maloljetničko nasilje / Ekskluzivno za RTL Danas: Potresna ispovijest djevojčice koju su zlostavljali vršnjaci u školi!

Čak 79 posto hrvatskih učenika nasilnički se ponašalo premo svojim vršnjacima, ali i trpjelo nasilje. Oni koji su ga doživjeli mogu imati trajne posljedice, poput lošeg uspjeha u školi ili niskog samopoštovanja. Donosimo potresnu ispovijest djevojčice, koja je od svojih kolegica u školi godinama trpjela nasilje. Kako se tada osjećala i kako se danas sa svime nosi, doznajte u našoj priči

20.5.2015.
18:41
VOYO logo

Sve je počelo svađom s prijateljicama u osnovnoj školi prije dvije godine. Prvo su okrenule razred protiv Ive, a onda su počela uznemiravanja i zlostavljanja.

"Radile su mi svakakve stvari. Izbacivale su me iz svlačionice na tjelesnom, pa su me slikale i zastrašivale", započela je svoju priču djevojčica koju smo za potrebe ove priče nazvali Ivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlasci u školu Ivi postali su mučni. Nije se mogla koncentrirati na učenje.

"Ljutila sam se na sve i imala sam osjećaj kao da me nitko ne voli u razredu. Zbog njih sam izgubila sampouzdanje i imala sam loše mišljenje o sebi pa sam se povlačila i htjela sam biti sama", prepričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola je pokazala, kaže Ivina majka, dobru volju, ali nije mogla puno pomoći. Ova situacija se riješila Ivinim prebacivanjem u novu školu.

"Sve se svelo na pokušaj mirenja i 'dajte si ruku, nitko nije krv, budite prijatelji'. Mislim da je taj stav koji minimalizira problem i doveo do većih frustracija", kazala je Ivina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva je jedna od 79 posto učenika u Hrvatskoj koji su doživjeli nasilje. Istraživanja su pokazala da djeca izložena nasilju trpe posljedice poput slabog školskog uspjeha, niskog samopoštovanja, psihosomatskih teškoća, a u najtežim slučajevima - sklona su agresiji i samoubojstvu.

Djeca koja u ranoj dobi pokažu znake nasilničkog ponašanja kasnije su često sklona kriminalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je zato potrebno od djetinjstva radit na prevenciji nasilja u smislu podučavanja djece i roditelja kako rješavati probleme nenasilnim putem", istaknula je predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Kako ih riješavati naučilo je više od 140.000 učenika, koji su od 2002. do 2012. sudjelovali u UNICEF-ovu programu 'Škole bez nasilja'. U 185 hrvatskih škola, gdje se provodio, nasilje je prepolovljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca u ovim našim školama zapravo imaju bolje međuljudske odnose, imaju veći osjećaj socijalne kompetencije i imaju negativniji stav prema nasilju", pojasnila je stručna voditeljica programa 'Škole bez nasilja' Jasenka Pregrad.

Ovakve hvalevrijedne projekte trebalo bi uvesti u sve škole diljem Hrvatske jer nasilje ostavlja duboke posljedice na žrtvama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo