Hoće li i prohibicija postati novo normalno?! Čim je Njemačka
odlučila da njihovi stožeri mogu zabraniti točenje alkohola u
ugostiteljskim objektima, kako bi se smanjila zaraza
koronavirusom, to se pitanje potegnulo i u Hrvatskoj.
Sutra će se o tome razgovarati na sastanku Stožera i ugostitelja
koji su, naravno, protiv te odluke i poručuju kako svaka zabrana
samo vodi u ilegalu.
Hoće li koronavirus donijeti modernu prohibiciju, odnosno zabranu
točenja alkohola u kafićima? U Njemačkoj je to već moguće na
mjestima gdje se zaraza nezaustavljivo širi, a takva mogućnost u
Hrvatskoj građanima se ne čini kao dobra ideja.
"Reći ću vam najozbiljnije. O tom ne mislim ništa. To je moj znak
protesta. Tog izluđivanja naroda je dosta"; kazao je
Dražen Vokić iz Zagreba.
"Mislim da to nema veze, nema smisla i ne znam kako bi to moglo
utjecati na širenje virusa. Koliko bi to moglo naštetiti
ugostiteljima? Pa mislim da će naštetiti, ali i mladima. Ne da
idu zbog toga, ali uvijek se svede na alkohol", kaže
Ana iz Županje.
Kad si ljudi popiju koju previše zaborave na epidemiološke mjere
- time epidemiolozi potkrepljuju mišljenje da bi zabrana točenja
alkohola u kafićima i restoranima mogla pokazati rezultat.
"Mi kad smo u bliskom kontaktu s obiteljima i eventualno na
poslu. Sva druga mjesta gdje smo u bliskom kontaktu s drugim
osobama imaju povećan rizik za širenje epidemije. Zato se iz tog
razloga razmišlja o tim mjerama, ja ne bih govorio o prohibiciji,
ali o tome će se sutra raspravljati", kazao
je Branko Kolarić, epidemiolog.
Stožer će se sutra sastati s ugostiteljima oko dogovora kako
dalje u hladnije i još rizičnije dane. Raspravljati bi se moglo i
o zabrani pušenja. Iz Udruge ugostitelja poručuju - svaka
represivna mjera može biti kontraproduktivna i put je u
ilegalu.
"Bilo kakve represivne metode. Smanjenje muzike, poništavanje
dozvole točenja alkoholnih pića će otići u smjeru ilegale.
Vidjeli smo kako je prohibicija završila prije sto godina. Bilo
kakva prohibicija će dovesti do ilegalnih radnji do ilegalnih
klubova do zaraze koja će biti još potencirano veća",
smatra Marin Medak, predsjednik Nacionalne
udruge ugostitelja.
Ugostitelji će sutra Stožeru na stol staviti nekoliko prijedloga.
Uz obaveznu edukaciju posjetitelja i osoblja, maske,
dezinficiranje i distancu bit će tu i tehnološka rješenja poput
ovog uređaja koji ozonom dezinficira zrak.
"Digitalna tehnologija! Omogućiti znači uređaje koji automatski
mjere temperaturu na ulazu u objekt, da se dezinficiraju ruke, da
se dezinficira sva oprema. Postoje uređaji koji sve to riješe i
ubijaju i SARS i MERS i koronavirus", kaže Medak.
Medak poručuje ugostitelji ne mogu podnositi najveći trošak i
gubitke u ovoj epidemiji, a da potpore koje im država daje budu
jednake kao onima na koje nove mjere toliko ne utječu.