direktiva o ravnoteži /

Europa podiže razinu prava: Hrvatskoj sporno uvođenje desetodnevnog očinskog dopusta

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

'Poticanje očeva na ranu skrb o djeci ne bi smjelo utjecati na smanjivanje prava majki, ukoliko su ta prava povoljnije uređena u nacionalnom zakonodavstvu države članice'

8.3.2018.
8:47
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Europska konfederacija sindikata (ETUC) pozvala je europske institucije da što prije usvoje prijedlog direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, ističući kako će nove zakonodavne odredbe snažno poboljšati mogućnosti zapošljavanja žena te parovima omogućiti ravnopravnije korištenje obiteljskog dopusta. Sindikalisti diljem Europe za Međunarodni dan žena, ističe ETUC, pozivaju na brzo usvajanje predložene direktive. Prema studiji koju je izradila ta europska krovna sindikalna organizacija, usvoji li se direktiva u predloženom obliku, u mnogim državama članicama EU-a doći će do podizanja razine prava, piše Novi list.

Primjerice, obavezni desetodnevni plaćeni očinski dopust, koji se koristi kod rođenja djeteta, bit će novina kako u Hrvatskoj, tako i Austriji, Cipru, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj. Istodobno bi četveromjesečni plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust unaprijedio prava u Bugarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Pravo na fleksibilnije radne uvjete do djetetove 12. godine života, pak, u većini članica EU-a poboljšalo bi položaj roditelja na tržištu rada. Jedna od novina direktive je i uvođenje petodnevnog dopusta za skrbnike koji bi se uzimao radi potreba njegovanja člana obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, Europska komisija predstavila je u travnju prošle godine i o njoj se još pregovara. Hrvatska načelno podržava osnovni cilj Direktive – da se osigura provedba načela ravnopravnosti žena i muškaraca »s obzirom na njihove mogućnosti na tržištu rada i usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza te veće uključivanje očeva u ovom području«. Međutim, za Hrvatsku su neka pitanja, počevši od obaveznog očinskog dopusta, sporna, piše Novi list.

Poticanje očeva na ranu skrb o djeci ne bi smjelo utjecati na smanjivanje prava majki, ukoliko su ta prava povoljnije uređena u nacionalnom zakonodavstvu države članice, smatra Hrvatska koja načelno podržava uvođenje očinskog dopusta u trajanju od pet dana, a ne najmanje 10 kako predlaže Komisija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo