I TROICKI JE POZITIVAN; ALEMKA MARKOTIĆ TVRDI: /

'Stanje još relativno stabilno'; Capak se javio iz izolacije

Image
Foto: Pool/Pixsell
22.6.2020.
8:36
Pool/Pixsell
VOYO logo
  • U Hrvatskoj danas imamo 19 novozaraženih osoba
  • Imamo ukupno 2336 zaraženih, od kojih je 2142 oporavljenih
  • Preminulo je 107 oboljelih od Covid-19
  • Nakon rasta broja boljelih, jučer je Nacionalni stožer civilne zaštite ponovno održao presicu
  • U svijetu je potvrđeno 8.943.566 slučajeva zaraze koronavirusom
  • Oporavilo se 4.756.684, a umrlo 467.272

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Zbog pandemije, u Meku će hodočastiti ograničen broj vjernika

23:44 - Saudijska Arabija odlučila je u ponedjeljak da neće otkazivati veliko muslimansko hodočašće u Meku krajem srpnja, ali će moći sudjelovati "vrlo ograničen broj" vjernika dok se pandemija koronavirusa "nastavlja ubrzano širiti" diljem svijeta, upozorava WHO. U hadžu mogu sudjelovati samo osobe "koje borave na teritoriju monarhije" bez obzira na njihovo državljanstvo, sukladno preventivnim mjerama za suzbijanje širenja virusa, navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijad je sve dosad bio neodlučan u vezi s organiziranjem hodočašća, jednog od najvećih vjerskih skupova u svijetu u kojemu je 2019. sudjelovalo 2,5 milijuna muslimana, pokazuju podatci ministarstva nadležnog za njegovo organiziranje. Hadž koji se ove godine treba održati krajem srpnja, jedan je od pet stupova islama. Zbog velikog broja ljudi koji dolaze iz svih dijelova svijeta može biti izvor širenja novog koronavirusa.

Saudijska Arabija je arapska zemlja u Perzijskom zaljevu s najvećim brojem oboljelih nakon popuštanja epidemioloških mjera. Službeno je potvrđeno više od 161.000 zaraženih, od kojih je 1307 umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Markotić kaže da je stanje stabilno

23:30 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je u ponedjeljak da trenutno imamo nešto veći broj slučajeva zaraze nego zadnjih mjesec dana, ali je stanje relativno stabilno i još uvijek izvrsno.

Gostujući večeras u HTV-ovoj emisiji Otvoreno dr. Markotić je istaknula da su Hrvatska i Slovačka na drugom mjestu u Europi s najmanjim brojem novih slučajeva, a Slovenija je prva. Upitana, potvrdila je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zaraženo 19 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji je u samoizolaciji u emisiji je sudjelovao putem Skypea, a komentirao je situaciju vezano za Teniski turnir u Zadru, je li bilo propusta u organizaciji i nepridržavanja mjera opreza.

Ocijenio je da je naša epidemiološka situacija uoči donošenja odluke o dopuštanju gledateljstva na natjecanjima na otvorenom, bila odlična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao bih da se zapravo, što se epidemiološke situacije tiče, do sada u ovom trenutku nije ništa dramatično dogodilo jer nije bilo za očekivati da se neće iz nama susjednih zemalja, koje imaju velike brojke novooboljelih, nešto od toga preliti i u Hrvatsku; naše su brojke još uvijek dobre, iako je to, naravno, veliko upozorenje i upozorava na veliki oprez i držanje mjera koje smo propisali", kazao je Capak.

Istaknuo je da bi organizatori trebali puno više pažnje posvetiti tome kako osigurati da se provedu propisane mjere.

Naša epidemiološka situacija je u odnosu na ostale zemlje Europe još uvijek izvrsna, ocijenio je Capak, dodavši da si možemo dopustiti popuštanje mjera, ali pod strogim epidemiološkim okvirom kojeg se svi moramo držati.

Markotić je podsjetila da je događaj održan na otvorenom te da vjerojatno ni tih nekoliko sportaša ne bi bili zaraženo da nisu previše prekršili neke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tulumarenje u zatvorenom prostoru je problematično", rekla je Markotić. Možemo biti optimistični da neće biti preveliki broj slučajeva iz ove epizode, ali to je definitivno opomena, dodala je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troicki također pozitivan na koronavirus

22:45 - Srpski tenisač Viktor Troicki bio je pozitivan na testiranju na koronavirus, prenosi srpski Blic. Trociki je prije deset dana nastupao na Adria Touru u Beogradu, a ranije je igrao i na revijalnoj nogometnoj utakmici, dok je kasnije sudjelovao i na još jednom turniru – Eastern European Championshipu.


WHO traži povećanje proizvodnje potencijalnog lijeka protiv COVIDA

22:33 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak da se poveća proizvodnja deksametazona pošto su britanski znanstvenici objavili da taj jaki steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom COVID-a 19.

"Pred nama su novi izazovi: povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u čitavom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji", rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Nasreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja "Recovery" objavljeni prošlog tjedna pokazuju da deksametazon - prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 - za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti.

"Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od COVID-a 19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor", upozorio je. "Nema dokaza da je ovaj lijek djelotvoran kod pacijenata s blagim oblikom bolesti i kod prevencije, štoviše mogao bi biti štetan", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražnja za deksametazonom je "već porasla", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i pozvao međunarodnu zajednicu da bude "solidarna" i "transparentna" kako bi se zalihe deksametazona u prvom redu dopremile u zemlje s najvećim brojem teško bolesnih pacijenata.

"Isto tako je važno provjeriti mogu li dobavljači jamčiti kvalitetu" proizvoda jer postoji "velika opasnost od ulaska na tržište proizvoda slabije kvalitete i krivotvorina", upozorio je čelnik WHO-a. "Jučer je WHO-u prijavljeno više od 183.000 novih slučajeva zaraze, što je dosad nesumnjivo najveći broj u jednom danu", rekao je.

COVID-19 se u Europi pojavio ranije nego se mislilo pošto je studija pokazala da je novi koronavirus bio prisutan u otpadnim vodama u Milanu i u Torinu, na sjeveru Italije, još u prosincu 2019. "Vrlo je vjerojatno da je virus bio prisutan na sjeveru Italije prije nego smo toga postali svjesni", ocijenio je Michael Ryan iz WHO-a, istaknuvši da "to u ovoj fazi ne utječe na pretpostavku o nastanku bolesti" koja se pojavila prvi put u Kini.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11 Karlovčana koji su bili u Zadru nemaju virus, slijede još 4 testiranja

21:41 - Dobra vijest dolazi iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, a glasi da su svih 11 uzoraka na koronavirus uzetih od Karlovčana, sudionika i gostiju teniskog turnira u Zadru - negativni. Sutra će, prema riječima ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jelice Magdić, biti uzeta još četiri uzorka, dok je svih 16 osoba, bez obzira na trenutne negativne nalaze, u samoizolaciji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanišević i drugi put negativan na koronavirus

21:39 - Bivši tenisač i jedan od organizatora Adria Toura, Goran Ivanišević danas je obznanio kako je nalaz drugog njegova testa u proteklih pet dana također negativan te je uputio novu poruku građanima Zadra.


Sutra rezultati testova Đokovića i njegove obitelji

21:32 - Novak Đoković u ponedjeljak oko podneva je stigao u Beograd iz Zadra i odmah je testiran na koronavirus. Rezultati će biti poznati u utorak, nakon čega će se Đoković obratiti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njegovog tima su priopćili kako su testirani Novak i cijela njegova obitelj. Ranije je utvrđeno da je koronavirusom zaražen njegov kondicijski trener Marco Panichi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš kaže da nema prepreka za predizbornu kampanju

21:27 - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da nema značajnijih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti, napominjući da će DIP u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) naći način kako da se svima omogući glasanje. Beroš je gostujući u RTL-u Danas vezano za izbornu kampanju u kojoj sudjeluje i HDZ, rekao kako je važno pratiti epidemiološku situaciju i njoj se prilagođavati.

Upitan što će učiniti HDZ s obzirom na to da pojedine stranke otkazuju skupove, Beroš, koji je i nositelj liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, rekao je kako će pratiti situaciju i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ističe da su u ovom trenutku izborni skupovi omogućeni pod određenim pretpostavkama. Poručio je da će, eskalira li epidemiološka situacija, uvesti dopunske mjere, no zasad, kako procjenjuje, nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti.

Ministar Beroš ocjenjuje da je trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća, bez obzira na pojavu žarišta u Zadru i porast oboljelih u zadnjih nekoliko dana. Upitan koliko bi trebalo biti novozaraženih da bi se govorilo o odgodi parlamentarnih izbora, rekao je da se ne radi samo o apsolutnom broju već se radi o vrsti transmisije virusa. "Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere", istaknuo je ministar zdravstva.

Beroš je rekao da su odlučili čuvati najugroženije, odgovarajući na upit dovode li u pitanje zdravlje najugroženijih dolaskom na birališta u zatvorene prostore. "Imamo određeno iskustvo i odlučili smo se čuvati naše najugroženije. To je sve naša obveza. Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz zadarski slučaj, rekao je da organizatori moraju biti svjesni odgovornosti, kao i svaki pojedinac.

Image

Koronavirus ubio više Amerikanaca od Prvog svjetskog rata

21:24 - Broj žrtava epidemije veći je od 120.000 u Sjedinjenim Državama, piše u ponedjeljak agencija Reuters uz podatak da je covid-19 sada usmrtio više Amerikanaca nego Prvi svjetski rat. Oko 800 Amerikanaca umiralo je u prosjeku svakog dana u lipnju, što je pad u odnosu na vrhunac od 2000 ljudi u travnju, prema evidenciji po državama i okruzima. Ukupno je u Sjedinjenim Državama zaraženo više od 2,2 milijuna ljudi, najviše od svih država u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom je mjestu Brazil s milijun zaraženih, a broj infekcija ubrzano raste u Indiji. Nakon tjedana pada broja zaraženih i umrlih, u SAD-u je broj infekcija ponovno počeo rasti pošto je 12 saveznih država zabilježilo rekordna povećanja prošli tjedan kada su sve otvorile radi obnove gospodarstava. U subotu je više od 30.000 novih slučajeva zaraze potvrđeno, što je najveći dnevni broj od 1. svibnja, prema Reutersovoj evidenciji.

Među državama s najvećim povećanjem je Oklahoma u kojoj se predsjednik Donald Trump u subotu obratio polupraznoj dvorani u Tulsi, a mali broj ljudi je nosio maske. Trump je u Tulsi branio svoje upravljanje zdravstvenom krizom rekavši da više testiranja na covid-19 dovodi i do identificiranja više slučajeva. "Kad provodite testiranja u toj mjeri (...) pronaći ćete više slučajeva. Dakle, rekao sam svojim ljudima: Usporite testiranja, molim vas".

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se Trump "očito šalio. Mi smo vodeći u svijetu po testiranju i izveli smo više od 25 milijuna testiranja". Zdravstveni stručnjaci smatraju da su testiranja ključno sredstvo u borbi protiv širenja bolesti. Od 20 najteže pogođenih država koronavirusom, SAD je na sedmom mjestu po broju smrti po glavi stanovnika. Sjedinjene Države imaju 3,6 smrti na 10.000 ljudi. Na prvom mjestu je Belgija s 8,5 na 10.000, a slijede Ujedinjena Kraljevina, Španjolska, italija i Švedska, prema Reutersovoj analizi.


16 ljudi u samoizolaciji u Karlovcu, provode se testiranja

19:50 - Karlovački stožer civilne zaštite javio je kako su im iz Teniskog kluba Karlovac naveli 17 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s tenisačima na Adria Touru u Zadru. Za jednu osobu je utvrđeno da nije bliski kontakt, ali će svejdeno biti testirana dok je ostalih 16 osoba u samoizolaciji.

"Danas je testirano 11 osoba, a za sutra su dogovorena četiri testiranja. Daljnja epidemiološka postupanja bit će sukladna rezultatima testiranja ili kliničkoj slici o čemu će ovisiti i broj osoba za koje će biti predviđene mjere samoizolacije. Sve osobe su kontaktirane i dobili su preporuke od strane epidemiologa", javljaju u stožeru.


U Zadru zaraženo petogodišnje dijete

19:47 - Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, Alan Medić, potvrdio je novi slučaj zaraze. Radi se o petogodišnjem djetetu bez simptoma. Dijete se, navodno, družilo s tenisačima. Dodao je da će do kraja dana testirati još 24 osobe.


Todorić smatra da Nacionalni stožer treba dati ostavku

19:18 - Bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić na svom je Facebook profilu komentirao epidemiološka događanja u Zadru i rast broja zaraženih od koronavirusa, uz kritički osvrt prema radu Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Nakon više od 100 dana u New Yorku otvoreni barovi, trgovine, frizeri...

19:15 - Nakon više od 100 dana karantene građani New Yorka u ponedjeljak su slavili napredak u obuzdavanju pandemije covida-19 prvim posjetima frizerskim salonima nakon više mjeseci, kupovinom po dućanima i jedući u restoranima s prostorima na otvorenom. Grad New York, nekada epicentar globalne pandemije, posljednji u saveznoj državi New York ulazi u drugu fazu otvaranja s restoranima i barovima koji poslužuju goste na otvorenom i mnogim ponovno otvorenim trgovinama. Frizerski saloni i brijačnice otvorili su vrata klijentima prvi put od sredine ožujka, a trebaju se otvoriti i dječja igrališta.

Susjedni New Jersey dopustio je u ponedjeljak treninge i natjecanja u sportovima poput golfa i tenisa, a za sportove koje se smatra rizičnijim, poput američkog nogometa, početak treninga bez kontakta. New Jersey je također dopustio otvaranje pedikerskih salona, brijačnica i srodnih djelatnosti no s ograničenjima. Mladi plivači natjecatelji u ponedjeljak su se vratili u bazene. Broj plivača po stazi je ograničen na pet, a moraju poštivati oznake za održavanje razmaka u bazenu. Suncobrani su postavljeni s razmacima od 1,8 metara, a postavljena su mjesta za dezinfekciju ruku, no daske za skakanje i vodeni tobogani zatvoreni su.

"Posvuda su nalijepljene oznake", rekla je Jennifer Masucci, članica kluba. "Izgleda drugačije no svi se prilagođavaju jer žele biti vani".

U pandemiji je umrlo gotovo 120.000 Amerikanaca, a sada se bolest covid-19 razbuktava u dvanaestak saveznih država. Dok broj novozaraženih u New Yorku i New Jerseyu dostiže rekordno niske razine s 1-2 posto pozitivnih testova, više od deset država na jugu i jugoistoku SAD-a izvješćuju o rekordnim povećanjima novih slučajeva zaraze i hospitaizacija. U nekima od njih više od 10 posto ljudi bilo je pozitivno na testiranjima. Rekordan broj novih slučajeva zabilježen je prošlog tjedna u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i na Floridi, državama koje ukupno čine oko trećine stanovništva SAD-a. Rekordna povećanja bilježe i Alabama, Georgia, Nevada, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Utah i Wyoming.

Predsjednik Donald Trump kampanju za izbore u studenom, nakon subotnjeg skupa u polupraznoj dvorani u Tulsi, nastavlja u utorak u Arizoni skupom mladih u Phoenixu. Zdravstveni stručnjaci upozorili su ljude da izbjegavaju velika okupljanja i nose maske no taj je je savjet u Tulsi, u Oklahomi, malo njih poslušalo. Trump je u Tulsi branio svoje upravljanje zdravstvenom krizom rekavši i da više testiranja na covid-19 dovodi i do identificiranja više slučajeva.

"Kad provodite testiranja u toj mjeri (...) pronaći ćete više slučajeva. Dakle, rekao sam svojim ljudima: Usporite testiranja, molim vas", kazao je Trump, a jedan dužnosnik Bijele kuće ustvrdio je da je očito da se Trump šali.


Plenković nema koronavirus, nalaz mu je negativan

18:29 - Premijer Andrej Plenković negativan je na prisutnost koronavirusa, rezultat je nalaza testiranja kojem se podvrgnuo nakon što se pokazalo da su na virus pozitivni neki od sudionika teniskog turnira u Zadru, a kojem je u subotu nazočio i hrvatski premijer. O negativnom nalazu predsjednika Vlade RH na koronavirus izvijestio je u ponedjeljak popodne glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Slijedom kratkog boravka na Adria touru u Zadru u subotu, iako nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima niti u bliskom kontaktu s drugim tenisačima, predsjednik Vlade Andrej Plenković, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan", naveo je Milić.


26 testova s Adria Toura negativno, čeka se još tridesetak

18:10 - Nakon otkazan Adria Tour, zbog saznanja da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na koronavirus te nakon što je otkriveno da je zaražen i Borna Ćorić te kondicijski treneri Dimitrova i Novaka Đokovića, stigao je i dio testova provedenih sinoć na dvadesetak tenisača i njihovih trenera.

"Dobili smo 26 testiranih nalaza, svi su negativni", rekao je za Dnevnik.hrŠime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Dodao je kako se večeras očekuje još tridesetak rezultata testiranja.

Istaknuo je da je Borna Ćorić otputovao u Zagreb, dok su zaraženi treneri samoizolirani u svojim hotelskim sobama te čekaju da im se organizira prijevoz kući.

"Budimo mirni, sve ovisi o nama. Nitko nas nije tjerao da se ljubimo, grlimo. Prema riječima epidemiologa, oni koji su bili na tribini, nema bojazni da bi bili zaraženi. Samo oni koji su bili u neposrednom kontaktu s igračima", poručio je Zadranima Vicković.


Broj zaraženih u svijetu premašio devet milijuna

18:01 - Broj zaraženih koronavirusom na svijetu premašio je devet milijuna u ponedjeljak, prema izračunu Reutersa, dok se Brazil i Indija suočavaju s velikim rastom broja zaraženih. Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Kini početkom ožujka, a do sredine svibnja zaraženo je bilo 4,5 milijuna ljudi. Samo četiri tjedna bila su potrebna da se taj broj udvostruči te je do ponedjeljka zaraženo više od devet milijuna ljudi na svijetu, piše Reuters.

Najveći broj slučajeva potvrđen je u SAD-u, njih 2,2 milijuna, odnosno 25 posto svih slučajeva. Zaraza se najbrže širi u Latinskoj Americi, na koju otpada 23 posto svih slučajeva na svijetu. Nakon SAD-a najveći broj zaraženih ima Brazil, dok je Indija na putu da prestigne Rusiju na trećem mjestu po broju zaraženih. Globalno se broj zaraženih povećava za oko 1-2 posto dnevno od početka lipnja.

U petak je zabilježeno rekordnih 176 tisuća novih slučajeva, pokazuje izračun Reutersa. Brazil je tada objavio da je imao više od 54 tisuće novozaraženih, što je najveći dnevni porast u bilo kojoj zemlji od početka pandemije. Više od 464 tisuće ljudi umrlo je na svijetu, a broj umrlih udvostručio se u zadnjih sedam tjedana.

Kriza se produbljuje u Brazilu gdje je umrlo više od 50 tisuća ljudi, a ne postoji testiranje širokih razmjera, dok zemlja nema stalnog ministra zdravstva. U SAD-u je umrlo više od 120 tisuća ljudi, a broj novozaraženih povećava se, nakon što je padao više od mjesec dana.

Kina pokušava suzbiti žarište u Pekingu, a vlasti tvrde da mogu testirati preko milijun ljudi u jednom danu samo u Pekingu. SAD je najviše testirao preko 594 tisuće ljudi u jednom danu, ali često u jednom danu bude provedeno manje od pola milijuna testiranja. U Njemačkoj, zemlji koja uspješno suzbija koronavirus, stopa reprodukcije virusa porasla je iznad razine potrebne za dugoročno suzbijanje.

Australija se također bori s velikim porastom broja zaraženih u državi Victoriaji, dok u drugim državama nije zabilježen veći broj novozaraženih u posljednjim tjednima. Španjolska pak otvara granice, dok se broj mrtvih drastično smanjio u Italiji, koja je prije bila epicentar pandemije, a u Grčku pristižu strani turisti. Nešto manje od pola zaraženih oporavilo se od koronavirusa, ali je broj vjerojatno veći, budući da neke zemlje o tome ne objavljuju ažurnu statistiku.

Image
Foto: Samara Heisz / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas najmanje umrlih u Velikoj Britaniji od ožujka

17:58 - Broj umrlih od covida-19 se u Ujedinjenom Kraljevstvu u ponedjeljak povećao za 15 na 42.647, što je najmanji dnevni broj umrlih od te bolesti od sredine ožujka, priopćili su dužnosnici zdravstvenih službi u ponedjeljak. Dnevni broj umrlih od zaraze novim koronavirusom vrhunac je u Britaniji dostigao sredinom travnja kada je tijekom devet dana bio veći od tisuću. Broj registriranih smrtnih slučajeva od covida-19 obično pada nedjeljom i ponedjeljkom zbog kašnjenja u izvještavanju o umrlima tijekom vikenda.

Britanski premijer Boris Johnson je 23. ožujka uveo mjere za suzbijanje zaraze po kojima su građani trebali ostajati u svojim domovima osim u slučaju putovanja radi posla, nužnih nabava i tjelovježbe te medicinskih i srodnih potreba. Mjere su djelomice ublažene posljednjih tjedana a vlada će u utorak objaviti hoće li se pravila socijalnog distanciranja na dva metra smanjiti na jedan metar.


Ministar Malenica se testirao; nije zaražen koronavirusom

17:09 - Ministar uprave i prvi na stranačkoj listi HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici, Ivan Malenica također je bio jedan od gostiju Adria Toura u Zadru. S obzirom na to da je otkriveno kako su dvojica tenisača i dvojica trenera zaraženi koronavirusom, ministar se i sam odlučio testirati.

Iz Vlade su poručili za N1 da je njegov test negativan, odnosno da ministar nema koronavirus, a da se nalazi za premijera Andreja Plenkovića očekuju u predvečerje.


U Srbiji broj novozaraženih ne pada već peti dan, 96 novozaraženih

15:56 - U Srbiji već nekoliko dana, uz razmjerno veliki broj testiranja, ne pada broj novootkrivenih zaraza koronavirusom, a prema podacima Ministarstva zdravlja, za posljednja 24 sata registrirano je još 96 slučajeva covida 19, dok je preminula još jedna osoba. Među 5438 testiranih od nedjelje popodne 96 ih je bilo pozitivno, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja. Od početka epidemije registrirano je ukupno 12.990 oboljelih, te 262 smrtna slučaja. U Srbiji je trenutno 731 aktivan slučaj infekcije koronavirusom, a 19 oboljelih je na respiratoru.

Prema izvješćima beogradskih medija, koronavirusom zaražena su i petorica nogometaša Crvene zvezde, te jedan dužnosnik Nogometnog saveza Srbije (FSS). Stručnjaci Kriznog stožera, koji su tijekom izborne kampanje pozivali na poštivanje mjera i sugerirali osobnu i pojedinačnu odgovornost, sada su suglasni da je "prijetnja ozbiljna", zbog čega nagovještavaju pooštravanje mjera kako bi se spriječilo dalje razbuktavanje zaraze.

Epidemiolog Predrag Kon je upozorio da je epidemiološka situacija Covid 19 u Beogradu ponovno je prijeteća. On je ocijenio da će "nekih zabrana najvjerojatnije biti, npr. zabrana posjeta bolnicama", uz "obvezu nošenja maski u javnom prijevozu ili u trgovinama". "Događaji sugeriraju da će se mjere morati pojačati", dodao je njegov kolega iz Kriznog stožera Srđan Janković. Srbija je u povodu pandemije koronavirusa 15. ožujka proglasila izvanredno stanje, a ukinula ga 7. svibnja, primjenjujući za to vrijeme vrlo stroge mjere i zabrane, uključujući i opći policijski sat.


Srbijanski imunolog upozorava na prijetnju razbuktavanja epidemije

15:27 - Imunolog i član Kriznog stožera u Srbiji, Srđa Janković, izjavio je danas da očigledno postoji prijetnja od razbuktavanja epidemije u toj državi te da je u tijeku razmatranje mjera. No, isključio je mogućnost uvođenja policijskog časa, javlja Kurir. "Nažalost, došlo je do razbuktavanja, barem u Beogradu, koje još ne predstavlja prijetnju koja se ne može sanirati, samo ako budemo sada reagirali brzo i adekvatno", rekao je Janković.

"Jesmo bili pri kraju, na silaznoj putanji epidemijske krivulje i nadali smo se periodu s nula slučajeva i kraju prvog vala, ali ovaj virus radi iznenađenja od početka ove pandemije, ima biološke nezgodne osobine, bez obzira što smrtnost po broju zaraženih nije tako velika kao kod drugih virusa. Potencijal da zarazi ogroman broj ljudi nadmašuje druge pandemije s kojima smo imali posla", istaknuo je imunolog.


Beroš: 'Ovo je veliko upozorenje'

14:48 - Epidemiološka situacija u Zadru ovom trenutku nije značajno pogoršana, ali je situacija koja se dogodila na teniskom turniru veliko upozorenje, izjavio je danas ministar zdravstva Vili Beroš nakon posjeta zadarskoj bolnici. Rekao je kako je došao dati potporu zdravstvenim djelatnicima zadarske bolnice koji su dobro reagirali na pojavu novih slučajeva koronavirusa, a organizatore sličnih događaja poput teniskog turnira pozvao je da budu svjesni svoje odgovornosti jer je ovo bilo veliko upozorenje.

"Ova situacija nije neočekivana, no od presudne je važnosti reakcija epidemiološke službe. Ovo što se dogodilo je normalnost 'novog normalnog', no naš zdravstveni i epidemiološki sustav na to je spreman. Očekivali smo ovakva zbivanja i imamo niz mogućih odgovora", kazao je Beroš i poručio da u ovom trenutku nisu potrebne dodatne epidemiološke mjere. "Epidemiološka služba brzo se organizirala, stvoreni su timovi koji su postupali, napravili izvide, dosad stavili 47 ljudi u samoizolaciju, primili preko 600 poziva građana koji su zabrinuti", rekao je Beroš. Također su odmah zabranjenje posjete bolnici, aktivirani su Covid kapaciteti, a svi u bolnici su obvezni nositi maske.

Jučer je provedeno 29 testiranja te su tri osobe bile pozitivne. Danas su testiranja rađena u tri navrata - 13 osoba koje su testirane tijekom jutra su negativne, u drugoj grupi je testirano 14 ljudi, a rezultat će biti oko 15 sati , dok će rezultati za skupinu od 40 osoba biti gotovi oko 19 sati. Beroš ističe kako je virus i dalje oko nas te podsjeća na nužnost fizičke distance, izbjegavanje kontakta i održavanje higijene. "To u ovom slučaju nije napravljeno, stoga pozivam organizatore takvih zbivanja, a ona su moguća jer smo se otvorili životnim aktivnostima, da se striktno pridržavaju mjera koje su preporučene. To više nije preporuka već zadata obaveza", rekao je Beroš.

Što se tiče predsjednika Vlade Andrea Plenkovića, Beroš kaže kako on u Zadru nije imao bliskih kontakata. "Aktivnosti koje je premijer Plenković provodio u Zadru ne uključuju niti jednu od definicija bliskog kontakta i prema njemu nije izrečena nikakva epidemiološka mjera, ali se on iz preventivnih razloga odlučio testirati. Nije boravio u zatvorenom duže od 15 minuta, niti na otvorenom licem u lice duže od 15 minuta na udaljenost manjoj od dva metra, niti je ostvario fizički kontakt. Dakle, nije se rukovao jer je poštivao mjere Stožera civilne zaštite", kaže Beroš. Dodao je da građani Srbije ne moraju nužno biti testirati pri dolasku u Hrvatsku. "Oni mogu doći uz opravdani ekonomski razlog. Ako nisu bolesni i ne pokazuju simptome, oni se ne testiraju rutinski", rekao je.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa i dalje se ubrzano širi svijetom

14:07 - Pandemija covida-19 „nastavlja se ubrzano širiti” svijetom i u samo osam dana zabilježeno je novih milijun slučajeva zaraze, upozorio je u ponedjeljak glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Znamo da je pandemija daleko više od zdravstvene krize, da je to gospodarska i društvena kriza, a u mnogim zemljama i politička. Njezine posljedice osjećat će se desetljećima”, kazao je, na video konferenciji u organizaciji emirata Dubaija. Upozorenje dolazi u trenutku kada su mnoge zemlje počele popuštati mjere izolacije kako bi ponovno pokrenule svoja gospodarstva.

Šef WHO-a prošli je tjedan ocijenio da je ta nova faza „opasna”, jer se virus i dalje „brzo širi” i „smrtonosan” je. „Trebalo je više od tri mjeseca da se zabilježi prvi milijun zaraženih, a zadnji milijun zaraženih prijavljen je u samo osam dana”, naglasio je. Pozvao je također vlade i društva da se pripreme za eventualne buduće pandemije koje bi se mogle dogoditi „u bilo kojoj zemlji u bilo kojem trenutku i ubiti milijune ljudi jer nismo spremni”. „Ne znamo gdje ni kada će se dogoditi iduća pandemija, ali znam da će imati strašne posljedice za život i svjetska gospodarstva”, upozorio je.

Pandemija covida-19 odnijela je od prosinca prošle godine najmanje 465.300 ljudskih života u svijetu, po bilanci AFP-a na osnovi službenih izvora do nedjelje u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. Najpogođenije su Sjedinjene Države s najmanje 119.959 umrlih, a slijede Brazil (50.617), Ujedinjeno Kraljevstvo (42.632), Italija (34.634) i Francuska (29.633). Novim koronavirusom zaraženo je više od milijun ljudi u Brazilu. Latinska Amerika trenutačno je epicentar zaraze s više od 20.000 mrtvih u Meksiku, više od 8000 u Peruu i više od tisuću u Argentini. U svijetu je oboljelo gotovo devet milijuna ljudi.


19 novozaraženih u Hrvatskoj

14:02 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 19, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2336. Jedna novooboljela osoba je iz Bjelovarsko-bilogorske županije, jedna iz Šibensko-kninske županije, jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije, jedna iz Međimurske županije, jedna iz Koprivničko-križevačke županije, 9 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba, 3 novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, a 2 novooboljele osobe su iz Zadarske županije.

Do sada je testirano 72746 osoba, od toga 268 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 9 osoba. Na respiratoru nema (0) pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2142. Od toga ih je 834 otpušteno iz bolnice, a kod kuće je ozdravilo 1314 osoba. Ukupan broj preminulih je 107.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr .


Jedna novopozitivna osoba u Međimurju

13:45 - Nakon 45 dana Međimurje ponovo ima osobu zaraženu koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite, a župan Matija Posavec opetovano je građane zamolio za oprez, a sudionike izbora da vode računa o epidemiološkoj situaciji. U Međimurskoj županiji zaraženih koronavirusom nije bilo od 8. svibnja, a posljednju oboljelu osobu imali su 14. travnja. Župan Matija Posavec naglasio je da su najduže odolijevali svim izazovima. "Posljednjih dana imamo desetke novooboljelih u mnogim krajevima Hrvatske, a od jučer se tim krajevima pridružila i Međimurska županija. Riječ je o jednom pozitivnom nalazu mlađe osobe“, rekao je Posavec.

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

21.05.2020., Cakovec- U prostorima Tehnolosko-inovacijskog centra Medjimurje odrzana 17. skupstina Medjimurske zupanije. Matija Posavec.

U samoizolaciji je 12 osoba, od kojih su šest osobni kontakti zaražene osobe te šest djelatnika u zdravstvenom sustavu. Posavec je poručio kako je, unatoč jednom pozitivnom nalazu, epidemiološka situacija i dalje povoljna te nema panike, ali je građane zamolio za oprez. Kako je ovo vrijeme pojačanih predizbornih aktivnosti, Posavec je apelirao na sve političke opcije i kandidate koji sudjeluju na izborima da vode računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. "Ja ću osobno dati svoj doprinos pa ni na koji način neću sudjelovati u bilo kakvoj vrsti kampanje koja podrazumijeva neposredni kontakt, osim onog redovnog posla koji se mora svakodnevno obavljati”, poručio je župan.

S obzirom na aktualnu situaciju, županijski Stožer sastajat će se i donositi sve potrebe odluke, a načelnik Stožera Josip Grivec pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera kako bi zaštitili sebe, a posebno rizične skupine građana. "Svi smo se možda malo opustili, ali trebamo se pridržavati svih mjera“, poručio je Grivec. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal rekla je da za novooboljelu osobu ne mogu sa sigurnošću utvrditi gdje je došlo do infekcije. "To potvrđuje da je virus kontinuirano prisutan među nama i da se moramo odgovorno u svakom času ponašati, vodeći računa da ne dođe do prijenosa virusa među populacijom“, naglasila je Payerl-Pal. Zbog zaštite osobe nije iznijela podatke o spolu i dobi.

U Međimurju se prati i situacija iz Zadra, s teniskog turnira gdje se proširila zaraza, s obzirom da je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Čakovčanka. Od 9. lipnja međimurski Zavod za javno zdravstvo provodi molekularnu dijagnostiku, te je dosad testirano 14 uzoraka od kojih su svi bili negativni. Od ovoga tjedna uvodi se i serološka dijagnostika. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da prema novim naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čakovečka bolnica nije određena kao ona u kojoj bi bilo zabrane posjeta. "Oni će se i dalje obavljati na ustaljeni način, jedan po jedan, na 20 minuta i uz obaveznu evidenciju i prolaženje epidemiološke trijažne stanice“, rekao je Novinščak i dodao da su na ulazu u bolnicu već ranije postavljene termovizijske kamere.

"Vezano uz novooboljelu osobu, šestero djelatnika koji su bili u vrlo kratkom kontaktu, uz zaštitnu opremu, stavljeni su u samoizolaciju - jedan liječnik, jedna spremačica, četiri medicinske sestre, odnosno tehničara“, kazao je.


U BiH 93 nova zaražena koronavirusom

12:44 - U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježen je jedan smrtni ishod te 93 nova slučaja oboljelih od covida-19 što je najveći broj zaraženih nakon što su vlasti popustile epidemiološke restrikcije u zemlji. Kako su izvijestile entitetske zdravstvene institucije, u Federaciji BiH je kod 33, a u Republici Srpskoj kod 60 osoba testiranjem utvrđeno da su pozitivni na novi virus SARS-CoV-2. Najveći broj zaraženih je u Sarajevu, njih 15, a slijedi mala općina Srbac s 12 i Banja Luka s deset zaraženih osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH su testirana 543 uzorka. Istodobno u Republici Srpskoj je od 376 testiranih osoba, njih 60 bilo pozitivno na testiranju. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izvijestio je i o jednome smrtnome slučaju štio je posljedica zaraze koronavirusom. Radi se o starijoj ženi iz Teslića koja je imala više oboljenja. Vlasti BiH su od pojave koronavirusa sredinom ožujka uvele razmjerno stroge mjere koje su uključivale zabranu ulaska u zemlju, kretanja između pojedinih općina, zabrane okupljanja koje su popuštene tijekom svibnja. Od tada raste broj zaraženih koronavirusom, a ta se brojka nekoliko puta povećala posljednjih tjedan dana.


Božinović: 'Što god mi propisivali, govorili, sve ovisi o svakome od nas'

12:12 - U Zadru je za podne najavljena konferencija za novinare, a u 12:15 o svemu će se oglasiti i ministar policije te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. "Među 22 člana timova i ekipa 3 su pozitivna. Za svaku osobu koja je bila u direktnom kontaktu epidemiolozi procjenjuju rizik i određuju im samo izolaciju. Ne testiraju se, nego stavljaju u izolaciji. Ljudi koji su bili na terenima, tribinama, ne trebaju se brinuti i ne trebaju ići u samoizolaciju. Testirani su samo tenisači i njihovi timovi zato jer su morali otputovati. Što se tiče naših, testirat ćemo samo one sa simptomima, a svi drugi koji su bili u kontaktu idu samo u samo izolaciju", rekao je doktor Medić te dodao da djeca koja su bila na terenima ne trebaju ići u školu ovaj tjedan. Savjetovao je roditeljima da ako imaju dvojbe neka se obrate na njihove brojeve telefona.

Nije znao reći zašto Novak Đoković nije testiran kao ni koliko je poznatih osoba u samoizolaciji. "Župan i gradonačelnik su u samoizolaciji, oni su imali bliski kontakt s pozitivnom osobom. Oni su se rukovali i bit će u samoizolaciji 14 dana od rukovanja", rekao je. Dosad je ukupno testirano 35 ljudi.

"Trut je već od jutros u Zadru, sudjelovao je na sastanku Stožera. Struka, pod paskom i smjerovima epidemiologa, uključujući veći tim, obavještavaju javnost. Jedan dio ljudi koji su bili detektirani kao bliski kontakti osobe koja je inficirana su testirani. Troje su pozitivni, nastavlja se testiranje, otvorene su 4 telefonske linije za upite građana i odaslana poruka svima koji su bili u blizini tenisača da se samoizoliraju. Mi smo u jednoj situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja gdje Hrvatska kao i ostale zemlje se otvaraju prema gospodarstvu i turizmu. Vidite da je Španjolska jučer pokrenula veliku kampanju kojom pozivaju tursite da dođu. Činjenica je da ukoliko se pridržavamo barem elementarnih mjera onda smo prilično sigurni. Sad je vidi na djelu sve ono što govorimo mjesecima, da nije dobro biti u zatvorenim prostorima, sa osobama koje možda imaju virus. Ako se budemo svi pridržavali mjera onda zapravo ne bi se išlo ni u kakve snažne, restriktivne mjere. Što se tiče Zadra, poduzete su mjere kod najosjetljivijih skupina, kod domova za starije se ne može obavaljati posjete... Ako smijem primijetiti, vaš raspored ovdje, nije dobar. Tu bi trebao biti veći razmak i onda ćete biti sigurniji...Sigurno me niste vidjeli u takvoj situaciji", rekao je Božinović.

Izjavio je da su zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru u Zadru nisu pridržavali mjera socijalne distance - rukovali se i bili u bliskom kontaktu. "Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih", kazao je Božinović novinarima u zagrebačkoj Nehajskoj, upitan tko je zakazao u slučaju širenja zaraze koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour u Zadru.

"Što god mi propisivali, govorili sve ovisi o svakome o nas. Mi smo otvorili gospodarstvo, život mora funkcionirati kako bismo se svi skupa izvukli iz ove situacije zaključavanja i vi jednostavno nemate niti mogućnosti da bilo kakav državni sustav, ni policijski, kontrolira svakog građanina kako se ponaša. Ako se ljudi ne žele infiricarti ne smiju se dovoditi u situacije gdje se može doći do infekcije", kaže Božinović.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Policija je upozorava da se to ne čini. Bilo je različitih reakcija u javnom prostoru. Nije poanta ni rješenje da policija ili ne znam tko šeta po gradu. Mi smo govorili da name ne trebaju policijski satovi i vojska i to se pokazalo kao ispravan način. Siguran sam da i ovakav primjer će osvijestiti ljude, pogotovo organizatore događaja ili vlasnike objekata da oni ako se budu pridržavali uputa da će nastaviti raditi svoj posao. Vidjet ćemo je li sanitarna inspekcija nešto pronašla...", kaže Božinović.

Pitanje o izbornom procesu i kampanji. "Stranke su uvijek iz različitih razloga mijenjale raspored događaja, međutim što se tiče organizacije izbora HZJZ je razradio načine postupanja u svakoj od faza izbornog procesa. Ostala je posljednja faza, dan izbora. Što se tiče konkretnih rješenja, ovisit će o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku. Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke kada se krenulo u taj proces da se održe izbori. Donijele su se imajući u vidu da bi mogao nastupiti na jesen drugi val gdje bi bilo puno više zaraženih i situacija bi s virusom tada bila puno složenija ako se ne nađe neko medicinsko rješenje."

"Ne znam kada ste vi mene vidjeli da se s bilo kime rukujem. Također, mogu reći da se predsjednik Vlade ni sa kim ne rukuje, pogotovo se nije rukovao u Zadru gdje je boravio kratko, nigdje se nije zadržao više od 10-15 minuta. Dimitrova nije ni vidio, s nikim od dečki se nije rukova. Predsjednik Vlade će se testirati kako je rečeno jer je odgovoran političar i predsjednik Vlade. Sve ono što je radio u kampanji bit će i u buduće u skladu s epidemiološkim uputama. Kratko biti s nekim, bez bliskog kontakta, rukovanja i bit ćete prilično sigurni da se nećete zarazitit", kaže.

"Ali prvo, kontakt u epidemiološkom smislu kako je postavljeno je više od 15 minuta sa dodirivanjem, rukovanjem, to je definicija kontakta", rekao je na pitanje vezano za Plenkovića i njegovu kontaktu s Novakom Đokovićem. "Ne znam i da se vratio, znam iz medija", dodao je na pitanje o Đokoviću.

"Ima još dva tjedna do izbora, nisu to neke posebne upute, znamo ih i sami. Može li se još nešto propisati, u smislu nošenja maski, to će ovisiti o situaciji. Bitno je da smo u fazi novog normalnog. Sad se polako učimo što to zapravo jest. S jedne strane održati što veći obujam gospodarskih aktivnosti, turizam i briga za zaštitu obitelji. Siguran sam da je cijeli sustav prepoznat nego i jamstvo sigurnosti u razdbolju koje dolazi."

O odgodi izbora nije se razmatralo u HDZ-u, kaže Božinović. "Imamo jednu od najpovoljniji epidemioloških situacija. Treća smo država od kraja po broju umrlih. Samo su Slovačka i Latvija, mislim, bolje od nas. Nemamo osoba na respiratoru, imamo mali broj hospitaliziranih". Postoji režim prelaska granice iz Srbije i BiH u Hrvatsku, to je stvar granične policije, a sva pitanja za izborni proces treba upitati izborno povjerenstvo, rekao je Božinović.

"To je bio događaj gdje je bilo puno ljudi, no virus nije krenuo iz stadiona gdje je puno ljudi, već je krenuo od jednog tenisača. Što se tiče testiranja, imamo praksu koja je pokazala da je dobra i učinkovita. Kad postoje indicije onda se ljude šalje na testiranje", kaže.

"Pa dobro, svjetski mediji su se raspisali jer su svjetske poznate osobe u pitanju. Mi se otvaramo, u smislu da što više aktivnosti gospodarskih, da im se omogući da ljudi rade, što je bitno za njih, bitno je i za državu. Zato je bitno držati se mjera. Malo je toga što se ne može organizirati i da prođe u redu ako se pridržava mjera", odgovorio je na pitanje je li se pogriješilo pri organiziranju događaja u Zadru.


Zadarski župan i gradonačelnik završili u samoizolaciji

12:11 - Zadarski župan, Božidar Longin te zadarski gradonačelnik i Branko Dukić, završili su u samoizolaciji,doznaje N1 iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. U samoizolaciji su jer su bili na zadarskom turniru i imali bliski kontakt s tenisačima.


Beroš ide u Zadar

12:03 - "Idem u Zadar! Koroni nažalost nije kraj, zato mjere opreza moraju biti ozbiljna obveza za sve. Odgovornost za sebe i druge, pogotovo najmlađe. Prioritet je - spriječiti, spriječiti..." poručio je ministar zdravstva, Vili Beroš, objavom na Twitteru.


U Osijeku tri nova slučaja zaraze koronavirusom

11:38 - U KBC-u Osijek testiran je 51 uzorak od kojih su tri pozitivna na koronavirus. Sve tri osobe kontakti su ranije oboljelih, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Trenutačno je na području županije 11 oaktivnih slučajeva, a od početka epidemije do danas ukupan broj oboljelih na području Osječko-baranjske županije je 144. Oboljele osobe imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi i dalje prikupljaju podatke o kontaktima novooboljelih, a trenutnačno se u samoizolaciji nalazi 88 osoba, od kojih je 48 stavljeno u izolaciju tijekom posljednja 24 sata. "Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je izdao preporuku pružateljima socijalnih usluga što se odnosi na privatne domove za stare da i oni zabrane posjete te izlaske i izlaske, kako štićenika tako i ostalih osoba koje dolaze u dom", rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović. Posjete u KBC Osijeku, Općoj županijskoj bolnici Našice te županijskim domovima za stare i nemoćne zabranjene su od pojave novooboljelih na području županije, prenosi N1.


Slabovidne osobe u doba koronavirusa trebaju vašu pomoć više nego ikada prije

11:35 - Restrikcije uvedene u doba pandemije koronavirusa dodatno otežavaju život slijepim i slabovidnim osobama. Kada se mogu pomaknuti naprijed u redu? Održavaju li odgovarajuću udaljenost u odnosu na ostale osobe? Koji je dio autobusa prazan?, samo su neka od pitanja s kojima se suočavaju. "Brojne osobe s oštećenim vidom strahovito trpe u novonastaloj situaciji, a pomoći im je nevjerojatno lako", kaže Klaus Hahn, predsjednik Njemačke udruge slijepih i slabovidnih osoba (DBSV).


HNS otkazao sve predizborne skupove, RESTART otkazao današnji u Zadru

11:02 - RESTART koalicija, sastavljena od stranaka članica, zbog sigurnosti zdravlja građana uslijed novonastale epidemiološke situacije odgodila je predizborni skup i sve za danas planirane aktivnosti u Zadru.

Hrvatska narodna stranka (HNS) zbog ponovnog širenja koronavirusa također je odlučila otkazati sve predizborne skupove i pozvala ostale političke stranke da učine isto, poručio je danas predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

HNS će u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore nastaviti komunicirati s građanima putem digitalnih platformi, medija i telefonom, jer ništa nije važnije od zdravlja naših građana, navodi Štromar u priopćenju.

Prvi val koronavirusa za sobom je ostavio ekonomske posljedice i ne možemo dopustiti ponovno gašenje svih gospodarskih aktivnosti. O tome trebaju prvenstveno misliti oni koji pretendiraju na mjesto premijera. Politika ne smije i ne može biti ispred sigurnosti i zdravlja ljudi, kao ni gospodarske stabilnosti, ističe Štromar.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Jedna osoba u samoizolaciji u Požeško-slavonskoj županiji

10:44 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Na analizu je poslano 2 uzorka, jedna osoba je u samoizolaciji te je ukupno testirano 1437 osoba. Danas je 40. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


Pacijent koprivničke Opće bolnice zaražen koronavirusom

10:30 - Koronavirusom je zaražena jedna osoba na području Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o pacijentu koprivničke Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek". Iz županijskog Stožera civilne zaštite rekli su u nedjelju kako je taj pacijent prije daljnje medicinske obrade testiran na covid-19 te je nakon prvog negativnog nalaza ponovnim testiranjem potvrđen kao zaraženi.

"Pacijent je, zajedno s još četiri pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu, zbrinut i premješten u izolaciju na Infektivnom odjelu koprivničke bolnice, sukladno protokolima i uputama koje propisuju parametre zbrinjavanja infektivnih pacijenata", navode u Stožeru. Dodaju kako su, nakon epidemiološke obrade, iz predostrožnosti mjerom kućne samoizolacije obuhvaćena i četiri zdravstvena djelatnika.

Stožer je s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju na telefonskoj sjednici onio i zaključak o zabrani posjeta i izlazaka korisnika ustanova u socijalnoj skrbi odnosno domova za starije i nemoćne osobe na području županije, privatnih obiteljskih domova i udomiteljskih obitelji, te je do daljnjega ukinuo posjete u koprivničkoj bolnici.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:27 - Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 3 dana (od petka 19.06.2020.) nema novooboljelih osoba od COVID-19, te je epidemiološka situacija i dalje stabilna. Ukupan broj oboljelih i izliječenih osoba od početka epidemije iznosi 41. U protekla 3 dana (72 sata) testirano je 8 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2308.


Nema novozaraženih u Istri

10:24 - U Istarskoj županiji nema novooboljelih od covid-19, izvijestio je danas ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županije.


Ćorić zamolio da se testiraju svi koji su bili s njim u kontaktu

10:22 - Hrvatski tenisač Borna Ćorić izjavio je danas da je pozitivan na koronavirus te je zamolio sve koji su bili u kontaktu s njim zadnjih nekoliko dana da se testiraju. Opširnije.

Image
BORNA ĆORIĆ OGLASIO SE NAKON ŠTO JE OBJAVLJENO DA IMA KORONAVIRUS: /

'Istina je i jako mi je žao ako sam nekoga zarazio'

Image
BORNA ĆORIĆ OGLASIO SE NAKON ŠTO JE OBJAVLJENO DA IMA KORONAVIRUS: /

'Istina je i jako mi je žao ako sam nekoga zarazio'


Novi Zeland postrožava mjere zbog novih slučajeva koronavirusa

10:18 - Novi Zeland je u ponedjeljak produljio zabranu ulaska kruzera u zemlju i postrožio mjere karantene za posjetitelje nakon što su zabilježeni novi slučajevi koronavirusa u zemlji. Na Novom Zelandu umrlo je tek 22 ljudi od covida-19 i bio je među prvima u svijetu koji je ukinuo sve restrikcije nakon što više nije bilo aktivnih slučajeva, no proteklih dana bilježi nove slučajeve. "Produljit ćemo trenutnu zabranu pristanka kruzera koja je trebala isteći 30. lipnja", rekla je premijerka Jacinda Ardern na konferenciji za medije. Teretnim plovilima i dalje će se dopuštati utovar i istovar, ribarskim brodovima istovar i drugim plovilima mogućnost popravka na Novom Zelandu, rekla je Ardern, iako će se neke mjere karantene postrožiti.

Novi Zeland u ponedjeljak bilježi dva nova slučaja covida-19 i sad je ukupno devet aktivnih slučajeva. Svi aktivni slučajevi smješteni su u karantenu nakon ulaska u zemlju, a zasad nema saznanja o lokalnom širenju zaraze. Vlada se našla pod pritiskom nakon što je dvjema ženama koje su zaražene koronavirusom greškom dozvoljeno kretanje zemljom. Ardern je prošli tjedan naredila vojsci da nadgleda karantenske objekte. Dodatno je postrožila mjere na granicama u ponedjeljak. Oni koji su u karanteni trebaju obaviti više testova na koronavirus i moraju biti negativni prije izlaska iz karantene. "Da bi se osoba smatrala niskorizičnom, prije izlaska iz izolacije ili karantene nakon 14 dana treba se testirati i imati negativan nalaz", rekla je Ardern. Na Novom Zelandu ukupno je 1.163 zaraženih.


Čilić tvrdi da je negativan na koronavirus

10:16 - Hrvatski tenisač Marin Čilić je u ponedjeljak poslao priopćenje u kojme kaže da je njegv test na koronavirus negativan. "Nakon sinoćnjeg razvoja događaja u Zadru i prekida Adria Toura, želim Vas obavijestiti da sam u najkraćem mogućem roku napravio test na virus COVID-19 i da je moj nalaz negativan. Iako nemam nikakve simptome koji se povezuju uz koronavirus i vjerujem da svi oni koji su posljednjih dana bili sa mnom u kontaktu nemaju razloga za brigu, otići ću u samoizolaciju 14 dana, jer unatoč negativnom rezultatu testa, važno je da svi pomognemo smanjiti mogućnost širenja eventualne zaraze. Sve upute vezane za samoizolaciju poštovat ću u potpunosti te ću pažljivo pratiti razvoj situacije", poručio je Čilić.


U Zagrebu još osmero novozaraženih

9.51 - U protekla 24 sata zabilježeno je novih osam slučajeva zaraze koronavirusom u Zagrebu, potvrdio je danas Hini Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. "Imamo osam novih slučajeva zaraze, uglavnom je riječ o obiteljskim i bliskim kontaktima zaraženih, a jedan je novi uvezeni slučaj", kazao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar. Dodao je da je u Zagrebu trenutno 37 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Također, određena je i 351 samoizolacija. Šostar je potvrdio da je zaražen i jedan zaposlenik Doma sportova, a da su u samoizolaciju stavljeni svi njegovi kontakti. "Pratimo kako će se situacija razvijati", zaključio je.


Testirali i desetero djece i šestero odraslih iz Karlovca

9.33 - Desetero djece i šestero odraslih iz Teniskog kluba "Karlovac" u ponedjeljak ujutro testirano je na koronavirus te im je određena samoizolacija nakon što su se u petak vratili sa zadarskog Turnira Adria Tour gdje se pojavila zaraza covidom-19.

Nakon jučerašnjih saznanja o pojavi virusa na turniru tako je jutros odlučio karlovački Zavod za javno zdravstvo.

Riječ je o desetoro djece i šest odraslih osoba, te su svi oni pozvani na testiranje, koje se obavijeno jutros u 7.30 sati.

Bez obzira na ishod testiranja, i tenisači i njihova pratnja idu u samoizolaciju na 14 dana i pratit će se njihovo zdravstveno stanje i stanje njihovih ukućana, rekao je Hini dežurni epidemiolog.


Borna Ćorić i još dva trenera pozitivni na koronu

9.10 - Bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen je koronavirusom zbog čega je otkazano finale Adria Toura u Zadru između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova. Još tri sudionika zadarskog turnira su pozitivna na koronavirus, kazao je Šime Vicković načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Među njima su hrvatski tenisač Borna Ćorić i kondicijski trener ranije zaraženog Dimitrova te još jedan trener, doznaje N1.

Vickovć je kazao da su od sinoć ukupno testirane 1.023 osobe koje su bile u bliskom kontaktu s Bugarinom, a za sve je organiziran smještaj.


Za svakog šestog oboljelog u Hrvatskoj ne zna se izvor zaraze

8:50 - Ministar zdravstva Vili Beroš je na konferenciji stožera u nedjelju rekao da se od novooboljelih u razdoblju od 18. do 21. lipnja devetero osoba ne može povezati s bilo kakvim putovanjima, što navodi na zaključak da se virus i lokalno širi, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj raste četiri dana zaredom: u četvrtak je otkriveno 11 novih slučajeva, u petak 12, u subotu 19 a u nedjelju do 14 sati 18.Ministar Beroš je rekao da je od novooboljelih u reprizi epidemije 20 direktno importiranih, njihovih kontakata 35, što znači da su se zarazili izvan granica. Ustvrdio je također da se bolest devetoro osoba ne može povezati s bilo kakvim putovanjima, što navodi na zaključak da se virus i lokalno širi i da za to nisu odgovorni samo odlasci izvan granice, piše dnevnik.


Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Kaić objasnio što znači biti u bliskom kontaktu

8:31 - Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, gostovao je u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" i otkrio u Zadru trenutačno nema oboljelih s obzirom na izjavu tenisača Dimitrova kako je pozitivan na Covid-19.

"Trenutačno u Zadru nema oboljelih. Oni koji su bili u kontaktu s oboljelim tenisačem trebaju biti u samoizolaciji, u karanteni. Bliski kontakt nije sjediti na tribini dok čovjek igra tenis, nego je bliski kontakt fizički kontakt poput grljenja, rukovanja ili poljupca. Treba dulje vrijeme provesti zajedno da bi se prenio virus. Kontakti kontakata nisu ugroženi", rekao je Kaić za HRT.

Kaić kaže kako su ugroženi izravni kontakti oboljeloga, više nego kontakt kontakata. "Kontakti tih kontakata mogu biti ugroženi kasnije kad prođe dovoljno vremena da se taj prvi kontakt zarazi i počne širiti bolest. To treba 2-14 dana inkubacije bolesti. Ako se kontakt oboljeloga zarazi odmah, za dva dana može biti zaraza za druge", objašnjava.


Kina prijavila 18 novih slučajeva koronavirusa, zaraza u Pekingu opada

8:16 - Kina je prijavila 18 novih slučajeva koronavirusa u ponedjeljak što je znak da izbijanje zaraze u Pekingu možda počinje opadati. Među novim slučajevima, devet je prijavljeno u kineskoj metropoli, što je prvi put da je od 13. lipnja u Pekingu prijavljen jednoznamenkasti broj slučajeva, kad se počelo izvještavati o rezultatima velikog testiranja koje je provedeno u tome gradu. Dva slučaja prijavljena su u pokrajini Hebei, u susjedstvu Pekinga, dok je preostalih sedam uvezeno i zabilježeno u Šangaju, Tianjinu, Liaoningu i Shaanxiju, prema riječima zdravstvenih vlasti. Ukupno 236 novih slučajeva koronavirusa potvrđeno je u Pekingu otkako je otkriveno da se lokalna zaraza proširila s veletržnice Xinfadi u jugozapadnom okrugu Fengtai ranije ovaj mjesec. Otad je glavni grad poduzeo drastične korake u suzbijanju zaraze, provodeći masovna testiranja, zatvarajući škole, stavljajući četvrti pod karantenu i zabranjujući putovanja koja nisu nužna.


Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga tjedna porasle 9 posto

8:15 - Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle oko 9 posto, čime su nadoknadile gubitke od prethodnoga tjedna, jer se najveća svjetska gospodarstva postupno oporavljaju od koronakrize, pa jača i potražnja za 'crnim zlatom'.


U Brazilu preko 50.000 smrti povezanih s Covidom-19; zaraza se pogoršava

8:14 - Brazil, druga zemlja u svijetu poslije SAD-a najjače pogođena pandemijom koronavirusa, u nedjelju je službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, što je ozbiljan udarac u situaciji kad zemlja bilježi više od milijun slučajeva zaraze. Istodobno u zemlji raste politička nestabilnost, a gospodarstvo je u sve težoj situaciji. Brazil trenutno broji 1.085.038 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 49.976 više nego li dan ranije, objavilo je ministarstvo zdravstva.Stručnjaci navode da su prave brojke još znatno veće jer nedostaje testiranja. Najveća latinoamerička zemlja obično bilježi 1.000 smrti dnevno, no nešto manje vikendima.

Brazil je svoj prvi slučaj koronavirusa zabilježio 26. veljače, a u petak je broj zaraženih prešao milijun. Od prve registracije slučajeva zaraze pa do danas brzo širenje virusa potkopalo je potporu desno orijentiranom predsjedniku Jairu Bolsonaru i potaknuo strahovanja od gospodarskog kolapsa zemlje nakon godina anemičnog rasta. Bolsonaro, kojega često zovu i "tropski Trump", naišao je na raširene kritike zbog načina na koji upravlja koronakrizom. zemlja još uvijek nema stalnog ministra zdravstva nakon što su dvojica ministara od sredine travnja otišla s dužnosti zbog sukoba s predsjednikom.

Bolsonaro je izbjegao socijalno distanciranje, nazivajući ga mjerom koja je za posao pogubnija od samog virusa. Također je promicao dva lijeka protiv malarije kao lijekove, klorokin i hidroksiklorokin, unatoč malo dokaza o njihovu pozitivnom djelovanju. U nedjelju je Bolsonaro izjavio da vojska služi volji naroda, a da je njezina misija obraniti demokraciju, dodajući ulje na vatru burnoj raspravi o ulozi oružanih snaga koja je u tijeku istodobno s naraslim strahovima od političke krhkosti zemlje. Njegovi komentari stigli su istog dana kad su se njegove pristalice i oponenti okupili u gradovima širom zemlje, kao jasan simbol polarizacije u najvećoj zemlji Latinske Amerike.


Ukinute posjete koprivničkoj bolnici i domovima za starije

8:13 - Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u nedjelju popodne odlučio je zabraniti posjete križevačkoj bolnici i domovima za starije s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Tu su odluku donijeli na telefonskoj sjednici stožera nakon što je potvrđen jedan pozitivan slučaj koronavirusa, a riječ je o pacijentu Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" koji je sukladno protokolima prije daljnje medicinske obrade testiran te je, nakon prvotnog negativnog nalaza, ponovnim testiranjem potvrđen kao asimptomaski nositelj koronavirusa.

Pacijent je zajedno s još četiri pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu, zbrinut i premješten u izolaciju na Infektivnom odjelu koprivničke bolnice sukladno protokolima i uputama koje propisuju parametre zbrinjavanja infektivnih pacijenata, a nakon epidemiološke obrade iz predostrožnosti su mjerom kućne samoizolacije obuhvaćena i četiri zdravstvena djelatnika, izvijestili su iz Stožera. Županijski stožer Civilne zaštite još jednom je apelirao na građane da se odgovorno ponašaju i pridržavaju svih dosad donesenih općih mjera i uputa o fizičkom distanciranju i smanjenju socijalnog kontakta, održavanju higijenskog standarda i dezinfekcije, koje su od ključne važnosti za sprječavanje širenja bolesti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo