traži se produljenje roka / EU revizori upozoravaju: Hrvatska presporo troši novac iz EU fondova, mogla bi ostati bez njega

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU su ipak optimističniji

14.10.2022.
18:25
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je Vlada još u svibnju bila jedna od deset članica Europske unije koje su se zalagale za produženje rokova za trošenje europskog novca. Naime, države su se žalile na tržišne poremećaje i tražile da se projekti umjesto do kraja 2023. završe do kraja 2024. godine, piše Telegram.

Hrvatska se Vlada tom pismu Europskoj komisiji priključila solidarno iako je jasno da Hrvatsku muče isti problemi s dovršetkom projekata posebice golemih infrastrukturnih zahvata, poput obrane od poplava ili uvođenja brzog interneta, čije će se financiranje očito morati prebaciti u novo financijsko razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Telegram neslužbeno doznaje, Europska komisija u međuvremenu je odbila ideju o produljenju rokova. Tako se sve države, pa i Hrvatska, ubrzano približavaju trenutku kada će morati podvući crtu i zaključiti koliko su doista novca uspjele iskoristiti iz europskog proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Image
pomoć ukrajinskim izbjeglicama /

Europska pučka stranka predlaže da se neiskorišteni EU fondovi preusmjere izbjeglicama iz Ukrajine

Image
pomoć ukrajinskim izbjeglicama /

Europska pučka stranka predlaže da se neiskorišteni EU fondovi preusmjere izbjeglicama iz Ukrajine

Da je stanje daleko od idealnog potvrđuje i izvješće Europskog revizorskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, europski revizori upozoravaju države članice koje sporije troše EU novac, a među njima je, i Hrvatska – da moraju ubrzati jer će se u protivnom naći u situaciji da dio novca neće iskoristiti u roku pa će ga nepovratno izgubiti. Što bi to značilo za Hrvatsku, gdje se 80 posto javnih investicija financira EU novcem, ne treba posebno objašnjavati.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU su ipak nešto optimističniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovoreno je 127,8 posto, daleko više nego što nam je novca uopće na raspolaganju. Isplaćeno je oko 77 posto, a ovjereno 64,3 posto sredstava.

U našoj budućoj valuti, isplaćeno je 8,3 milijarde eura, dok je ovjereno 6,9 milijardi eura. U odnosu na kraj prošle godine, to je milijarda i 300 milijuna eura više isplaćenog novca te milijarda dodatnih pravdanih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo