NOVA VARIJANTA / EKSKLUZIVNO RTL neslužbeno doznaje: U Hrvatskoj potvrđen i češki soj koronavirusa!

U Češkoj su zbog velikog broja slučajeva bolnice su na rubu pucanja, a aktiviran je plan za izvanredna stanja

3.3.2021.
18:47
VOYO logo

U Hrvatskoj je, doznaje RTL, potvrđen i češki soj koronavirusa. Zemlja je to u kojoj je situacija najteža. Zbog velikog broja slučajeva, bolnice su na rubu pucanja - aktiviran je plan za izvanredna stanja.

Jedini spas je u cjepivu. Raste interes, na novoj platformi prijavljeno je više od 30 tisuća ljudi. Hrvatska traži dokumente za Sputnik, a kakav je dalje postupak i jesmo li dosad interventno uvezli cjepivo iz trećih zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soj uočen u velikom porastu slučajeva u Češkoj i Slovačkoj

Kako RTL neslužbeno doznaje, nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog, potvrđeni su i slučajevi tzv. češkog soja. Varijante virusa koja sadrži mutacije uočene u posljednjem velikom porastu broja slučajeva u Češkoj i Slovačkoj.

U češkim bolnicama - rekordan broj pacijenata, više od 8000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za pacijente koji dođu zatražit ćemo pomoć iz susjedne regije ili drugih dijelova zemlje. Pokušavamo ukazati na to da smo doista na rubu snaga", rekao je guverner regije Pardubice u Češkoj Martin Netolicky

Image
NISU POŠTIVALI MJERE? /

Veliki broj zaraženih u splitskom zatvoru! Predsjednik sindikata za RTL.hr: 'Neslužbeno doznajemo da čovjek sa simptomima nije poslan u izolaciju'

Image
NISU POŠTIVALI MJERE? /

Veliki broj zaraženih u splitskom zatvoru! Predsjednik sindikata za RTL.hr: 'Neslužbeno doznajemo da čovjek sa simptomima nije poslan u izolaciju'

Hrvatska krenula u nabavku ruskog cjepiva

S obzirom na novi soj, cjepivo je još važnije. Ugodno, konstruktivno i prijateljski. Tako je ministar zdravstva Vili Beroš opisao razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci cjepiva. Zatražili su dokumentaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamolio sam gospodina veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije da bi mogli realizirati istu i da HALMED može donijeti relevantnu odluku je li rusko cjepivo kvalitetno i sigurno", kazao je Beroš. 

Iz ruskog veleposlanstva oglasili su se priopćenjem. "U razgovoru je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH", stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabavka cjepiva moguća je i mimo europske procedure, interventnim uvozom.

"U slučaju intereventnog uvoza trajanje postupka teško je procijeniti dok još nemamo uvid u dokumentaciju, dakle samo trajanje postupka ovisilo bi o dokumentaciji koja bi nam u tom slučaju bila dostavljena", kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će ta analiza zahtijevati neko vrijeme, ali mislim da je riječ o danima i tjednima, nikako o mjesecima", kazao je Beroš. 

Kako je Plenković govorio prije samo pet dana?

Već tjednima se u Hrvatskoj govori o ruskom cjepivu, pa i o milijun doza u nekoliko dana. S druge strane, prije pet dana predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je ovako: "Nije cjepivo nešto što se nabavlja na nekoj burzi eto tako, dajte mi, halo bing, kako brat, toliko i toliko doza cjepiva, to se ovdje neće dogoditi". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sputnik još nije predao zahtjev za odobrenje Europskoj agenciji za lijekove, ali mogao bi uskoro.

"Hipotetski da Sputnik sutra preda dokumentaciju EMA-i, kada bismo mogli imati konačnu ocjenu, odnosno odobrenje Europske komisije? Ako je dokumentacija odgovarajuća – moguće da je kroz nekih mjesec i pol,  odnosno dva - da imamo preporuku", kaže Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon preporuke, u roku od nekoliko sati Europska komisija daje odobrenje i cjepivo može na tržište. Hrvatska dosad nikad nije nabavila cjepivo interventnim uvozom iz treće zemlje.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo