SRETAN ZAVRŠETAK /

Elenini roditelji isprike prihvaćaju, ali ne i krivnju: 'Pokušali su odgovornost prebaciti na mene'

'Znači, ima strašnu volju, ona neće odustajati. Ako treba i sat vremena ona će se mučiti dok to ne uspije'

4.9.2018.
19:29
VOYO logo

Djevojčica Elena koja je jučer ostala bez svog prvog dana prvog razreda - danas je ipak na nastavi. Nakon potresne Facebook objave njezine majke, sedmogodišnjakinja s posebnim potrebama primljena je u školu koju je zagrebački gradski ured odredio. Iako obavijest o njezinu upisu u školu nije stigla. 

Ravnatelj tvrdi da su upis trebali obaviti roditelji, roditelji tvrde da ih na to nitko nije upozorio, a gradski Ured za obrazovanje sve naziva samo nesporazumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezinoj sreći nema kraja. Jer danas ima i razred i učiteljicu. I mjesto u školskoj klupi.  

Jesi sretna što si sad u školi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da!"

Njezino ime nisu prozvali...

No jučer je bilo i suza. Na školskoj priredbi za prvi dan škole njezino ime nisu prozvali. Jer obavijest o tome da je sedmogodišnju djevojčicu s poteškoćama u razvoju zagrebački Gradski ured za obrazovanje smjestio baš ovdje - škola Ivana Meštrovića nije dobila. Elena je tako ostala neupisana.

"Elena je bila povrijeđena, razočarana, sa suzama i milijun upitnika iznad glave, teško joj je bilo jako", kaže Elenina majka Ana Vujnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ste joj rekli?

"Lagao sam. Idemo na sladoled, idemo na kolače, idemo u parkić. Hvala Bogu djelovalo je, pa ajde, malo po malo smo se smirili", dodaje otac Ilija Vujnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj škole hitno je zvao Gradski ured za obrazovanje, a Elenina majka o traumatičnom prvom danu u školi javnost je alarmirala emotivnom porukom na Facebooku. Reagirali su i ministrica obrazovanja i zagrebački gradonačelnik. Pa je djevojčica ipak - upisana.

"Prije svega htjela bi se ispričati javnosti zbog ovog događaja. Međutim imam potrebu reći da vezano za upis djevojčice Elene nije što se tiče Grada Zagreba odnosno Ureda za obrazovanje učinjen nikav formalno pravni propust", kaže Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.

S još šestero djece Elena je smještena u poseban razred za djecu s poteškoćama u razvoj, a ravnatelj objašnjava da su upis ipak trebali obaviti roditelji.

"Otkad je svijeta i vijeka roditelji upisuju djecu u osnovnu školu i mi čim smo saznali da to dijete postoji i da je upućeno u našu školu od strane gradskog ureda u roku od pet minuta smo ga upisali", kaže ravnatelj OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu Milivoj Magerl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji isprike prihvaćaju, ali ne i krivnju

"Da oni su pokušali naravno prebaciti odgovornost na mene, da sam ja kriva što s tim rješenjem nisam odmah došla u školu upisati dijete, ali to nigdje ne piše. Ne piše da ja s tim rješenjem trebam nekuda ići. Piše da je dostavljeno osnovnoj školi matičnoj, osnovnoj školi u koju dijete polazi. Uostalom, telefonski sam dobila informaciju da će oni naravno obavijestiti školu i riješiti sva ta pitanja", kaže Elenina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije dogodilo.

"Znači, ima strašnu volju, ona neće odustajati. Ako treba i sat vremena ona će se mučiti dok to ne uspije", kaže Elenin otac.

Elena je prvi dan škole propustila, a zbog svega kroz što je prošla, uskoro bi trebala dobiti osobnog asistenta u nastavi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo