promo /

EOS i stvaranje aplikacija temeljnih na blockchainu

Image
Foto: PROMO

Tehnologija Blockchain dobila je na zamahu od pojave Bitcoina 2009.

10.9.2021.
16:10
PROMO
VOYO logo

EOS.io je postao jedna od najpopularnijih blockchain platformi od pokretanja svoje glavne mreže 2018. godine. Za razliku od tradicionalnih sustava temeljenih na PoW-u koji su ograničeni niskom propusnošću, EOS.io je prvi sustav delegiranog dokazivanja udjela visoke propusnosti usvojene u mnogim decentraliziranim aplikacijama.

Platforma je decentralizirana, zasnovana na blockchain tehnologiji s ciljem napretka u području razvoja, hostinga te rad i izradu decentraliziranih aplikacija (dApps). Ova relativno mlada kriptovaluta vrlo brzo stječe svoju popularnost, a posebice među IT tvrtkama, programerima i svima onima koju su zaljubljeni u tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EOS.io - aplikacijski orijentirana sfera

EOS je pokrenut 22. lipnja 2017. godine, a dosad je uspio prikupiti 86,5 milijuna američkih dolara putem ICO (Initial Coin Offering) prodaje. U cirkulaciji trenutno postoji preko 936 milijuna tokena od dostupnog broja tokena koji iznosi 1,02 milijarde tokena ukupno. Oni se mogu koristiti za plaćanje naknada na mreži ili oglasnog prostora na raznim digitalnim lokacijama. Da bi zaštitio svoje transakcije, koristi sustav delegiranog dokaza dioništva “Delegated Proof of Stake” (ili DPoS) - u kojem postoji mogućnost glasovanja u stvarnom vremenu kako bi se odlučilo tko od rudara stvara idući blok. Njegova temeljna prednost je što olakšava izradu aplikacija na svojoj platformi. EOS ima jednostavan protokol koji omogućuje programerima da bolje iskoriste blockchain tehnologiju dopuštajući im da lakše izgrade ono što žele u mnogo jednostavnijem okruženju od konkurentskih mreža. Da bi postigao ovaj cilj, EOS blockchain ima nekoliko alata i obrazovnih resursa koje programeri mogu lako koristiti za izradu aplikacija na platformi.

Tehnologija Blockchain dobila je na zamahu od pojave Bitcoina 2009. Potom u 2011. godini tvrtka Block.one inkorporirala je Bitcoin blockchain za razvoj svoje platforme za trgovanje, temeljene na OS-u pod nazivom Peercoin. A nakon njega, razvijeno je nekoliko novih projekata, uključujući Ethereum, ZCash, Ripple i Storj. Iako su svi od navedenih proizvoda zasnovani na Bitcoin tehnologiji, svaki od njih ima jedinstven pristup strukturi svog blockchaina i protokola. To je bio svojevrstan početak razvoja decentraliziranih aplikacija (dApps-a) koje sada konstantno napreduju. Veliku ulogu u tome igra i njihov sigurnosni sustav. DPoS je važan sigurnosni mehanizam unutar platforme koji omogućuje decentralizaciju sigurnosti i zaštiti mrežu od napada zlonamjernih aktera. DPoS u kombinaciji s EOS blockchainom omogućuje svakom korisniku blockchaina da postane njihov “čvor”, što znači da svaki čvor ima isti postotak mrežne snage i zaštite. To čvorovima omogućava međusobnu suradnju i trgovinu bez oslanjanja na središnje tijelo ili treće strane. EOS je predan budućnosti decentraliziranih aplikacija čineći blockchain tehnologiju pristupačnijom, poštenijom i sigurnijom. Ti čvorovi mogu biti i druge kriptovalute, poput Ethereuma. A uz to imaju ugrađene alate i popratnu dokumentaciju za razvojne programere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako razviti aplikaciju temeljenu na blockchainu na EOS-u?

Za razvoj aplikacije zasnovane na blockchainu na EOS-u, programeri moraju slijediti okvir EOS-a. Jednostavno rečeno, okvir pruža programerima alate, dokumentaciju i okruženje potrebno za razvoj decentralizirane aplikacije (dApp). Zbog toga je čitav princip razvoja aplikacija na ovoj platformi vrlo jednostavan i pristupačan svima koji su zainteresirani. Za razvoj aplikacije u sustavu, prvotno morate stvoriti EOS blokove koji se potom integriraju u postojeće aplikacije. S obzirom da se aplikacije razvijaju unutar sustava, platforma im dopušta suradnju s drugim čvorovima čime automatski primaju i zaštitu od hakiranja i sličnih malverzacija. Kada smo spomenuli da je sustav pristupačan svima - nismo bili daleko od istine. Nije nužno da budete programer senior levela. Oni koji nemaju dovoljno iskustva, mogu kupiti postojeće dApps aplikacije na EOS platformi da im budu svojevrstan okvir ili polazna točka.

EOS platforma ima vrlo veliki potencijal za svoj daljnji razvoj. Mnogi predviđaju da će mu cijena u narednih nekoliko godina doseći dvoznamenkaste brojeve. No ono što nas možda više zanima je upravo mogućnost izrade decentraliziranih aplikacija. EOS-ova asinkrona komunikacija i paralelna obrada pružaju skalabilnost, a njegov model vlasništva eliminira transakcijske naknade. Razvojem ove kriptovalute, zasigurno je da će se razvijati i sam blockchain ekosustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo