JESMO LI PRETJERALI? /

Bizarne epidemiološke mjere na jugu Hrvatske: I oni će biti u strogom režimu, evo čega se moraju pridržavati

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrijedit će posebne epidemiološke mjere za - branje mandarina, a to je zatražilo tamošnje Povjerenstvo za mandarine

23.9.2021.
10:39
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U moru pravila, obveza, mjera i preporuka donesenih kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom sve je više onih koji se tome protive. S druge strane, sve se više mjera donosi, makar one bile i neobične.

Tako je na zahtjev Županijskog povjerenstva za mandarine, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, uz konzultacije s istom službom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela epidemiološke preporuke u sprječavanju širenja koronavirusa u sezoni berbe mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva preporuka - cijepljenje

"Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, u kojem se potom iznose "zajedničke preporuke" od kojih je prva – cijepljenje.

Image
MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA /

Ovako se rasturaju dezinformacije o covidu: 'Evo kolike su vam šanse da preživite ako ste se cijepili - i ako niste'

Image
MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA /

Ovako se rasturaju dezinformacije o covidu: 'Evo kolike su vam šanse da preživite ako ste se cijepili - i ako niste'

"Budući da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo se s cjepljenjem protiv COVID-19 infekcije, kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako prednost pri radu dat ćemo onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu", preporučeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale preporuke

U nastavku donosimo i ostale epidemiološke preporuke za branje mandarina:

  • Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID-19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
  • Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima
  • Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka
  • Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja i broj mobitela/telefona)

Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

  • Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod nazivom "Opće mjere zaštite"

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba i gdje tijekom rada neminovno dolazi do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučujemo:

  • Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
  • Osobe s temperaturom 37,2 °C i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces
  • Na vidljivu mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
  • Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 posto uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
  • Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
  • Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju - peru)
  • Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
  • Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
  • Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra
  • Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
  • Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
  • Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
  • Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
  • Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo