Stigle sankcije /

Epilog tučnjave djevojaka u Splitu: evo kako su škole kaznile svoje učenice za nasilni čin

Image
Foto: Ilustracija/Screenshot (Facebook)

Za učenice Srednje tehničke prometne škole i Ekonomsko birotehničke škole iz Splita izrečene su sankcije

16.2.2018.
12:24
Ilustracija/Screenshot (Facebook)
VOYO logo

Tučnjava dviju splitskih srednjoškolki javno objavljena na društvenim mrežama krajem siječnja u jednom slučaju rezultirala je izrečenom sankcijom u vidu odgojne mjere, dok je u drugom slučaju škola aktivirala stručni tim koji radi s učenicima i nastavnicima, javlja Slobodna Dalmacija

Srednja tehnička prometna škola Split je za svoju učenicu drugog razreda te za sve ostale učenike i nastavno osoblje organizirala sustavan rad kojim nastoje prevladati posljedice događaja i izbjeći slične situacije. Ekonomsko birotehnička škola Split izrekla je za svoju učenicu prvog razreda odgojnu mjeru ukora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Srednje tehničke prometne škole je službeno odsutan, a ostali djelatnici pokazali su se zatvorenima za razgovor s medijima. Njihova prva reakcija bila je naći način kako lakše prevladati posljedice događaja, kako samoj učenici, tako i ostalim srednjoškolcima, od kojih su neki bili u publici, te njihovim nastavnicima. Od tada rade na slučaju i kontinuirano razgovorima obuhvaćaju sve koji su na bilo koji način bili uključeni u nemilu situaciju. Što se tiče odgojne mjere, doznaje se da nisu ni razmišljali o njoj jer se sve dogodilo izvan škole.

S druge strane, učenica prvog razreda srednje škole koja ide u Ekonomsko birotehničku školu ima sada u svojim podacima odgojnu mjeru ukora. 

"Napravili smo sve što smo u zakonskim okvirima morali napraviti, a mislim da se o ovom slučaju već i previše pisalo", šturo je kazala ravnateljica prof. Neda Bartulin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njene izjave teško je zaključiti što se točno poduzelo, a kamoli da je u samoj školi bilo neslaganja oko mjera koje treba poduzeti. Navodno je jednoglasnom odlukom u Razrednom vijeću koje ima 13 članova i čine ga nastavnici koji predaju u školi za učenicu izrečena odgojna mjera ukora, međutim, Školski odbor se žalio na odluku i tražio da se srednjoškolki izrekne opomena pred isključenje. Riječ je o mjeri koja joj ostaje u podacima sve šetiri godine i koja znači da svaki sljedeći prekršaj može dovesti do isključenja.

Školski odbor sastoji se od sedam članova, od kojih su troje profesori u istoj školi, jedan je predstavnik roditelja te još tri člana koje su također osobe izvana, i nisu ni na koji način vezane za školu osim svojim angažmanom u odboru.

Razlog njihova ustrajavanja na mjeri opomene pred isključenjem je mišljenje kako je na temelju događaja povrijeđen ugled škole. Ravnateljica je podržala njihov stav, ali unatoč tome Razredno vijeće je odbilo zahtjev i ostalo pri blažoj mjeri.

"Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju jer nisam uključena u rad s tim djevojkama, ali načelno kod takvih situacija je sigurno kako je njima potrebna stručna pomoć. Kako njima, tako i obiteljima. Sve drugo nema smisla, sankcije su kontraefekt jer one trebaju pomoć. Ključna stvar je da one nisu sretne te su time već kažnjene na jedan način", kazala je dr. sc. Jasminka Horvatić, profesorica psihologije i stalna sudska vještakinja, na upit koji se pristup kod ovakvih situacija pokazao učinkovitijim, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo