etilen oksid / EU traži da se prepolove količine pesticida u hrani: U Hrvatskoj lani povučena 62 proizvoda, veliki proizvođači negoduju

Povučeno je najviše orašastih plodova, zatim sladoleda i deserata, dodataka prehrani i žitarica

6.2.2022.
10:20
VOYO logo

EU traži da se prepolove količine pesticida u hrani. Velikim proizvođačima takva se politika se baš i ne sviđa, jer masovna proizvodnja zahtijeva tretirano tlo. Istražili smo što o upotrebi pesticida misle hrvatski poljoprivrednici, i koliko je proizvoda dosad zbog toga povučeno s polica.

Bez jutarnjeg rituala i odlaska na tržnicu se ne može. Osim na cijenu, gleda se i da je zdravo. Europska unija traži manje pesticida za 50 posto do 2030. godine. Domaći proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda polako idu prema eko cilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocat, sol i začini koji idu. Znači apsolutno prirodno i sve je svježe. Nažalost još uvijek nismo u ekološkoj proizvodnji zbog malih količina hektara koje radimo, ali mislim da je to nešto što bi se apsolutno svi trebali okrenuti", rekao je Ivan Gašić, vlasnik OPG-a.

U prošloj godini, zbog pesticida u hrani povučena su 62 proizvoda s hrvatskog tržišta. Najviše orašastih plodova, zatim sladoleda i deserata, dodataka prehrani i žitarica. Najčešći je razlog prisutnost etilen oksida. A od 62 proizvoda – tek su tri bila iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lažni bagremov med /

Razotkrio lažni med na tržnici, a vlasnici OPG-a kaže nisu bili baš susretljivi: 'Rekli su što ja njih imam pitati'

Image
lažni bagremov med /

Razotkrio lažni med na tržnici, a vlasnici OPG-a kaže nisu bili baš susretljivi: 'Rekli su što ja njih imam pitati'

"Ljudi bi uvijek radije odvojili za nešto domaće, nešto provjereno, međutim mislim da je cijena prvenstveno ono na što se gleda", smatra Bojan Puzić iz Osijeka.

"Mislim da se jako teško može naći nešto što je domaće i zdravo", rekla je Osječanka Tea Kvolik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci uvjeravaju - sustav kontrole je dobar.

"Hrana u Hrvatskoj sigurna je kao što i u svim drugim europskim zemljama. Jer ovaj sustav, europski sustav, to je jedan od najstrožih sustava pa samim time je i sigurnost hrane na jednoj visokoj razini", rekla je Brigita Hengl, stručna savjetnica u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša je zemlja plodna, ali njome treba znati i gospodariti.

"Imamo Slavoniju, Bogom danu zemlju, ali znamo što se događalo s mljekarstvom. Radi toga sam se ja prebacio finalizirati svoj proizvod, praviti sireve, jer proizvodit samo mlijeko, to je danas neisplativo", kaže vlasnik OPG-a Gašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća roba je zdrava i kvalitetna, poručuju naši proizvođači. No - dok sve poskupljuje - i njima je sve teže boriti se s jeftinijim uvozom i nelojalnom konkurencijom.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo