PROHIBICIJA ZBOG KORONE / Epidemiolozi predlažu zabranu točenja alkohola tijekom zime, ugostitelji kažu - to je put u ilegalu

Sutra će se o tome razgovarati na sastanku Stožera i ugostitelja koji su, naravno, protiv te odluke i poručuju kako svaka zabrana samo vodi u ilegalu

1.10.2020.
20:57
VOYO logo

Hoće li i prohibicija postati novo normalno?! Čim je Njemačka odlučila da njihovi stožeri mogu zabraniti točenje alkohola u ugostiteljskim objektima, kako bi se smanjila zaraza koronavirusom, to se pitanje potegnulo i u Hrvatskoj.

Sutra će se o tome razgovarati na sastanku Stožera i ugostitelja koji su, naravno, protiv te odluke i poručuju kako svaka zabrana samo vodi u ilegalu. 

Hoće li koronavirus donijeti modernu prohibiciju, odnosno zabranu točenja alkohola u kafićima? U Njemačkoj je to već moguće na mjestima gdje se zaraza nezaustavljivo širi, a takva mogućnost u Hrvatskoj građanima se ne čini kao dobra ideja.

"Reći ću vam najozbiljnije. O tom ne mislim ništa. To je moj znak protesta. Tog izluđivanja naroda je dosta"; kazao je Dražen Vokić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to nema veze, nema smisla i ne znam kako bi to moglo utjecati na širenje virusa. Koliko bi to moglo naštetiti ugostiteljima? Pa mislim da će naštetiti, ali i mladima. Ne da idu zbog toga, ali uvijek se svede na alkohol", kaže Ana iz Županje. 

Kad si ljudi popiju koju previše zaborave na epidemiološke mjere - time epidemiolozi potkrepljuju mišljenje da bi zabrana točenja alkohola u kafićima i restoranima mogla pokazati rezultat.

"Mi kad smo u bliskom kontaktu s obiteljima i eventualno na poslu. Sva druga mjesta gdje smo u bliskom kontaktu s drugim osobama imaju povećan rizik za širenje epidemije. Zato se iz tog razloga razmišlja o tim mjerama, ja ne bih govorio o prohibiciji, ali o tome će se sutra raspravljati", kazao je Branko Kolarić, epidemiolog.

Stožer će se sutra sastati s ugostiteljima oko dogovora kako dalje u hladnije i još rizičnije dane. Raspravljati bi se moglo i o zabrani pušenja. Iz Udruge ugostitelja poručuju - svaka represivna mjera može biti kontraproduktivna i put je u ilegalu.

"Bilo kakve represivne metode. Smanjenje muzike, poništavanje dozvole točenja alkoholnih pića će otići u smjeru ilegale. Vidjeli smo kako je prohibicija završila prije sto godina. Bilo kakva prohibicija će dovesti do ilegalnih radnji do ilegalnih klubova do zaraze koja će biti još potencirano veća", smatra Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. 

Ugostitelji će sutra Stožeru na stol staviti nekoliko prijedloga. Uz obaveznu edukaciju posjetitelja i osoblja, maske, dezinficiranje i distancu bit će tu i tehnološka rješenja poput ovog uređaja koji ozonom dezinficira zrak.

"Digitalna tehnologija! Omogućiti znači uređaje koji automatski mjere temperaturu na ulazu u objekt, da se dezinficiraju ruke, da se dezinficira sva oprema. Postoje uređaji koji sve to riješe i ubijaju i SARS i MERS i koronavirus", kaže Medak. 

Medak poručuje ugostitelji ne mogu podnositi najveći trošak i gubitke u ovoj epidemiji, a da potpore koje im država daje budu jednake kao onima na koje nove mjere toliko ne utječu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo