Ralice usred ljeta / Ekstremna tuča zatrpala Plomin! Istražujemo: oluje haraju Hrvatskom - a gdje je obrana od tuča?

Temperatura je naglo pala na jesenskih 13 stupnjeva a kako su lokalne ceste bile zatrpane, ralice su se morale probuditi iz dubokog ljetnog sna

26.7.2017.
18:48
VOYO logo

Hrvatskom haraju oluje - od Zagorja do Istre. Danas usred ljeta u Plominu na cestama ralice. Ekstremna tuča zabijelila je Plomin . Iako država već godinama ulaže mlijune u sustav zaštite raketama, istražujemo koliko pravo imaju oni koji tvrde da je to bacanje novaca. 

Ne, ove snimke nisu iz naše zimske arhive - ovi prizori zabilježeni su danas malo poslije 14 sati u Istri - na ulicama Plomina i Labina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura je naglo pala na jesenskih 13 stupnjeva a kako su lokalne ceste bile zatrpane, ralice su se morale probuditi iz dubokog ljetnog sna. 

"Čini mi se da je svijet poremećen malo, da je vrijeme i to sve otišlo", kaže Elvis Pincin iz Plomina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca se igraju njima je zabavno oni misle da je snijeg", dodaje Ivana Krkić iz Pazina.

Sličnu ledenu oluju doživjeli su prije 3 dana i Zagorci. Ovo je snimka nadzorne kamere s OPGa u Mariji Bistrici iako je samo iznad tog mjesta tada ispaljene čak 104 protugradne rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je ko da je smak svijeta tuča je bila veličine oraha, a kad sm,o vijedli kolika je šteta to je bilo užas", poručuje Hrvoje Tomurad, voditelj OPG-a.

Koliko su rakete učinkovite - podijeljena su mišljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne znamo kakva šteta bila da nisu ispucane te 104 rakete dal posle oblak kad je otišo dalje - tamo stvarno jesu bile puno manje štete", kaže župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

U Zavodu kroz koji se troši godišnje 15 milijuna državnih kuna na sustav raketa ističu da je Hrvatska još jedina zemlja u Europskoj Uniji koja pokušava raketama spriječiti ledene kugle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema preporuci Svjetske meteorološke organizacije stoji da je nemoguće dokazati učinkovitost takvog sustava", kaže Nataša Strelec Mahović, ravnateljica DHMZ-a.

U kontinentalnoj Hrvatskoj na ukupno 650 lokacija postavljeni su raketni sustavi za obranu od tuče - na svakoj lokaciji deset raketa, a cijena jedne je 2200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći da li uopće unošenje regensa u oblak išta radi, pitanje je sada da li provoditi takvu neku aktivnost sd obzirom da nije moguće dokazati", dodaje Strelec Mahović.

A kako se ne može dokazati - nemoguće je i izračunati je li eventualna šteta od tuče koja se možda spriječi - manja ili veća od novca koji država troši na rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo