EUROPA PRIJETI HRVATSKOJ: / 'Ako Vlada ne pronađe način da rastereti banke, tužit ćemo vas'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpic

Povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill prijeti kako će tužiti Hrvatsku sudu Europske unije - ako se pravednije ne raspodijeli trošak konverzije kredita, javlja Nova TV.

14.5.2016.
21:24
PIXSELL, Marko Prpic
VOYO logo

Na posljednjoj sjednici Europskog parlamenta Hrvatskoj je, naime, poručeno da Vlada mora pronaći način da se banke rastereti cijelog troška konverzije (koji iznosi oko milijardu eura) jer će u suprotnom slučaj završiti na Sudu Europske unije.

"'Razmatramo otvaranje postupka zbog povrede europskog prava ako bude potrebno. Hrvatska Vlada nam kaže da razgovaraju s bankama kako bi pronašli pristup koji dijeli teret konverzije pravednije. Podržavamo to, ali ubrzo mora doći do napretka ili ćemo poduzeti odgovarajuće poteze", rekao je Hill.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o političkom pritisku

Iz Ministarstva financija zasad nisu komentirali prijetnje Europskog parlamenta, ali zato je slučaj komentirao bivši ministar financija Boris Lalovac za čijeg je mandata i donesen zakon koji je omogućio konverziju.

"Povjerenik Hill ne služi se činjenicama nego vrši politički pritisak na Hrvatsku koja je imala pravo štititi hrvatske građane. Nije se čulo od njega ni glasa kada su hrvatski građani patili i nosili sav rizik na svojim leđima", priopćio je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u slučaju da Sud Europske unije presudi u korist banaka, Hrvatska će morati mijenjati sporni zakon i usto platiti i novčanu kaznu.

Po ovom pitanju zasad se nisu oglasile niti banke, no zato u Udruzi franak smatraju da se ne moramo bojati Suda Europske unije zbog toga što Hrvatska ima dobre argumente dovoljne za pobjedu u sporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke i dalje posluju nezakonito

"Banke nisu izgubile ništa. Kao prvo, od 6,5 milijardi kuna koliki je učinak konverzije, 1.300.000 će dobiti natrag kroz porezne olakšice, a pet milijardi kuna ostatka su ionako bile dužne zbog toga što su dužnici preplatili kamate uslijed nezakonitih povećanja kamata", objašnjava Goran Aleksić iz Udruge franak.

Štoviše, u Udruzi Franak smatraju da banke i dalje posluju nezakonito iako državi prijete tužbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo