DEFINITIVNA ODLUKA / EKSKLUZIVNO Stipe Mesić napokon prelomio hoće li u utrku s Kolindom Grabar-Kitarović

'Formalno i pravno se mogu kandidirati jer prema Ustavu imam pravo na to'

14.4.2019.
22:00
VOYO logo

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posljednjih mjeseci glasno je razmišljao o novoj kandidaturi i bitki s Kolindom Grabar-Kitarović, ali je napokon prelomio, i to tijekom intervjua za RTL Danas.

Nakon što se prisjetio svojih pokušaja da poveže Kinu i Hrvatsku tijekom oba mandata, osvrnuo se na mogući treći mandat, koji mu formalno i pravno može pripasti, ako bi ga osvojio na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću, ali za nekoga ću se opredijeliti. Nitko ne može biti neopredijeljen. Čak i oni koji ne idu na izbore, priželjkuju nekoga da bude izabran", kazao je Stipe Mesić pa nastavio:

"Ja ne mogu biti više... Formalno i pravno mogu jer promjena Ustava je bila u mom prvom mandatu i onda mi se taj mandat ne računa jer je to bio mandat po kojem je Tuđman bio izabran. Tek od promjene Ustava mi se računa novi mandat. Formalno i pravno bih mogao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, istinski razlog zašto neće u novu predsjedničku utrku druge su naravi i imaju veze s prirodom. O tome se nagađalo i prije, ali Stipe Mesić to još nije nikad direktno rekao.

"Prestar sam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se završila priča o Mesiću kao kandidatu, no bit će zanimljivo vidjeti kojem će od protukandidata Kolinde Grabar-Kitarović pružiti javnu podršku i tako njemu ili njoj pomoći da pridobije koji glas više. Nekako se čini da je najbliži Daliji Orešković, barem ako sudimo prema njegovom nedavnom javnom istupu u kojoj ju je komentirao, zajedno sa Zoranom Milanovićem kao potencijalnim kandidatom.

"DalijaOrešković sigurno ima kvalitete, ima znanje, ima hrabrosti. Milanović, kad bi sigurno shvatio da ono što nije bilo dobro više ne može ponoviti, možda bi bio prihvatljiv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo