slatini (12), u Suhopolju ih je pet, Novoj Bukovici četiri, Gradini tri, u Pitomači i Sopju po dva, a u Mikleušu i Čačincima po jedan novozaraženi. U Općoj bolnici u Virovitici trenutačno je 35 oboljelih, a u osječkome KBC-u na respiratoru je dvoje pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije umrle su 23 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U crkvama veći broj misa, ali i online prijenosi za vjernike u izolaciji

18:10 Kardinal Josip Bozanić u četvrtak je na susretu s arhiđakonima i dekanima rekao da aktualnu epidemiološku situaciju nije potrebno ni dramatizirati ni relativizirati već joj prikladno pristupiti adekvatnim djelovanjem te pozvao na solidarnost i odgovornost za zdravlje zajednice. Također je zahvalio dekanima Nadbiskupije na njihovoj raspoloživosti, predanosti i marljivosti u pogledu pravovremene komunikacije i djelovanja na svojim područjima. Istaknuo je da su trenutne okolnosti pokazale koliko je za život Crkve važna služba dekana, osobito kad je posrijedi omogućivanje primanja duhovnih dobara u svim župama dekanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekani su zatim pojedinačno ukratko iznijeli svoja zapažanja u dekanatu o pastoralnoj praksi s naglaskom na potrebe redovitoga pastoralnog djelovanja. Kardinal je, pak, naglasivši, kako treba čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost, po pitanju slavlja svetih misa, pozvao na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji, priopćeno je. Uz slavlje svetih misa prema epidemiološkim mjerama i preporukama, preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati misnom slavlju.

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Europski parlament: Ograničenja kretanja trebaju biti iznimna

18:00 Europski parlament poručio je ovaj tjedan da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, pozivajući države članice da ublaže ograničenja kretanja koja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji o Schengenskom sustavu i mjerama poduzetima tijekom krize prouzročene bolešću covid-19, usvojenoj u utorak na plenarnoj sjednici, Parlament ističe da bi ograničenja slobodnog kretanja trebalo zamijeniti ciljanim mjerama koje bi omogućile prelazak granica uz istodobno jamčenje maksimalne sigurnosti i zaštite zdravlja. Parlament potiče države članice da ublaže svoja ograničenja, ističući da bi ona trebala biti iznimka. Također smatra da bi se ograničenja kretanja trebala temeljiti na stanju javnog zdravlja u pojedinim regijama te bi trebala biti fleksibilna i lokalna.

Parlament ističe da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, napominjući da to ovisi i o političkoj volji država članica i o njihovoj predanosti koordiniranju mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europarlamentarci pozivaju Komisiju, Vijeće EU-a i države članice da nastave poboljšavati i u potpunosti provoditi mjere za sveukupnu koordinaciju, posebno u pogledu propisa o karanteni, prekograničnog praćenja kontakata, strategija testiranja, zajedničke procjene metoda testiranja, uzajamnog priznavanja testova i privremenih ograničenja neobveznih putovanja u EU. Pozivaju također Komisiju da ažurira internetsku stranicu „Re-open EU” kako bi se stvorila istinska jedinstvena kontaktna točka kojom se olakšava slobodno kretanje tijekom pandemije i pomaže građanima da se vrate normalnom životu. Zastupnici predlažu da se stanovništvo pograničnih regija i prekogranični radnici izuzmu iz mjera i ograničenja nametnutih zbog pandemije, pri čemu bi se od njih zahtijevalo da poštuju savjete i mjere zdravstvenih tijela država članica u cilju prevencije širenja virusa. Parlament je ponovno pozvao Komisiju i države članice da što prije pripreme krizne planove u slučaju novih skokova u širenju koronavirusa kako bi se spriječilo da privremene granične kontrole u srednjoročnom razdoblju postanu polutrajne.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan broj umrlih u Srbiji od početka epidemije

17:24 U Srbiji je od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata preminuo 51 pacijent, što je najviše od početka epidemije, a povećan je i broj oboljelih kojima je neophodna intenzivna njega na respiratorima, priopćile su u četvrtak srbijanske zdravstvene vlasti. Na bolničkom liječenju su 6.722 pacijenta, od kojih su 243 na respiratorima. Od 21.569 testiranih uzoraka na dnevnoj razini potvrđeno je još 7.606 novozaraženih. Najveći broj zaraza i dalje bilježi Beogradu, premda je postotak novozaraženih u srbijanskom glavnom gradu manji nego u prethodnom razdoblju.

Za posljednja 24 sata u Beogradu je potvrđeno 2.196 zaraza, u Novom Sadu 502, Kragujevcu 290, Nišu 247, Kraljevu 199 i Pančevu 184. Čačak danas ima 158 novozaraženih, Smederevo 139, Subotica 116, a Valjevo 104 nova slučaja, dok su ostali gradovi i općine s manje od 100 novozaraženih.Od početka epidemije u Srbiji zaraženo je ukupno 148.214 osoba, 1.366 je preminulo, a urađeno je ukupno 1.703.985 testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u zdravstvu je iznimno teška", upozorio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Berislav Vekić i ukazao na potrebu da se osiguraju dodatni smještajni kapaciteti kako bi se moglo zbrinuti novozaražene kojima je potrebna hospitalizacija, "a njih je sve više".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas kako će biti prvi koji će u Srbiji primiti cjepivo protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam rekao - neću primiti, rekli bi da cjepivo nije sigurno. A ja ću primiti prvo koje dođe, koje god bilo, jer toliko vjerujem u zdravstvene sustave u svijetu", izjavio je Vučić poslije današnjeg sastanka s francuskim ministrom vanjske trgovine Franckom Riesterom.

Vučić je ranije ovog tjedna najavio da će Srbija nabaviti "bar milijun" doza cjepiva protiv koronavirusa do kraja godine ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Istarska županija ponovno traži izuzeće od novih mjera za ugostitelje

17:22 Istarska županija već će danas Vladi poslati dopis da se ipak olakšaju mjere za ugostitelje u Istri, izjavio je za Hinu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac nakon što Nacionalni stožer nije udovoljio zahtjevu tog stožera da se Istra izuzme od novih strožih mjera.

"Čuli smo mjere, kafići i restorani od subote više ne smiju raditi, a Istra nije postala iznimka, kako se tražilo. Međutim, Istarska županija će već danas uputiti dopis Vladi i zatražiti da se olakšaju mjere za istarske ugostitelje jer na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije", rekao je načelnik Kozlevac.

"Iako ima razlike od županije do županije, stanje se brzo mijenja, a zapravo su sve županije u crvenoj zoni", rekao je Božinović.

Više pročitajte OVDJE.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 147 novozaraženih

15:30 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 147 slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček. U 24 sata u županiji nije bilo umrlih od covida. Kubiček je rekao da je među novooboljelima najviše ljudi iz Vukovara (35), zatim iz Vinkovaca (26) i Županje (12) .

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su 4204 osobe, od kojih su 3503 izliječene, a umrlo je 67 osoba, rekao je Kubiček i dodao kako su trenutačno hospitalizirane 64 osobe, a u samoizolaciji ih je 1181, što je, po njemu, i razlog za zabrinutost.

"Pojava ove bolesti je široko rasprostranjena na području županije, a nedavne mjere, nažalost, nisu polučile rezultate kojima smo se nadali", ocijenio je. Istaknuo je kako je od 1. ožujka do 3 studenoga u županiji bilo pozitivno 2175 osoba, a posljednjih dana taj se broj udvostručio, na 4204 pozitivne osobe. Po njegovim riječima, u istom razdoblju dvostruko je porastao i broj hospitaliziranih osoba, što posebice zabrinjava, a porastao je znatno i broj umrlih osoba, s 26 na čak 67.

Kubiček je također rekao kako se još "ne naziru dramatične brojke vezane u nedavnu Kolonu sjećanja u Vukovaru". Po riječima ravnatelja vinkovačke Opće županijske bolnice Krunoslava Šporčića, u ovom trenutku je velik pritisak na zdravstveni sustav, ali ta bolnica još nije preopterećena s obzirom na to da se svi pacijenti koji zahtijevaju liječenje na respiratoru šalju u Osijek.

"Plaši nas da nam se ne dogodi scenarij Međimurja i Varaždina i još jednom apeliram na građane da se pridržavaju svih mjera", poručio je Šporčić i dodao da su u vinkovačkoj bolnici 42 osobe oboljele od covida te da je bolnica dobro opremljena i nema velik broj pozitivnih djelatnika. Kako je rekao, zdravstveni radnici bili bi najsretniji da se sve zatvori, ali su svjesni da se život ne može zaustaviti.

"Što god donijeli, ako se ne budemo pridržavali mjera, nećemo ništa napraviti. Trebamo se samo pridržavati onoga najosnovnijega, izbjegavati masovna okupljanja i nepotrebne kontakte, nositi maske i prati ruke. To je najjednostavnije, ali izgleda i najteže provesti", zaključio je Krunoslav Šporčić.


Nakon karantene stroge mjere u Britaniji

15:22 - Velika većina od 56 milijuna stanovnika Engleske, uključujući London, i dalje će živjeti pod strogim mjerama nakon završetka karantene početkom prosinca, objavila je u četvrtak britanska vlada, dodajući da će se protiv pandemije odsad boriti na lokalnoj razini. Nakon mjesec dana opće karantene koja završava 2. prosinca, Engleska će uvesti lokalna ograničenja ovisno o učestalosti virusa, prema sustavu na tri razine.

"Nacionalne mjere (karantene) su omogućile uspješno preokrenuti krivulju" epidemije, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancook zastupnicima, uz pad broja zaraza i hospitalizacija. "Razumijem učinak ovih mjera, ali one su bile potrebne zbog obima prijetnje s kojom smo suočeni", inzistirao je i naglasio da će lokalna ograničenja biti stroža od onih prije karantene "kako bi se virus zadržalo pod kontrolom".

Diljem Engleske otvorit će se trgovine koje nisu nužne, a škole će i dalje održavati nastavu. U svim slučajevima gdje je to moguće preporučuje se rad od kuće. Ali u područjima gdje je na snazi najviše upozorenje, poput Birminghama, Manchestera, Newcastlea, Bristola i Leedsa, pubovi i restorani će ostati zatvoreni i nudit će samo dostavu. Bit će zabranjeni susreti s osobama iz drugih kućanstava i u zatvorenim i na otvorenome, osim iznimno u parkovima.

U Londonu kao i većini Engleske, rizik je ocijenjen visokim (2. razina). Pubovi i restorani mogu raditi jedino ako poslužuju obroke, a susreti članova raznih kućanstava su ograničeni na šest osoba vani i zabranjeni su u zatvorenom. Nove procjene će biti objavljene 16. prosinca. Britanske vlasti su početkom tjedna odlučile tijekom nekoliko dana za Božić ublažiti mjere ograničenja poduzete u sklopu borbe protiv novog koronavirusa i dozvoliti obiteljska okupljanja od 23. do 27. prosinca. Velika Britanija, gdje svaka regija određuje vlastitu strategiju, ima 56.500 umrlih, najviše u Europi i 1,5 milijuna pozitivnih slučajeva.


Situacija u Francuskoj se poboljšava. ali nema povratka na staro

15:21 - Sve pokazuje da se stanje s epidemijom covida-19 u Francuskoj poboljšava na "svim razinama", ali bi u ovom trenutku bilo prerano otvoriti zemlju, kazali su u četvrtak vladini dužnosnici, a premijer posebice preporuča oprez tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. "Ide na bolje na svim razinama", kazao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodavši da je broj novozaraženih "u stalnom padu" te da ta broj opada, dapače, "brzo" sa svakim novim tjednom.

Radi se, istaknuo je, o 30 posto manje pozitivno dijagnosticiranih u odnosu na tjedan ranije. Tim ritmom, dodaje Veran, do kraja drugog tjedna prosinca mogli bi postići cilj od 5000 novih slučajeva dnevno. Prema francuskom javnom zdravstvu, broj hospitaliziranih pacijenata od covida-19 pao je ispod 30.000, a broj reanimacija u srijedu navečer je pao na 4136. U utorak navečer taj je broj iznosio 4900.

Veran upozorava da je u zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo više od 50.000 ljudi i dalje potreban oprez jer "epidemija nije iza nas, drugi val nije završen". Također očekuje da će Francuska krenuti u kampanju cijepljenja između kraja prosinca i početka siječnja.

Premijer Jean Castex ističe da brojke pokazuju da se epidemija povlači te da je reprodukcijska stopa virusa na 0,65 (100 oboljelih zarazi 65 osoba), što je najniža stopa u Europi, ali da je i dalje nužan oprez. Castex je najavio postupno ublažavanje mjera, s ponovnim otvaranjem dućana s igračkama, knjižara i frizerskih salona. Muzeji, kazališta i kina se otvaraju sredinom prosinca, a rad od kuće ostaje pravilo, "što je više moguće". Barovi, restorani i sportska borilišta ostaju zatvoreni do 20. siječnja. Castex ističe da vlada zagovara "postupni povratak života u normalu".


HUB: Zbog pandemije online kupnja porasla za 15 posto

15:20 - Zbog pandemije covida-19, kupnja na internetskim stranicama povećana je za 15,5 posto u odnosu prema ožujku ove godine, pokazuje istraživanje čije je rezultate u četvrtak objavila Hrvatska udruga banaka (HUB), uz poruku kako je edukacija važna za sigurnost online kupnje.


Plenković otkrio nove mjere: Nema vjenčanja, evo što se sve zatvara

14:37 - Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije obznanio je nove epidemiološke mjere koje će na snagu u cijeloj zemlji stupiti u subotu.

Zatvaraju se kafići i restorani, radit će samo dostava hrane, zatvaraju se i teretane. Obustavljaju se vjenčanja, a na misama smije biti samo do 25 sudionika kao i na javnim okupljanjima. Na privatnim okupljanjima smjet će biti najviše 10 ljudi.

Više doznajte OVDJE.


479 novozaraženih i 3 preminulih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:42 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1232 obrađena testa danas je 479 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid-infekciju, i to iz Splita 201, Imotskog 11, Kaštela 48, Makakrske 9, Omiša 28, Sinja 31, Solina 22, Supetra 3, Trilja 13, Trogira 10, Vrgorca 16, Vrlike 2, Baške Vode 1, Dicma 2, Dugog Rata 11, Dugopolja 4, Gradca 3, Hrvaca 9, Jelse 1, Klisa 7, Lovreća 1, Milne 1, Muća 2, Nerežišća 1, Otoka 5, Podbablja 5, Podstrane 7, Prološca 3, Runovića 6, Segeta 2, Selca 2, Šestanovca 1, Tučepi 2, Zagvozda 1, Zmijavaca 5 i Ciste Provo 3 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih 211 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2696 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 159 covid-pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 17 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su 3 osobe; dvije ženske osobe starosti 74 i 91 godinu i jedna muška osoba stara 75 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivine i na covid-infekciju", izvijestio je stožer.


240 novozaraženih i 2 preminulih u Međimurju

13:33 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda obrađeno je 446 uzoraka, od čega su evidentirana 240 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 177 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 398. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 21 829 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije (više od četvrtine stanovništva testirano na COVID-19).

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 90 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 8 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 10 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 12 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, muška osoba stara 71 godinu i ženska osoba stara 87 godina, oboje s dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno 10 liječnika i 17 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 10 medicinskih sestara.

Kako su postojeće mjere za Međimursku županiju na snazi do ponedjeljka, 30. studenog, Stožer će na konferenciji za novinare u petak, 27. studenoga 2020. u 9:00 sati predstaviti nove dodatne mjere za područje Međimurja", priopćeno je.


251 novozaražena i 7 preminulih osoba u Varaždinskoj županiji

13:31 - "Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 617 uzoraka. Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1736 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je i dalje iznad vrijednosti 1000. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 51%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 41%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 211 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 65 na odjelu infektologije, a 15 na ostalim odjelima u Varaždinu, 17 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 16 na respiratoru, 64 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu. Preminulo je 7 osoba pozitivnih na COVID-19, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 80. Ukupno su do sada od početka ožujka evidentirane 83 preminule osobe pozitivne na COVID-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 187 osoba. U bolničkom sustavu Opće bolnice Varaždin trenutno je pozitivno 84 djelatnika, dok je 20 djelatnika u mjeri samoizolacije. Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih na području Varaždinske županije dostigao brojku 7320. Aktivnih je 2320, a na liječenju kod kuće nalazi se 2109 osoba", priopćio je stožer.


611 novozaraženih u Zagrebu

13:20 - "Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 611. Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 771, a od toga je broja pozitivnih bilo 226 osoba (29,3%). U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1390 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 544 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 729 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1357 osoba.

Od 729 obrađenih pozitivnih osoba: 282 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 293 osobe su kontakti COVID + osoba, 10 osoba doputovalo je iz Srbije, Austrije, Italije, Bugarske i BiH. 33 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 40 osoba obrada je još u tijeku. Kod pet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod 14 osoba tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama (djelatnici i pacijenti). Osmero djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 30 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod šest je osoba moguća izloženost tijekom obiteljskih druženja i okupljanja. Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a kod pet je moguća izloženost u drugim županijama.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 22 korisnika i 14 djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika, devet nastavnika, jednog pomoćnika u nastavi i jednog nenastavnog djelatnika osnovnih škola te 25 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 533 učenika osnovnih te 453 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 21 osoba. Zaključno, trenutno su u Gradu Zagrebu 3.843 aktivna slučaja", priopćeno je.


235 novozaraženih i 4 preminulih u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:04 - "Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 235 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (6), Grad Klanjec (10), Grad Krapina (19), Grad Oroslavje (15), Grad Pregrada (10), Grad Zabok (22), Grad Zlatar (5), Općina Bedekovčina (15), Općina Budinščina (2), Općina Desinić (3), Općina Đurmanec (8), Općina Gornja Stubica (8), Općina Hrašćina (6), Općina Hum na Sutli (3), Općina Jesenje (4), Općina Konjščina (4), Općina Kraljevec na Sutli (3), Općina Krapinske Toplice (3), Općina Kumrovec (2), Općina Lobor (6), Općina Mače (2), Općina Marija Bistrica (8), Općina Gregurovec (4), Općina Novi Golubovec (1), Općina Petrovsko (7), Općina Radoboj (1), Općina Stubičke Toplice (4), Općina Sveti Križ Začretje (29), Općina Tuhelj (6), Općina Veliko Trgovišće (11), Općina Zagorska Sela (3) i Općina Zlatar Bistrica (5). U istom su razdoblju preminule 4 osobe pozitivne na SARS CoV-2. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih.

Oporavile su se dodatne 83 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.282. U samoizolaciji se nalazi 1.518 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 76 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 12 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 35 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2", priopćio je stožer.


Božinović: 'Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja'

13:03 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo. Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina.

"O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav", izvijestio je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze. Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.


Dulibić: 'Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih'

13:02 - Nakon danas zabilježenih 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samoizolaciji je 50.165 osoba, a na bolničkom liječenju 2171 osoba, među kojima su 252 na respiratoru, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić. U proteklih tjedan dana u bolnice je primljeno 1915 pacijenata sa covidom-19, a otpušteno ih je 1359. Među zdravstvenim djelatnicima je 1466 aktivnih slučajeva zaraze, dok ih je 1135 u samoizolaciji.

"Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano vodi računa o dostatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih djelatnika, zasad smo po pitanju kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih", rekao je Dulibić.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od HZZO-a ustupanje raspoloživih koncentratora kisika na privremeno korištenje bolnicama, ovisno o potrebama pacijenata. U Međimurskoj županiji mobiliziran je hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom te je u tijeku donošenje odluka o rasporedima zdravstvenih radnika.

HZJZ je pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata pod nadzorom epidemiologa, gdje dnevno volontira 40 studenata. Pozivni centar zasad pokriva potrebe pet županija i zavoda za javno zdravstvo, to su Krapinsko-zagorska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija. Dulibić je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje mjera jer je to jedini način da se zaštiti vlastito zdravlje, a time i zdravstveni sustav.


Alpske zemlje bi se trebale dogovoriti o otvaranju skijališta

12:55 - Slovenski skijaški centri pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, unatoč velikim rezervama vlade da s njom joj neko vrijeme ne treba računati zbog teške epidemiološke situacije. Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec, popularni među Ljubljančanima, ali i hrvatskim ljubiteljima bijelih staza, već su, zahvaljujući nižim temperaturama, svoje terene pokrili umjetnim snijegom, te prodali nekoliko tisuća sezonskih karata u pretprodaji. Svjesni su, međutim, da je sve ovisno od epidemiološke situacije i eventualnih relaksacija sada važećih mjera, čemu se ne treba odmah nadati, prenose slovenski mediji.

Da je skijanje, a osobito masovno, u ovim uvjetima vrlo problematično potvrdio je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, potvrdivši da se o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na razini zemalja alpskoga kruga. "Za sada imamo jak lockdown i za otvaranje djelatnosti upravitelja žičara nema mogućnosti", kazao je u srijedu na konferenciji za novinare, upitan kako stoji s mogućim otvaranjem skijaških centara koji su značajan dio slovenske turističke ponude. Kacin je pri tome upozorio da su u nekim drugim alpskim državama, gdje je prošle zime došlo do velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom, rezerve oko otvaranja skijaških centara još i veće nego u Sloveniji. "Sada je vožnja gondolskim žičarama zabranjena, a o otvaranju žičara moglo bi se razmišljati u doglednoj budućnosti samo ako epidemiološka slika bude bitno bolja nego što je sada", upozorava predstavnik slovenske vlade.

Po Kacinovim riječima će biti potrebno da se o pitanju otvaranja skijaške sezone usklade stajališta između više zemalja koje su s time imale probleme početkom ove godine, kada je epidemija došla u Europu, kako bi se "spriječilo da ta djelatnost opet bude jedno od izvorišta širenja" bolesti. Kako prenose slovenski mediji, skijališta u Sloveniji navode kako su se spremna prilagoditi svim epidemiološkim propisima koje odrede vlada i nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), te da su uz uvjete za sigurno skijanje i transport žičarama spremni prilagoditi i ugostiteljsku ponudu, iako je to teži dio problema. Neka skijališta tako su već planirala postavljanje "šankova na otvorenome" za svoje goste i ponudu hrane "za vani" (sustav "to go"), a jamče da će u vrijeme sezone onemogućiti masovna druženja, okupljanja i skijaške partyje.

Kako prenose slovenski mediji, izrazito protiv otvaranja skijališta dok se ne obuzda pandemija u Europi su Italija i južna njemačka pokrajina Bavarska, Austrija svakako namjerava pokrenuti ovu važnu turističku djelatnost, stajalište Francuske još nije poznato, dok se slovenska vlada o tom pitanju još nije službeno izjasnila.


Rusija, Ukrajina i Mađarska rekordne, zaraženi švedski prestolonasljednici

12:53 - Rusija u četvrtak obara nove rekorde s 25.487 novozaraženih i 524 umrlih od covida-19, a Finska priznaje da se stanje u zemlji s koronavirusom rapidno pogoršalo zadnjih dana, dok je svijetu zaraženo više od 60,37 milijuna ljudi a umrlo je 1.420.556​, javljaju svjetske novinske agencije. S 25.487 novih slučajeva zaraze Rusija ukupno ima 2.187.990 slučajeva. Vlasti su također izvijestile o rekordnih 524 smrti od posljedica covida-19 u zadnja 24 sata, tako da je po službenim podacima dosad umrlo 38.062 ljudi. Broj zaraženih raste diljem zemlje od rujna, ali se vlasti opiru zatvaranju i kažu da bi ciljane mjere trebale biti dovoljne. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin produžio je preporučenu samoizolaciju za građane starije od 65 godina i one u rizičnim skupinama do 15. siječnja kao mjeru opreza zbog pandemije koronavirusa. Također je rekao da najmanje 30 posto djelatnika tvrtki u prijestolnici, koji već rade od kuće, trebaju raditi iz svojih domova do 15. siječnja. Moskva, grad s više od 12,5 milijuna ljudi, izvještava o tisućama novih slučajeva na dnevnoj bazi.

Situacija s covidom-19 u Finskoj drastično se pogoršala zadnjih dana, rekla je u četvrtak premijerka Sanna Marin, ali je dodala kako vlada smatra da još nema osnova za usvajanje izvanrednih mjera poput onih u ožujku. 14-dnevna incidencija u Finskoj na 100.000 stanovnika bila je 75,8 u srijedu, što je druga najniža europska razina nakon Islanda, pokazali su podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. U najgore pogođenoj regiji oko prijestolnice Helsinkija broj novih slučajeva porastao je za gotovo 70 posto prošli tjedan u usporedbi s tjedan dana ranije, navode regionalne zdravstvene vlasti. "Situacija s koronavirusom rapidno se pogoršala u Finskoj. Broj zaraženih je porastao kao i broj onih kojima je potrebna hospitalizacija", rekla je Marin novinarima. "Po mom mišljenju, ne bismo trebali isključiti nijednu mjeru", dodala je ona misleći na moguće pribjegavanje planu za izvanredno stanje u zemlji. Vlada je u četvrtak preporučila regionalnim vlastima da privremeno zatvore sva visokorizična javna mjesta u regijama gdje broj zaraženih brzo raste. Regija oko Helsinkija zabranit će sva javna okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom, a djeca starija od 15 godina prelaze na online nastavu.

Ukrajina je zabilježila rekordni 15.331 novi slučaj covida-19 u zadnja 24 sata, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov. Prijašnji rekord bio je 14.580 21. studenoga. On je izjavio da je ukupan broj slučajeva porastao na 677.189, a umrlo je 11.717 ljudi.

U zadnja 24 sata u Mađarskoj je od posljedica koronavirusa umrlo 115 starijih pacijenata koji su već bolovali od neke kronične bolesti, a novozaraženih je 6360, priopćila je u četvrtak mađarska vlada. Ukupan broj slučajeva od izbijanja epidemije u zemlji povećao se na 192.047, dok je broj umrlih 4229, prenosi agencija MTI. Trenutačno je aktivno 138.202 slučajeva, od kojih je 7537 hospitalizirano, a 640 pacijenata je na respiratorima. Najveći broj slučajeva ima Budimpešta. Mađarska ne planira daljnja ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa, izjavio je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Švedski princ Carl Philip i njegova supruga u karanteni su nakon što su testirani pozitivno na koronavirus, priopćila je u četvrtak palača. Princ, 41, i princeza Sofia, 35, imaju blage simptome i dobro su, dodaje se u priopćenju. Njihova dvojica sinova su u samoizolaciji. Ostali članovi kraljevske obitelji, uključujući kralja i kraljicu, bit će testirani u četvrtak.


Plenković: 'Nove mjere na snazi od subote do 21. prosinca'

12:26 - Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković je rekao da će se nove mjere donijeti jer one imaju konkretnu epidemiološku podlogu i da će se testiranjima utvrditi postojeće trendove zaraze. Nove mjere trebale bi olakšati zdravstvenom sustavu, rekao je. Nove mjere počet će 28. studenog, a trajati do 21. prosinca, kazao je premijer. Rekao je da će se u 14 sati predstaviti novi paket mjera.

“U 14 sati imat ćemo predstavljanje medijima paketa novih mjera u cilju zaštite zdravlja građana u našoj borbi protiv koronavirusa. Paket koji se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana i zadnje mjere, kako bismo nastojali poduzeti aktivnosti koje će usporiti i smanjiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih i oboljelih sugrađana te smanjiti broj onih koji su nažalost preminuli. Detaljnije ćemo o tom u 14 sati. Mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze, pripremiti se za distribuciju cjepiva jednom kada ono dođe u Hrvatsku. Svi ministri iz ekonomskih resora rade na preciziranju mjera koje se odnose na očuvanje radnih mjesta, na tragu naše politike koja se pokazala učinkovitom i brzom”, rekao je Plenković.


Zagreb kreće s antigenskim testiranjem učenika i nastavnika

12:24 - Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provest će preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba, izvijestili su.

Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba. U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.

Tvrde da je cilj testiranja jest na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba.


Grbin kritizirao epidemiološke mjere

12:21 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je ocijenio da Vlada prekasno i bez jasnih kriterija donosi strože epidemiološke mjere, te ponovno istaknuo da su mjere povezane s HDZ-ovim stranačkim interesima. Mjere su selektivne, obuhvaćaju samo neke gospodarske grane, nema jasnih kompenzacijskih mjera i nije predviđen način na koji ćemo mjeriti njihov učinak, izjavio je Grbin novinarima u Saboru uoči sjednice Vlade na kojoj je najavljeno donošenje novih mjera.

"Mjere kasne i evidentno je da su povezane uz izbore u HDZ-u i određene datume“, rekao je Grbin aludirajući na Kolonu sjećanja koja je održana 18. studenoga u Vukovaru. Ako zatvaraju ugostiteljske objekte, zašto ne smanjuju broj ljudi na javnim okupljanjima, upitao je Grbin upozorivši da su neka javna okupljanja već bila izvor širenja zaraze. Nitko nije kontrolirao koliko ljudi sudjeluje u Koloni sjećanja u Vukovaru, a brojke iz te županije već pokazuju porast broja zaraženih, ustvrdio je Grbin.


Zaraženi muškarac otkriven na aerodromu, a žena u ljekarni

12:20 - Zagrebačka policija je zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti covid-19 kazneno prijavila ženu koja je zaražena došla u ljekarnu i pozitivnog muškarca koji je pokušao odletjeti iz Hrvatske. Iako je znao da je zaražen, 59-godišnjak je pokušao otputovati iz Hrvatske te je u srijedu oko 6,30 sati došao u prostor za putnike Međunarodne zračne luke u Zagrebu, gdje je ubrzo utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, izvijestila je policija. Zaraženi putnik je izoliran od drugih putnika zračne luke, a potom je sanitetskim vozilom prevezen na adresu boravka u cilju liječenja i provedbe mjere. No, nakon izlječenja očekuje ga kriminalističko istraživanje koje će protiv njega biti provedeno zbog sumnje da je širio i prenosio zaraznu bolest.

Za isto nedjelo osumnjičena je i 52-godišnja žena koju tereti da je 11. studenoga u popodnevnim satima napustila mjesto prebivališta i došla u ljekarnicu na području Zaprešića iako joj je zbog zaraze bila određena mjera liječenja u kući na adresi prebivališta. Sumnjiče je da je time dovela u opasnost od širenja zarazne bolesti osobe s kojima je bila u kontaktu, odnosno zaposlenike i druge građane u ljekarnici.


103 novozaraženih i 2 preminulih u Šibensko-kninskoj županiji

12:10 - Na području Šibensko-kninske županije 103 su novozaražene osobe koronavirusom, a dvije starije osobe su umrle, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je 49 osoba s područja Šibenika, pet s područja Vodica, po četiri s područja Murtera i Drniša, po dvije s područja Knina, Bilica i Rogoznice te po jedna osoba s područja Skradina, Pirovca i Ružića.

Oboljelo je osam korisnika doma za starije i nemoćne Oklaj, 20 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Knin i po jedna osoba iz doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku i Centra za inkluziju Šibenik. Također, oboljele su dvije osobe koje trenutno borave na području županije, a prebivalište im je drugdje.

Trenutno je 369 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 35 osoba, od kojih su četiri na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata testiran je 241 uzorak. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1100 osoba.


Vukovarski stožer tvrdi da povećani broj novozaraženih nema veze s Kolonom sjećanja

11:53 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 147 novih pozitivnih osoba, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Stožer tvrdi da porast broja novozaraženih nema veze s Kolonom sjećanja. Na konferenciji za novinare rečeno je kako mjere u posljednjih nekoliko dana nisu polučile rezultate i da imaju velik pritisak na zdravstveni sustav.

"Situacija u županiji postaje dramatična, imamo velik broj oboljelih, stižu nam bolesnici s težim oblicima bolesti. Očekujemo u idućim danima da će velik broj ljudi završiti u vukovarskoj bolnici. Plaši nas da bi nam se mogao dogoditi scenarij Međimurja i Varaždina. Situacija nije dobra i možemo očekivati još veći pritisak na zdravstveni sustav", kazao je doktor Krunoslav Šporčić iz Opće županijske bolnice Vukovar.

Rečeno je i kako se porast broja oboljelih ne može dovesti u vezu s Kolonom sjećanja. "Te brojke imamo zbog transmisije virusa i nepridržavanja mjera", rekao je tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček.


126 novozaraženih i 3 preminulih u Zadarskoj županiji

11:46 - "Na području Zadarske županije je 126 novooboljelih od koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 476 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2471 stanovnik. Aktivno je 1727 slučaja zaraze, 896 ženskih i 831 muška osoba. Testiranja u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 6 korisnika te jedan korisnik u podružnici Doma u Salima.

U Općoj bolnici u Zadru preminula su tri pacijenta u dobi od 50, 73 i 84 godine koji su uz infekciju koronavirusom bolovali od težih kroničnih bolesti. U zadarskoj bolnici na svim COVID odjelima hospitalizirana su 43 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata", doznaje se.


94 novozaražene i jedna preminula osoba u Karlovačkoj županiji

11:44 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 94 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja grada Karlovca su 43 osobe, Duga Resa 18, Ogulin 9, Ozalj 3, Slunj 4, Vojnić 2, Cetingrad 1, Draganić 3, Generalski Stol 1, Josipdol 1, Kamanje 1, Netretić 3, Rakovica 3, Žakanje 2. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 2720 osoba.

Na bolničkom liječenju u OB Karlovac se nalazi 48 COVID pozitivnih pacijenata, 2 osobe su na respiratoru, 8 novoprimljenih, 7 otpuštenih na kućno liječenje, a 1 ženska osoba u dobi od 63 godine sa ranije pridruženim bolestima je preminula. U samoizolaciji se nalazi 61 djelatnik bolnice 43 zdravstvena i 18 nezdravstvenih. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 19 bolesnika. U samoizolaciji je 46 djelatnika bolnice, od toga 5 liječnika. U samoizolaciji se nalazi 773 osobe sa područja Karlovačke županije", priopćeno je.


1767 novozaraženih i 46 preminulih u Sloveniji

11:11 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1767 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 46 oboljelih osoba, pa će vlada popodne produžiti trajanje restrikcija na još tjedan dana. S provedenih 7391 testova potvrđeno je 1767 novozaraženih, a udio pozitivnih testova je 23,91, objavio je na twitteru glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, dodavši da je novozaražeih za oko tristo manje nego prethodni dan, što daje nade da bi uskoro moglo doći do trenda smanjenja broja novih zaraza i stišavanja epidemije.

Prema podacima ministarstva zdravstva, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 71.073, od čega je aktivno 20.174 slučajeva, dok 14-dnevna incidencija zaraze iznosi 963. U bolnicama je trenutno 1302 pacijenata, što je 32 više nego prethodni dan, dok je na intenzivnim odjelima jedan teže oboljeli manje i sada ih je tamo 215. Umrlo je još 46 osoba, pa je broj preminulih od početka epidemije povećan na 1245.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za Covid-19, izjavila je jučer da se, unatoč tome što su najstrože mjere u Sloveniji na snazi već mjesec dana, drugi val epidemije ne stišava, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspjelo već nakon nekoliko tjedana od uvođenja strogih mjera. Po njenoj je ocjeni to, među ostalim, i rezultat stalnih "polemika" oko svrsishodnosti mjera, koje forsiraju mediji i dio javnosti, što rezultira smanjivanjem opreza i pridržavanja mjera. Kako ovih dana prenose neki mediji, Beović je ovih dana policiji prijavila anonimne prijetnje koje su joj zbog njenog rada u stručnom timu upućivane e-poštom, a isto je učinio i još jedan član vladine stručne skupine.

Prema najavama, slovenska će vlada danas popodne na svojoj redovnoj sjednici postojeće stroge epidemiološke mjere produžiti za još tjedan dana, a relaksacija nekih mjera možda se može očekivati tek negdje oko Božića. Najstrože epidemiološke mjere u Sloveniji na snazi su već mjesec dana, do značajnijeg smanjivanja širenja zaraze još nije došlo, a vlada prema odluci Ustavnog suda svakog tjedna mora odlučiti o daljnjem produžavanju mjera ili njihovom ublažavanju.


Bjelovarska bolnica sisačkoj posudila respirator

11:05 - Opća bolnica Bjelovar ustupila je na korištenje jedan respirator sisačkoj bolnici zbog urgentne situacije koja je tamo nastala, izvijestili su u četvrtak iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Do posudbe je došlo temeljem zahtjeva Ministarstva zdravstva.

To je drugi respirator koji je bolnica ustupila drugim zdravstvenim ustanovama jer je jedan već na posudbi Kliničkoj bolnici Dubrava. Opća bolnica Bjelovar ima na raspolaganju još 18 respiratora, s obzirom na to da je novih deset respiratora nabavljeno između dva vala koronavirusa.


Europski parlament o vanjskopolitičkim posljedicama pandemije

11:04 - Europski parlament usvojio je u srijedu Izvješće o posljedicama pandemije covida-19 na vanjsku politiku Europske unije u kojem se ističe da EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva i osnažiti multilateralnu viziju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a. Izvješće naglašava potrebu za bolje ujedinjenom Europskom unijom s otvorenom strateškom autonomijom, kao i potrebu za smanjenjem ovisnosti o trećim zemljama u strateškim sektorima, kao što je zdravstveni sektor.

Europski parlament ovim izvješćem još glasnije poziva na jasnu pristupnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i pružanje potpore naporima koje ulažu zemlje u susjedstvu Unije. "Virus nije utjecao samo na uvjete življenja, nego i na geopolitičku dinamiku. Kriza je dodatno naglasila značaj multilateralne suradnje”, izjavila je hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke (EPP) za ovo izvješće.

Zovko je poručila kako je Europska unija osnivanjem Team Europe pokazala spremnost pružiti pomoć partnerima koji se suočavaju s poteškoćama u vremenu pandemije. “Nažalost, napori koji se u ovoj situaciji ulažu u Europskoj uniji i u susjednim zemljama nailaze na opstrukcije nekoliko globalnih igrača. Dezinformativne kampanje ugrožavaju aktivnosti koje provodimo, uključujući u zemljama zapadnog Balkana, a također izravno ugrožavaju zdravstvenu situaciju”, istaknula je Zovko, navodi se u priopćenju.


Uvedene nove mjere u općini Vrbnik

11:03 - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Općine Vrbnik. Njome je predviđeno zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, osim onih koji pružaju usluge smještaja, a koji smiju usluživati samo goste njihova smještaja. Zabranjene su mise i vjerska okupljanja, a pogrebi i posljednji ispraćaju mogu se obavljati jedino u krugu obitelji i svećenika.

Odluka stupa na snagu danas i traje najmanje do 10. prosinca.


333 novozaraženih i 4 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:59 - "U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji testirano je 556 uzoraka od kojih je pozitivno njih 333. Najviše novozaraženih je ugradu Osijeku 164, u Valpovu 30, Đakovu 25, Belišću 15, Donjem Miholjcu 14, Našicama 9 i Belom Manastiru 6. Ostali zaraženi su sa područja općina.

U ovom trenutku na bolničkom liječenju je 213 osoba, od toga 177 u KBC-u Osijek i od njih 37 na respiratorima. U OŽB Našice hospitalizirano je 36 pacijenata. U protekla 24 sata preminule su četiri osobe s područja OBŽ, a ukupno sedam u KBC-u Osijek. U samoizolaciji je trenutno 2157 osoba. U 42 provjere policija nije utvrdila kršenje mjera samozolacije", doznaje SiB.


Imamo 4009 novozaraženih i 51 preminulu osobu

10:52 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 4009 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21..725. Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 115.626 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 1552 preminule, ukupno se oporavilo 92.349 osoba od toga 2924 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 50.165 osoba. Do danas je ukupno testirano 713.729 osoba, od toga 11.487 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


288 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:43 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 288 novooboljelih od koronavirusa, a 190 osoba se oporavilo, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Od početka pandemije ukupno je evidentirana 8151 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno je 4707 osoba, dok su 34 umrle. Trenutno je u županiji aktivno 3410 slučajeva.

"U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 288 osoba (gradovi – 43 Samobor, 28 Sveta Nedelja, 27 Zaprešić, 14 Jastrebarsko, 36 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 23 Dugo Selo, 14 Vrbovec, 25 Sveti Ivan Zelina, općine – 9 Brdovec, 10 Bistra, 6 Jakovlje, 1 Luka, 1 Marija Gorica, 3 Pušća, 2 Dubravica, 5 Klinča Sela, 1 Stupnik, 3 Pisarovina, 1 Žumberak, 1 Pokupsko, 5 Kloštar Ivanić, 6 Križ, 5 Brckovljani, 4 Rugvica, 3 Dubrava, 1 Gradec)", stoji u objavi na stranicama županije. Mjera samoizolacije propisana je za 24 razreda osnovnih te sedam razreda srednjih škola.


Studija: Broj moždanih i srčanih udara porastao za vrijeme lockdowna

10:42 - Postotak moždanih udara i infarkta sa smrtonosnim ishodom porastao je proljetos u Njemačkoj u vrijeme ograničenja kretanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa, pokazuje njemačka studija objavljena u srijedu. Broj pacijenata koji su pretrpjeli moždani ili srčani i umrli u idućih 30 dana povećao se na 740 što je približno 15 posto više u odnosu na 2019., prema studiji njemačke osiguravateljske kuće AOK. Studija obuhvaća razdoblje od 16. ožujka do 5. travnja, dok su u Njemačkoj bile na snazi mjere ograničenja kretanja te zatvorene trgovine, ugostiteljski objekti, ograničena privatna okupljanja, ali nije bilo uvedeno strogo zatvaranje.

U 2019. godini 714 osoba umrlo je od posljedica moždanog ili srčanog udara u istome razdoblju, pokazuje studija temeljena na podacima zdravstvenih osiguranika. Posebno su bile zahvaćene žene - 368 pacijentica starijih od 80 godina umrlo je od moždanog ili srčanog udara u tom razdoblju 2020., u odnosu na 327 u 2019.

Studija pokazuje da je manje pacijenata bilo hospitalizirano zbog moždanog udara u proljeće 2020. Tako je pad hospitalizacija za pacijente pogođene moždanim udarom iznosio 15 posto, odnosno 28 posto za pacijente koji su pretrpjeli teži srčani udar. Istraga osiguravateljske kuće AOK procjenjuje da je znatan broj preminulih pacijenata prekasno došao na liječenje u bolnicu ili na kliniku zbog čega nije mogao biti primjereno zbrinut.

"Strah od zaraze (u medicinskoj ustanovi) koronavirusom mogao je nagnati pacijente s blažim simptomima da odustanu od odlaska u bolnicu", objašnjava Jürgen Klauber, direktor znanstvenog instituta. On ističe da "pacijente treba uvjeriti da je taj strah besmislen jer svaka je minuta važna za zbrinjavanje pacijenata pogođenih moždanim ili srčanim udarom". Klauber uvjerava da su protokoli za hitno zbrinjavanje takvih pacijenata očuvani na istoj razini ili su čak poboljšani u medicinskim ustanovama koje u prvom valu nisu bile pretrpane pacijentima u Njemačkoj, unatoč povećanom priljevu oboljelih od covida.


92 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:37 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o 41 osobi iz Metkovića, 21 iz Dubrovnika, šest iz Konavala (od čega četiri iz Doma za starije Konavle), šest iz Ploča, četiri iz Zažablja, po tri iz Župe dubrovačke, Korčule, Opuzena i Kule Norinske te po jednoj osobi iz Dubrovačkog primorja i Orebića. Ukupno su zaražene 44 osobe muškog spola i 48 ženskih osoba, a za 51 osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječena je 31 osoba: 11 iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, četiri iz Konavala, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Opuzena te po jedna osoba iz Kule Noinrske, Ploča i Pojezerja. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 51 osoba pozitivna na koronavirus. Šest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na kisiku, a pet je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 259 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 24 215 uzoraka. U samoizolaciji je 759 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije", priopćio je stožer.


61 novozaražena i 2 preminule osobe u Ličko-senjskoj županiji

10:12 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 61 je novooboljela osoba od COVID-19 te su dvije osobe preminule.

27 oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Otočca, 14 s područja Senja, 5 s područja Brinja, 4 s područja Lovinca, 3 s područja Plitvičkih Jezera, 2 s područja Novalje te jedna oboljela osoba s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminule su dvije osobe starije životne dobi (80 i 82 godine). Preminule osobe su korisnici Dom za odrasle osobe Bistričak Otočac", priopćeno je.


126 novozaraženih i jedna preminula osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

10:11 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 126 slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se očekuje.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 794 slučajeva bolesti COVID-19, 60 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 71 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1944. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 222 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus, a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 2377 slučajeva bolesti COVID-19.


U virovitički Dom zdravlja stižu antigenski testovi

10:10 - U Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije stiže 440 komada brzih antigenih testova na koronavirus, koji će biti distribuirani liječnicima opće medicine, izvijestili su u četvrtak iz te zdravstvene ustanove. "Brzim testovima liječnicima opće medicine uvelike će biti olakšana odluka hoće li nekome odrediti izolaciju ili samoizolaciju, ali i omogućiti testiranje izvan virovitičke bolnice“, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ivica Fotez.

Dodao je kako će se time pacijentima olakšati liječenje i smanjeni eventualne troškove. "Oni više neće morati iz udaljenijih krajeva na testiranje u Viroviticu, već će to moći obaviti kod svog liječnika opće medicine, u svojem naselju ili najbližoj ambulanti“, objasnio je Fotez.

Brze antigene testova dobit će i Dom za psihički bolesne osobe u Suhopoljskoj Borovi. "To je jedno od strateških mjesta za sprječavanje širena koronavirusa u kojemu smo educirali djelatnike kako bi sami mogli testirati svoje štićenike“, rekao je Fotez.


72 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:56 - "Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su 72 nova slučaja zaraze koronavirusom - 29 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, 13 novooboljelih osoba s područja je grada Garešnice, 8 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 6 novooboljelih osoba s područja je grada Čazme, 5 novozaraženih osoba s područja je općine Hercegovac, po 2 novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja te općina Ivanska i Veliki Grđevac, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općina Kapela, Nova Rača, Dežanovac, Sirač i Rovišće.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 28 pacijenata od kojih je njih 6 na respiratoru. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 1578 osoba", javlja stožer.


Gradonačelnik Metkovića pozitivan na koronavirus

9:54 - Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan pozitivan je na koronavirus, a tu informaciju je podijelio na društvenim mrežama.

"Sinoć sam dobio rezultate testa i želim vas obavijestiti da sam pozitivan na COVID-19. Moji simptomi su blagi, osjećam se dobro i u kućnoj samoizolaciji sam od pojave prvih simptoma. Sve svoje radne obveze obavljat ću od kuće, poštujući upute liječnika i epidemiologa", objavio je Milan.


110 novozaraženih i 3 preminulih u Brodsko-posavskoj županiji

9:53 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području te županije zabilježeno je 110 novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2.

"U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici 'Dr. Josip Benčević' preminula je jedna osoba (M – 1949. godište), a dvije su osobe preminule u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1928. i Ž – 1939. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 50", javlja lokalni stožer.


Mogu li se medicinske maske ponovno koristiti?

9:50 - Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Covida-19 - kirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, no briga za zaštitu okoliša potaknula je neke znanstvenike da to preispitaju. Sa širenjem koronavirusa maske su u mnogim mjestima postale obvezne u javnom gradskom prijevozu, trgovinama i na poslu, a ponegdje i na otvorenom. No trošak tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje milijuna jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rijekama i morima.

Alternativa su perive maske od tkanine, no mnogi daju prednost kirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije. "Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu", poručuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za smeće".

No zbog nestašica u prvom valu Covida u ožujku i travnju WHO je u izvješću u lipnju dozvolio dezinfekciju takvih maski u iznimnim slučajevima i njihovo ponovno korištenje. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje njihovo tretiranje u izvanrednim situacijama ispravanjem hidrogen peroksida kako bi se dekontaminirale maske N95 za zdravstvene radnike. Druge su metode čišćenje maski za jednokratnu upotrebu izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju. No te metode nisu pogodne za kućnu upotrebu, kaže francuski mikrobiolog i član skupine "Adios Corona" Denis Corpet.

Adios Corona, skupina znanstvenika koji osiguravaju informacije o Covidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnatu omotnicu s označenim datumom. "Nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana", kaže Corpet. Prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet samo 0,1 posto virusa na vanjskoj strani maske može se nakon tjedan dana još detektirati. Ta metoda ipak nije primjerena za zdravstvene radnike koji su izloženi mnogo većim količinama virusa.

Peter Tsai, izumitelj elektrostatski nabijenog materijala filtera N95 suglasan je sa sedmodnevnom metodom. No, sugerira da maske ostanu na otvorenom tjedan dana prije ponovnog korištenja i taj se ciklus može ponoviti pet do deset puta. Jednokratne se maske može staviti i u pećnicu, kaže Tsai za AFP, idealno na temperaturu od 70 do 75 stupnjeva Celzija što nije previsoka temperatura na kojoj bi maska izgorjela no dostatna je da uništi virus.

Pranje kirurških maski u perilici rublja nije dobra ideja, kažu znanstvenici. "Pranje bez praška za rublje možda neće isprati viruse", kaže Tsai. "A pranje s praškom uklonit će elektrostatiku" smanjujući učinkovitost maske. Francuska skupina za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir prala je kirurške maske na 60 stupnjeva Celzija, potom ih stavljala u sušilicu i peglala ih. Nakon takvih deset postupaka maska je još uvijek filtrirala najmanje 90 posto čestica od tri mikrona. "Osim umjerenog gubitka glatkoće materijala kirurške maske bile su barem učinkovite kao maske od tkanine", izvijestio je ovog mjeseca UFC-Que Choisir.

Znanstvenik Philippe Vroman s francuskog inženjerskog sveučilišta Ensait došao je do istog zaključka. Nakon pet pranja "gotovo da nema razlike u propusnosti za čestice od tri mikrona", kazao je Vroman na temelju preliminarnih rezultata istraživanja koji još nisu objavljeni. "I radije bih da mijenjamo maske svaka četiri sata i peremo ih nego da ih nosimo nekoliko dana zaredom kao što neki čine. To je pomalo kao s donjim rubljem", dodaje on.

No nisu svi znanstvenici s tim suglasni. "Pranje maske u kući može dovesti do sekundarne kontaminacije i širenja virusa ako se ne opere na pravi način", kaže Kaiming Ye, voditelj biomedicinskog inženjerskog odjela na njujorškom sveučilištu Binghamton.


Do Božića stiže 50.000 doza cjepiva

9:40 - Po svemu sudeći, vrlo je izgledna mogućnost da će prve doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa stići do građana SAD-a i Europe do kraja prosinca, piše u srijedu Jutarnji list. Nakon što su Pfizer i BioNTech prošli tjedan predali zahtjev za odobrenje Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), registracija se očekuje oko 10. prosinca, a već dan kasnije mogla bi početi i prva cijepljenja u SAD-u.

Što se tiče EU, registracija bi Europske agencije za lijekove (EMA) mogla završiti koji dan kasnije pa informacije govore da bi već do 20. prosinca i sve zemlje ove zajednice mogle dobiti prve, skromne količine, ovisno o broju stanovnika. U Hrvatsku bi prema nekim informacijama moglo stići od 20.000 do maksimalno 50.000 Pfizerova cjepiva do Nove godine i to direktno u covid-bolnice za cijepljenje osoblja na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Među prvima, cijepit će se i zaposlenici domova za starije. Budući da se cijepljenje tim cjepivom, čija je učinkovitost do 95 posto, obavlja s dvije doze u razmaku od 14 dana, to bi značilo da će ta količina biti dostatna za oko 10.000 do 25.000 ljudi.

S obzirom na veliku osjetljivost tog cjepiva koje se mora čuvati na minus 80 stupnjeva Celzijevih, Pfizer će vjerojatno prve doze "pratiti" od izlaza iz tvornice do "krajnjeg potrošača", što znači da bi za prvo vrijeme lokalni distributeri "samo promatrali" tu osjetljivu "operaciju" dosad neviđenu u čuvanju i distribuciji cjepiva, donosi Jutarnji list.


147 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:37 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 147 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (35 osoba iz Vukovara, 26 iz Vinkovaca, 12 iz Županje, 9 iz Borova, 8 iz Otoka, 6 iz Ivankova, 4 iz Andrijaševaca, po 3 osobe iz Bobote, Bošnjaka, Ilače, Nijemaca, po 2 iz Cerne, Drenovaca, Gradišta, Iloka,Markušice, Starih Mikanovaca i Trpinje, te po 1 osoba iz Antina, Babine Grede, Banovaca, Bapske, Bogdanovaca, Bokšića, Gunje, Jarmine, Lipovca, Lipovače, Marinaca, Novih Jankovaca, Novih Mikanovaca, Nuštra, Rokovaca, Sotina, Starih Jankovaca, Štitara, Vere, Tovarnika i Tordinaca), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4204, od kojih je 3503 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 67 osoba. Trenutno je u županiji 64 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 263 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 23762. U samoizolaciji na području županije je 1181 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 47 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 20 radnika (4 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 3 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 41 nastavnika i 36 učenika. U samoizolaciji se nalazi 52 nastavnika i 568 učenika", doznaje se.


304 novozaražene i 2 preminule osobe u Primorsko-goranskoj županiji

9:35 - "Na području Primorsko-goranske županije danas su 304 novooboljele i 171 ozdravljena osoba. Broj aktivnih slučajeva iznosi 2489. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1042 osoba. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a hospitaliziranih pacijenata u bolnici je 103. Od tog je broja na respiratoru i dalje 10 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana su nažalost umrle dvije osobe. Udio osoba koji se liječe u KBC-u unutar ukupnog broja zaraženih osoba u PGŽ i dalje pokazuje stabilnost budući se tijekom cijelog razdoblja drugog vala epidemije kreće između 4 i 5 posto udjela", javlja stožer.


82 novozaraženih u Istri

9:24 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 556 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđene su 82 novozaražene osobe s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (1), Šibenik (2), Italija (2), Slovenija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba. Izliječena je 81 osoba. Trenutno je 640 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 980 osoba", priopćio je istarski stožer.


73 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:10 - "Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji su sedamdeset i tri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i osam osoba s područja grada Kutine, sedamnaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Popovače, osam osoba s područja grada Novske, šest osoba s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osobi s područja općine Velika Ludina", doznaje se.


Arena Zagreb spremna za zaprimanje pacijenata

8:51 - Davor Vagić, koordinator Arene Zagreb, poručio je za N1 da su spremni za zaprimanje prvih pacijenata. Dodao je kako se ne radi o bolnici, već o stacionaru za lakše i srednje-teško oboljele pacijente kapaciteta 100 kreveta s mogućnosšću proširenja na 270 ležajeva.

"Ovo je za naše lakše pacijente i srednje teške. To su sve pacijenti koji su pred kraj liječenja, još par dana trebaju liječnički i sestrinsku skrb", kazao je Vagić te dodao da su uspjeli riješiti i problem kadra. U Areni će biti 18 liječnika i 55 medicinskih sestara. "Liječnici su dijelom iz KBC-a Sestara milosrdnica i Hrvatske vojske, a sestre iz svih bolnica."

U Areni se također nalazi kisik, RTG uređaj za snimanje pluća, ali i laboratorij gdje se može raditi analiza krvi. "Imamo i salu, ali to nije kirurška, već reanimacijska sala, u slučaju pogoršanja stanja pacijenata, da se ondje mogu intubirati i prebaciti u neku od zagrebačkih bolnica, sukladno dogovoru", pojasnio je Vagić.


Razbuktala se zaraza u Južnoj Koreji

8:42 - Južna Koreja izvijestila je o 583 nova slučaja koronavirusa u četvrtak, što je najveći broj od ožujka, dok pokušava suzbiti širenje trećeg vala zaraze koji ne posustaje usprkos strogim novim mjerama socijalnog distanciranja. Vlada je ponovno uvela stroge mjere socijalnog distanciranja u Seulu i okolnim regijama ovoga tjedna, samo mjesec dana nakon što su bile ublažene na kraju drugog vala. Sada dio stručnjaka tvrdi da je vlada prerano počela s popuštanjem mjera dok je službeni dnevni broj slučajeva premašio 500 prvi put od 6. ožujka.

"Mjere su bile ublažene zbog gospodarske situacije i rastućeg zamora, ali to je bilo prerano i došlo je do opuštanja ljudi", rekao je profesor Kim Woo-joo iz korejske sveučilišne bolnice Guro u Seulu.

Prvi val koronavirusa pogodio je Južnu Koreju krajem veljače nakon okupljanja vjerske sekte, ali zadnji su slučajevi više raspršeni oko prijestolnice Seula tako da je teže ući u trag kontaktima i suzbiti širenje zaraze. Oružane snage naredile su desetodnevnu zabranu napuštanja vojnih objekata nakon pojave koronavirusa u njihovim redovima. Drugi klasteri zabilježeni su u sauni, srednjoj školi, crkvama i na drugim mjestima. "Covid-19 došao je do vas i vaše obitelji", rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo na sastanku zdravstvenih dužnosnika koji je prenosila televizija dodajući da se virus posebice širi među mlađim generacijama.

Od zadnja 583 slučaja, kod 553 u pitanju je lokalni prijenos a gotovo 73 posto je u široj regiji Seula, priopćio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Južna Koreja trenutačno ima ukupno 32.318 slučajeva i 515 umrlih od posljedica covida-19.


Srpski molekularni biolog objavio neke dobre vijesti o koronavirusu

8:40 - Otkada je počela pandemija koronavirusa, kao da je krenula i epidemija lažnih informacija i teorija zavjere o Covidu, osobito o cjepivu. Baš je zato, poput zgoditka na lutriji, objava srpskog stručnjaka na Facebook stranici “Nauka u Srbiji”.

Srpski molekularni biolog i neurobiolog iz San Diega, dr. Miloš Babić, napisao je dugačku objavu u kojoj objašnjava brojne nedoumice o cjepivu i imunitetu. Objava ovog znanstvenika pod nazivom “Ajmo za promjenu malo dobrih vijesti o koronavirusu i (bliskoj) budućnosti” podijeljena je tisuću puta, a dio objave prenosimo te je ona prilagođena hrvatskom jeziku.

Više doznajte OVDJE.


Epidemiolog Kolarić: 'Izgubili smo kontrolu nad širenjem virusa, trebamo uvesti strože mjere'

8:39 - Vlada će u četvrtak obznaniti javnosti koje strože epidemiološke mjere stupaju na snagu od petka u ponoć. Premda se još uvijek detalji ne znaju, neslužbene informacije govore da će se između ostalog zatvoriti restorani i kafići te obustaviti svadbe.

Na tu temu govorio je epidemiolog Branko Kolarić tijekom gostovanja na RTL Direktu. Upitan zna li nešto više od svojih kolega epidemiologa iz Kriznog stožera, Kolarić odgovara da ne zna te da je isto iz medija čuo da se spremaju strože mjere, ali da nije vidio popis.

“Mislim da smo mi Hrvatskoj u toj fazi epidemije da smo izgubili kontrolu nad širenjem virusa poput Češke i da bismo trebali uvesti strože mjere da bismo smanjili broj umiranja i pritisak na bolnički sustav. Situacija je sad malo drugačija nego u proljeće kada smo sve hospitalizirali, a sada su u bolnici samo teško bolesni. Treba uvesti mjere svugdje gdje se ljudi zadržavaju dulje od 15 minuta bez maski. Zagovornik sam da do Božića i srednje škole i fakulteti budu online. Naime pokazalo se da djeca od 15 do 19 godina imaju istu stopu pozitiviteta među testiranima kao i odrasli, 20 posto testiranih je pozitivno”, rekao je Kolarić.

Više doznajte OVDJE.


Bivši sudanski premijer umro od koronavirusa

8:09 - Vodeći sudanski političar i bivši premijer Sadik al-Mahdi umro je od zaraze koronavirusom tri tjedna nakon hospitalizacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema obiteljskim izvorima i priopćenju njegove stranke u četvrtak ujutro. Mahdi, 84, bio je zadnji demokratski izabrani premijer, a svrgnut je 1989. u vojnom udaru kojim je na vlast došao bivši predsjednik Omar al-Bašir. Mahdi je vodio umjerenu stranku Umu i ostao utjecajni političar čak i nakon što je Bašir svrgnut s vlasti u travnju 2019.

Prošli mjesec Mahdijeva obitelj rekla je da je pozitivno testiran na covid-19 te je prevezen u UAE na liječenje nekoliko dana nakon kratke hospitalizacije u Sudanu. Zaraženo je i nekoliko članova njegove obitelji i vodeći stranački dužnosnici.

Mahdi se u Sudan vratio u prosincu 2018., nakon jednogodišnjeg samoizgnanstva, upravo u danima kad su se zahuktavali prosvjedi zbog pogoršanja gospodarskih uvjeta i protiv Baširove vladavine. Njegova kći Mariam Sadik al-Mahdi, potpredsjednica stranke Ume, bila je među onima koji su završili u pritvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima. Nakon što je vojska prisilila Bašira da napusti vlast, Mahdi se zauzimao za prijelaz na civilnu vladavinu upozoravajući u intervjuima za Reuters na rizik protuudara i pozivajući na snažne, paravojne Snage za brzu potporu (RSF). Sudanska vlada nakratko je uhitila Mahdija 2014. optuživši ga za urotu s naoružanim pobunjenicima, optužba za koju je moguća smrtna kazna, zbog čega je utočište potražio u Kairu.


45 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:36 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 296 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 258 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 654 osobe, a ukupno je testirano 16.695 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 191 uzoraka, od kojih je 45 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


U Napulju građani plaćaju testiranja siromašnima

7:10 - Napulj je ponosan na svoju tradiciju "kave za kasnije" ("caffe sospeso"), kad gost kavu plati dvostruko kako bi je netko siromašniji dobio besplatno. Sad je ovo dobro djelo prošireno na testove na koronavirus jer je u gradu pod Vezuvom zdravstvo pod pritiskom zbog velikog porasta broja novozaraženih. U crkvi svetog Severa izvan zidina, u jednom od najgušće naseljenih područja Napulja, lokalna zajednica nudi stanovnicima priliku da naprave brzi test na covid-19 i anonimno doniraju drugi.

"Ovo je visokorizično područje jer velike obiteljske skupine žive na vrlo malo prostora pa je rizik od zaraze vrlo visok", rekao je Angelo Melone, čelnik neprofitne udruge koja je pokrenula inicijativu. Otkako su počeli prije dva tjedna, testirano je tisuću ljudi, od kojih je 300 test dobilo besplatno zahvaljujući velikodušnosti sugrađana. "Mi Napolitanci imamo veliko srce, i u dobra i loša vremena sve dijelimo", rekla je Giuseppina Puglise nakon što je nekome platila bris na koronavirus.

Unaprijed rezervirani testovi koštaju 18 eura, a primjenjuje ih tim od tri liječnika i dvije medicinske sestre u crkvi iz 16. stoljeća. Sestre i liječnici volontiraju. Brzi antigenski testovi dostupni su diljem Italije, prve europske zemlje u kojoj se pojavio novi koronavirus i dosad usmrtio više od 50.000 ljudi. Međutim, znaju biti skupi. Takav test u privatnoj klinici u Napulju može koštati između 30 i 45 eura, dok precizniji PCR test može koštati 70 eura.

Antonija Campagnu, 33-godišnjeg taksista i oca troje djece, teško je pogodila ekonomska kriza koju je izazvalo zatvaranje u Italiji ranije ove godine. "Čuo sam da postoji mogućnost za brzi test", rekao je on za agenciju France presse. "Volio bih iskoristiti ovu inicijativu koju smatram činom altruizma."

Talijansko gospodarstvo stradalo je u pandemiji, a posebice su pogođene siromašnije južne regije. Nezaposlenost u Napulju već je prošle je godine bila 23,3 posto, dvostruko viša od nacionalnog prosjeka, pokazuju podaci nacionalnog statističkog zavoda Istata. Lokalno stanovništvo solidarno je u teškim vremenima. Nakon što je platio dodatni test, Luigi Parisi, 32-godišnjak iz Napulja, rekao je da je pomaganje drugima u ovoj situaciji "građanska i moralna dužnost."


WHO: 'Odrasli i djeca se trebaju više kretati kako bi ostali fit tijekom pandemije'

7:10 - Sve bi odrasle osobe trebale raditi najmanje 150 minuta snažne tjelesne aktivnosti tjedno, što je još važnije za dobrobit i mentalno zdravlje u eri koronavirusa, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim prvim smjernicama u desetljeću. Preporuča se da djeca i adolescenti imaju prosječno jedan sat svakodnevne tjelesne aktivnosti te da ograniče vrijeme pred elektroničkim ekranima.

"Ljudi svih dobnih skupina moraju nadoknaditi rastuće sjedilačko ponašanje tjelesnom aktivnošću kako bi smanjili rizik od bolesti i dodali godine u svoj život", rekli su u WHO-u pokrećući svoju kampanju "Every Move Counts". "Povećavanje tjelesne aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i rakom, već također smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alzheimerovu bolest, i poboljšava pamćenje", rekao je Ruediger Krech, direktor WHO-a za promicanje zdravlja.

Svaka četvrta odrasla osoba i četiri od pet adolescenata nemaju dovoljno tjelesnih aktivnosti, što može uključivati ​​šetnju, biciklizam, vrtlarenje i čišćenje, upozorava WHO. Trudnicama i majkama nakon poroda preporuča se od 150 do 300 minuta umjerene do snažne aerobne aktivnosti tjedno. Prema mišljenju Juane Willumsen, tehničke službenice WHO-a, to donosi zdravstvene koristi i za majku i za bebu. "Na primjer, kod žena koje su tjelesno aktivne tijekom trudnoće smanjenje se rizik od gestacijskog dijabetesa za 30 posto", rekla je.

Odraslima starijim od 65 godina savjetuju se vježbe za jačanje mišića i aktivnosti usredotočene na ravnotežu i koordinaciju kako bi spriječili kasnije padove.


Otkriven dio novih mjera

Jučer - Prema saznanjima Indexa, konačna odluka o zatvaranju kafića i restorana je donesena. U petak u ponoć bi stroge mjere trebale stupiti na snagu, što znači da će na snazi biti od subote.

Index doznaje da će se svadbe obustaviti, dok će fitness centri, prema zadnjim informacijama ostati otvoreni. No, ono što moraju osigurati jest 10 kvadratnih metara po korisniku teretane. Trgovine i šoping centri nastavljaju s radom te će se pojačati nadzor je li broj kupaca u dućanima s propisanim brojem po kvadratnom metru.

Što se tiče hotela, oni će ostati otvoreni, ali njihovi će restorani moći raditi i bit će dostupni samo gostima hotela. Smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu također je u novom setu mjera – riječ je o smanjivanju na oko trećine ukupnog kapaciteta. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom kao i u prigradskom prijevozu.

Premda se zatvaranje kina i nekih kulturnih događaja spominjalo, ono nije do kraja precizirano. Svi sajmovi bi se trebali obustaviti. Vlada bi trebala obznaniti nove mjere danas na svojoj sjednici.


ECDC predviđa eksploziju oboljelih ako ne uvedemo stroge mjere

Jučer - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ima jako loša predviđanja za Hrvatsku. Kažu da ako ne uvedemo stroge mjere i nastavimo ovako, da će se dogoditi eksplozija oboljelih. Svaki dan mogli bi imati 4.500 novozaraženih. Uvedemo li stroge mjere, na tragu onih na proljeće, broj dnevno oboljelih mogao bi se spustiti na samo 500.

Kada se gleda broj preminulih, prognoze još gore zvuče. ECDC navodi da ako nastavimo ovako da bi dnevno moglo umirati 170 ljudi. Ono što zelena krivulja pokazuje jest značajan pad broja umrli ako se Vlada odluči za mjere kakve se primjenjuju u većini država u Europi.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo